21.8.2017: Kiina kehottaa USA:ta ja Etelä-Koreaa keskeyttämään sotaharjoituksen

“Kiina on jälleen kehottanut Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa keskeyttämään vuosittaisen yhteisen sotaharjoituksensa. Tänään alkanut harjoitus on suututtanut Pohjois-Korean, joka varoitti Yhdysvaltoja eilen ja sanoi sotaharjoituksen olevan kuin bensiinin kaatamista liekkeihin.
Sotaharjoitukseen osallistuu noin 17 500 amerikkalaissotilasta.

– Nykyinen tilanne Korean niemimaalla on hyvin herkkä ja se vaatii kaikkia osapuolia,Yhdysvallat ja Etelä-Korea mukaan lukien, pyrkimään yhdessä lieventämään jännitteitä, sanoi Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying.

Yhdysvaltain ja Etelä-Korean yhteisharjoitus on Pohjois-Korean mukaan suora vihamielisyyden osoitus sitä kohtaan.

– Kukaan ei voi taata, ettei se johtaisi lopulta todellisiin taisteluihin. Sotaharjoitus on bensiinin kaatamista liekkeihin ja huonontaa niemimaan tilannetta, kirjoitti pohjoiskorealainen Rodong Sinmun -lehti.

Lehti lisäsi, että Yhdysvallat on erehtynyt luulleessaan, että ydinsota käytäisiin “jonkun muun kynnyksellä, kaukana Yhdysvalloista”.

Eri näkemykset harjoituksen tarkoitusperästä

Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean mukaan harjoitukset liittyvät puolustukseen, mutta Pohjois-Korea näkee ne provokaationa ja hyökkäyksen harjoitteluna.

BBC:n mukaan Kiina ja Venäjä ehdottivat heinäkuussa, että sotaharjoitukset lopetettaisiin vaihtokaupaksi siitä, että Pohjois-Korea jäädyttäisi ohjuskokeensa. Yhdysvallat ei kuitenkaan tarttunut ehdotukseen.

– Tällä harjoituksella todistamme, että olemme valmiita puolustamaan Etelä-Koreaa ja liittolaisiamme kyseisellä alueella, Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis kommentoi harjoituksia sunnuntaina.

Harjoitukset alkavat alle viikko sen jälkeen, kun Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto ilmoitti maan johtajan Kim Jong-unin lykänneen ohjusiskua Guamin saarelle, jossa sijaitsee Yhdysvaltain sotilastukikohta.

Iskusuunnitelmasta kerrottiin pian sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi Pohjois-Koreaa “tulella ja raivolla”, jos valtio jatkaa Yhdysvaltojen uhkailua.

Kimin kuitenkin kerrottiin seuraavan tilanteen kehittymistä.

– Jos he välttämättä pitävät kiinni heidän erittäin vaarallisista ja piittaamattomista toimistaan Korean niemimaata kohtaan, Pohjois-Korea ryhtyy toimeen, kuten aiemmin on ilmoitettu, Kimin raportoidaan sanoneen.

Aiempaa vähemmän amerikkalaissotilaita

Ulchi Freedom Guardian -harjoitus pidettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1976. Etelä-Koreassa järjestettävään, pitkälti tietokonesimulaatioihin perustuvaan sotaharjoitukseen osallistuu tänä vuonna noin 17 500 amerikkalaissotilasta. Harjoituksiin osallistuu yleensä noin 50 000 eteläkorealaista sotilasta.

BBC:n mukaan harjoitukseen on aiemmin osallistunut noin 25 000–30 000 yhdysvaltalaissotilasta. Mattis kuitenkin kielsi sunnuntaina, että osallistujien määrää olisi pienennetty niemimaan kireän tilanteen vuoksi.

Etelä-Korean median mukaan harjoitukseen saattaa niemimaan kireän tilanteen vuoksi osallistua myös kaksi amerikkalaista lentotukialusta. ”

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/kiina-kehottaa-usa-ta-ja-etela-koreaa-keskeyttamaan-sotaharjoituksen/6543924