21.8.2017: Yhdysvallat ja Etelä-Korea aloittavat kiistellyn sotaharjoituksen

“Pohjois-Korean mielestä sotaharjoituksen aloittaminen on kuin bensan kaatamista liekkeihin.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea aloittavat maanantaina vuosittaisen sotaharjoituksensa huolimatta jännittyneestä tilanteesta Korean niemimaalla.

Kymmenen päivää kestävään Ulchi-Freedom Guardian (UFG) -sotaharjoitukseen osallistuu tuhansia eteläkorealaisia ja yhdysvaltalaisia sotilaita. Aikaisempina vuosina osanottajia on ollut Etelä-Koreasta arviolta 50 000 ja Yhdysvalloista noin 25 000.

Britannian yleisradion BBC:n mukaan tarkoituksena on harjoitella niin maalla, merellä kuin ilmassakin sekä tehdä tietokonesimulaatioihin perustuvia harjoitteita. Viime vuosina harjoituksissa on keskitytty muun muassa terrorismiin sekä kemialliseen sodankäyntiin liittyviin teemoihin.

Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean sotaharjoitukset ovat saaneet ankaraa kritiikkiä Kiinalta ja Venäjältä, jotka ovat kehottaneet jäädyttämään kaikki provokaatiot, kuten sotaharjoitukset, Korean niemimaalla.

Yhdysvallat on vakuuttanut, että armeijoiden harjoitus on puolustukseen keskittyvä, mutta Pohjois-Korean näkökulmasta läntiset kumppanit valmistautuvat hyökkäykseen.

Pohjois-Korea ilmoittikin sunnuntaina sanomalehtensä Rodong Sinmunin välityksellä, että sotaharjoitusten aloittaminen on ”kuin kaataisi bensaa liekkeihin”. Samalla lehti varoitti ydinsodan uhasta.”

https://yle.fi/uutiset/3-9787448?origin=rss