15.5.2015: Lähes puolet USA:n mehiläisistä kuoli vuoden aikana – mehiläiskasvattajat kauhuissaan

“Tutkijat yrittävät selvittää, miksi massoittain mehiläisiä kuoli nimenomaan kesäkuukausien aikana. Torjunta-aineita tuottava yritys ei pidä mehiläisten joukkokuolemaa epätavallisena.

Yhdysvaltain mehiläiskasvattajat ovat menettäneet kuluneen vuoden aikana 42 prosenttia pesissä eläneistä hunajamehiläisistä, kertoo mehiläiskasvattajien yhteinen tutkimuslaitos Bee Informed Partnership.

Järjestö tutki mehiläistarhojen oloja viime vuoden huhtikuusta tämän vuoden huhtikuuhun. Lopputulos oli, että hunajamehiläisten populaatioista kuoli tuona aikana 42,1 prosenttia. Järjestön mukaan kuolleisuus on aivan liian korkealla tasolla, jotta populaatiot kestäisivät menetykset.

Eräissä Yhdysvaltain osavaltioissa mehiläisten kuolleisuus oli jopa 60 prosenttia.

Tutkijoita ällistytti eritoten havainto, että suurin osa hävikistä tapahtui kesäkuukausina ja kesän kuolleisuuden määrä näytti myös olevan kasvussa.

Mehiläisten laajaa kuolleisuutta on havaittu jo vuodesta 2006 lähtien. Mehiläisten häviäminen on vakava asia hunajaa tuottaville mehiläiskasvattajille, mutta se on huolestuttava merkki myös maataloudelle, sillä mehiläiset tekevät korvaamatonta työtä kasvien pölyttäjinä.

– Mitä näemme mehiläisten kohdalla, on selvä merkki siitä, että jotain todella pahaa on meneillään koko maatalousekosysteemissämme. Olemme huomanneet sen vain mehiläisten kohdalla, koska ne ovat helppoja laskea, sanoo tutkimukseen osallistunut Marylandin yliopiston tutkija Dennis van Engelsdorp.

Mehiläiskadon syistä ei ole varmaa tietoa. Tutkijat ovat pohdiskelleet punkkien ja muiden loiseläinten osuutta, samoin kuin torjunta-aineiden ja saasteiden vaikutusta.

Yhä voimakkaampi epäilys kohdistuu Yhdysvalloissa edelleen käytettyyn, neonikotinoideja sisältäviin torjunta-aineisiin. EU-maissa neonikotinoidit on toistaiseksi kielletty. Hiljattain julkaistu Ruotsissa tehty tutkimus antoi vahvoja viitteitä siitä, että neonikotinoidit ovat tuhoisia pölyttäville hyönteisille.

Mehiläisten osalta kuolleisuutta voidaan korjata jonkin verran siten, että pesät jaetaan, jolloin niiden sisällä oleva mehiläismäärä alkaa nopeasti kasvaa. Tämä on kuitenkin hyvin rasittavaa mehiläisille.

Torjunta-aineita tuottava Bayer-yhtiö ei usko myrkkyjen haittaava mehiläisiä. Yhtiön edustajan mukaan mehiläiskuolemien määrä ei ole epätavanomainen. Hän muistuttaa myös, että mehiläispesien määrä Yhdysvalloissa itse asiassa nousi tutkimusaikana.

Van Engelsdorpin mukaan tämä ei kuitenkaan ole todiste mehiläisten hyvinvoinnista.”

http://yle.fi/uutiset/lahes_puolet_usan_mehilaisista_kuoli_vuoden_aikana__mehilaiskasvattajat_kauhuissaan/7994570

 

Vastaa