8.6.2015: Tulevaisuus vie kaupasta kassakoneen

“Rahan siirtyminen kortin ja laitteen koskematta on jo arkipäivää monessa paikassa, mutta seuraavaksi maksuvarmenteeksi riittää sormenjälki ja yhä useammassa kaupassa voidaan luopua kassakoneesta.

Ingenicon, ranskalaisen elektronisen maksamisen jättiyhtiön, visioissa monesta tulevaisuuden kaupasta puuttuu kiinteällä myyntitiskillä jököttävä kassakone. Sen korvaavat myyjien vyöllä keikkuvat älypuhelimien kokoiset pienet langattomat päätelaitteet.

Näin asiakas voi tehdä kaupat myyjän kanssa saman tien myymälän käytävällä. Jonotus vähenee ja ostoksen tai miksei heräteostoksenkin tekeminen helpottuu. Järjestelmä on jo käytössä esimerkiksi älypuhelin- ja tietokoneyhtiö Applen suurissa konseptikaupoissa maailmalla.

Kaikkiin myymälöihin ja kaikenlaisiin tuotteisiin tämä ei kuitenkaan sovi, myönnetään myös Ingenicolta. Yksittäinen ostettava tuote on hallittavampi kuin suuri joukko sekalaista tavaraa.

– Esimerkiksi ruokakaupassa se ei välttämättä ole käytännöllistä, sanoo Ingenicon tiedottaja Catherine Blanchet.

Voinko maksaa sormella?
Seuraava maksuväline saattaa olla biotunniste, vaikkapa sormenjälki. Ingenico kertoo parhaillaan kehittävänsä biotunnistemaksamista. Yhtiö on jo valmistanut maksupäätteitä, joissa osto allekirjoitetaan sormenjäljellä tunnistautumalla.

Samaan aikaan maksupäätteetkin saattavat vanhentua käsiin, kun netissä maksaminen yleistyy. Ingenico varautuu tähän sillä, että se kehittää nettimaksamistakin. Paranneltavana on Apple Payn -kaltainen Google Pay ja netin maksujenvälitysjärjestelmä PayPal.

Suuri Kiinassa, ei niinkään USA:ssa
Ingenicon laitteet ovat tuttu näky kaupan tiskillä pitkin Eurooppaa, mutta myös Kiinassa se on markkinajohtaja.

– Laitteemme ovat helpottaneet Kiinan arvonlisäveron keräämistä, kertoo Catherine Blanchet.

Sirukorttien käyttö on myös lisännyt kauppiaiden mahdollisuuksia seurata asiakkaiden ostokäyttäytymistä entistä tarkemmin. Yhdysvalloissa Ingenico ei ole menestynyt yhtä hyvin, mutta siellä onkin pitkään luotettu magneettiraitakortteihin ja sirukorttien määrä on alkanut kasvaa vasta viime vuosina.

Pankki vie melkoisen siivun
Ingenico pyrkii rakentamaan aina vain yksinkertaisempia ja halvempia maksupäätteitä myös aivan käytännön syystä. Maksupäätteet ovat pienyrittäjille kalliita. Esimerkiksi Ranskassa Ingenico valmistaa laitteet ja niiden ohjelmistot, mutta pankit välittävät ne kauppiaille.

Tiedottaja Catherine Blanchet sanoo yllättyneensä, kuinka pankin laitteen liisauksesta perimä maksu voi olla esimerkiksi kolminkertainen suhteessa Ingenicon siitä laskuttamaan hintaan.

Ingenicon maksupäätteet ovat yleistä tavaraa Suomen kaupoissa ja maailmalla. Se on kasvanut nopeasti, esimerkiksi yhtiön liikevaihto on kolminkertaistunut muutamassa vuodessa. Nyt Ingenicolla on noin 2,5 miljardin euron liikevaihto ja lähes 6 000 työntekijää. He huolehtivat, että maksuyhtiö Ingenicon ohjelmistot ja laitteet tuottavat kauppiaille ja pankeille mahdollisimman tasaista rahavirtaa.

Toisaalta sarkaakin yhtiöllä vielä riittää kynnettäväksi. On arvioitu, että maailman kaikista maksuista noin puolet hoidetaan edelleen käteisellä rahalla.”

http://yle.fi/uutiset/tulevaisuus_vie_kaupasta_kassakoneen/8057761