15.5.2015: Erittäin vaarallinen aivokuume leviää Suomessa – hoitoa ei ole

“Vaarallista aivokuumetta levittävä Siperian puutiainen on levinnyt uusille alueille Suomessa, paljastaa pian julkaistava tutkimus. Vakavia oireita aiheuttavaan ja pahimmillaan kuolemaan johtavaan tautiin ei tunneta hoitoa.

Puutiaisaivokuumeen vakavaa muotoa levittäviä punkkeja on alkanut esiintyä uusilla alueilla Suomessa. Pian julkaistavan tutkimuksen mukaan Kotkan seudulla on kuvattu viime vuosina useita tautitapauksia.

– Kun tapaukset ovat tulleet ilmi, tutkijamme ovat keränneet saaristosta puutiaisnäytteitä. Niistä on tehty viruseristyksiä ja selvitetty virusten geenejä. On todettu, että kyseessä on TBE-viruksen siperialainen alatyyppi, kertoo TBE-viruksia tutkiva professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.

Siperian puutiaisen eli taigapunkin levittämä virus aiheuttaa yleensä huomattavasti rajumpia oireita kuin Ahvenanmaalla, Turun saaristossa ja Lappeenrannan seudulla esiintyvä läntinen virustyyppi.

– Potilailla on useita päiviä kestävää korkeaa kuumetta ja kovaa päänsärkyä. Osalla on ollut halvausoireita, ja kaksi potilasta on jäänyt niiden takia työkyvyttömiksi, kertoo neurologian osaston  ylilääkäri Ilkka Pieninkeroinen Kymenlaakson keskussairaalasta.

Vakavat jälkioireet
Vahvistettuja Siperian puutiaisen aiheuttamia aivokuumetapauksia on todettu Suomessa kaikkiaan noin 20. Ennen Kotkaa tautia on löytynyt Kokkolan seudulta. Sairaus on vaatinut myös joitakin kuolonuhreja. Kuolemantapaukset ovat kuitenkin harvinaisia.

Hoitoa sairauteen ei tunneta.

– Ainoa hoitokeino on elimistön toimintojen tukeminen kuten nesteytys. Lisäksi sairauden alkuvaiheessa annetaan yleensä antibiootteja, kun ei tiedetä mistä oireet johtuvat, Pieninkeroinen sanoo.

Suurelle osalle aivokuumeeseen sairastuneista jää pitkäkestoisia keskushermosto-oireita. Jälkioireista tavallisia ovat ärtyneisyys, muisti- ja keskittymisvaikeudet, kuulovauriot ja raajan halvaukset.

Muuttolintujen matkassa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kerrotaan, että Suomessa raportoitiin viime vuonna ennätysmäärä eli 47 puutiaisaivokuumetapausta. Osassa vuosien varrella ilmenneistä tapauksista on jäänyt epäselväksi, onko kyseessä läntinen vai siperialainen virus.

– Virustyyppiä ei yleensä saada kiinni potilaan sairastuttua. Nyt olemme kehittämässä testiä, jolla alatyypin voi todeta veren vasta-ainetestistä. Alustavasti testi näyttää toimivan, Helsingin yliopiston professori Olli Vapalahti toteaa.

TBE-virusta kantavat punkit tulevat Suomeen pääsääntöisesti yksittäisinä “pistokkaina” ulkomailta. Punkit eivät leviä itsekseen vaan niitä tulee saariin ja niemennokkiin muuttolintujen mukana.

– Lännempää tulleet muuttolinnut ovat tuoneet läntisiä kantoja ja idempää tulleet itäisiä. Näin on ollut jo vuosikymmeniä, mutta vasta viime aikoina ilmasto on muuttunut virusten kiertoa suosivaksi.

Punkkisyyni ei auta
Vapalahden mukaan on mahdollista, että Siperian puutiaisia esiintyy jatkossa useammillakin alueilla.

– On nähty, että niitä on uusilla alueilla. Sen perusteella voisi olettaa, että niitä alkaa esiintyä muuallakin. Valtaosa lienee kuitenkin jatkossakin läntisiä kantoja.

Kaikki Kotkan seudulla esiintyneet tartunnat ovat peräisin Haapasaaresta ja Kuutsalosta. Vapalahti suosittelee riskialueilla liikkuvia ottamaan rokotuksen puutiaisaivokuumetta vastaan.

– Rokote on ainut varma keino suojautua taudilta. Punkkisyyni ei auta, koska tartunta tapahtuu nopeasti. Kyseessä on vakava tauti, ja rokotteesta on riskiin nähden valtava hyöty.

 

Mistä on kyse?

  • Punkkien levittämää TBE-virusta on kolmea tyyppiä: läntinen, siperialainen ja Kaukoidän tyyppi
  • Suomessa esiintyy läntistä ja siperialaista tyyppiä
  • Taudin vakavaa muotoa levittäviä Siperian puutiaisia on havaittu ainakin Kotkan saaristossa ja Kokkolan seudulla
  • TBE-virus aiheuttaa aivokuumeen, jonka oireita ovat mm. korkea kuume ja kova päänsärky
  • Hoitoa tautiin ei tunneta”

http://yle.fi/uutiset/erittain_vaarallinen_aivokuume_leviaa_suomessa__hoitoa_ei_ole/7996589

Vastaa