7.7.2016: Surua Louisianassa ammutun miehen takia – jo 600 kuollut poliisin käsissä tänä vuonna Yhdysvalloissa

“Puhelimella kuvatut videot tallensivat poliisin maahan painaman mustaihoisen miehen viimeiset hetket. Oikeusministeriö aikoo aloittaa tapauksesta oman tutkintansa.

Sadat ihmiset kokoontuivat keskiviikkona illalla itkemään, rukoilemaan ja pitämään palopuheita ruokaupan edustalle Baton Rougessa Louisianassa. Poliisi oli tiistaina ampunut paikalla maahan taklaamansa mustaihoisen miehen.

– Olen vihainen, koska he ottivat minulta jotain mitä en saa koskaan takaisin. Rukoilkaa kaikki puolestani, mutta meidän täytyy olla rauhallisia ja yhtenäisiä täällä, ammutun miehen täti ja kasvattaja Sandra Sterling vetosi väkijoukkoon murtuvalla äänellä.

Sterling kuvaili myös tapahtumayötä toimittajille.

– En uskonut sitä. Tulin tänne enkä uskonut sitä. Näin hänet maassa, ja silti en uskonut sitä. Kysyin, onko tuo poikani, onko hän kuollut. He vastasivat, etteivät voi puhua minulle. Luulin, että hän oli pidätetty, hänellä oli käsiraudat. En tiennyt, että hän oli jo kuollut, Sterling sanoi uutiskanava NBC:lle.

Mielenosoittajien kylteissä vaadittiin oikeutta ampumisen uhreille ja muistutettiin, että mustien hengillä on väliä. Ampumatapausten jälkeiset protestit ovat toisinaan muuttuneet mellakoiksi. Nyt kokoontujat päättivät tilaisuuden illansuussa sytyttämällä kynttilöitä ja päästämällä sydämenmuotoisia ilmapalloja taivaalle.

– Rukoilemme täällä rauhan puolesta, rukoilemme yhtenäisyyttä. Mutta haluan kaikkien tietävän, että tämä ei lopu tähän, koska haluamme oikeutta, aktivisti julisti mikrofoniin.

Poliisi ampunut jo 600 ihmistä
Louisianan ampumatapaus on nostanut pintaan poliisin ja Yhdysvaltain mustan väestön väliset jännitteet. Tapauksesta kuvatuilla videoilla näyttää siltä, ettei maahan taklattu ja ammuttu mies uhannut poliiseja aseellaan, joka tosin myöhemmin löytyi tämän taskusta.

Mustien aktivistien mielestä poliisin käsissä kuolee suhteettoman paljon mustaihoisia, mutta poliiseja ei juuri koskaan aseteta syytteeseen. Aktivistit nostivat asiasta maanlaajuisia protesteja vuoden 2014 kesällä, kun poliisi oli ampunut aseettomat miehet New Yorkissa ja Missourin Fergusonissa.

– Poliisin ja mustien miesten välinen suhde? Minä uskon, että Ku Klux Klan ei enää pukeudu huppuihin vaan sheriffintähtiin ja poliisimerkkeihin, ammutun miehen lapsuudenystävä ja pastori Carl Williams selitti mielenosoituksessa USA Today -lehdelle.

Aktivistit eivät näe Louisianan ampumatapausta mitenkään ainutlaatuisena. Poliisin käsissä on kuollut Yhdysvalloissa jo 600 ihmistä tänä vuonna, tapauksia laskeva sivusto kertoo.

Poliisin mukaan tilanteissa on usein kyse itsepuolustuksesta tilanteissa, joissa pidätettyjen uskotaan olevan aseistettuja. Tänä vuonna on ammuttu 21 poliisia virkatehtävissä. Kuitenkin vain kolmannes poliisin ampumista ihmisistä oli viime vuonna aseistettuja.

Videoilla kuuluu viisi laukausta
Tapauksesta puhelimilla kuvatuilla videoilla ei näy miehen ampumista edeltävää tilannetta. Paikallistelevision mukaan poliisit olivat tulleet paikalle, koska hätäpuhelussa oli ilmoitettu aseella uhkailevasta miehestä.

Videoilla näkyy, kuinka kaksi poliisia ensin käskee ja lopulta kaataa miehen maahan. Poliisit pitelevät miestä maassa, ja toinen osoittaa tämän rintaa aseella. Kun jompikumpi poliiseista huutaa, että miehellä on ase, aseella osoittava poliisi ampuu tätä lähietäisyydeltä rintaan.

Videoilla kuuluu viisi laukausta. Laukausten jälkeen poliisit ottavat miehen taskusta jonkin esineen, joka on todennäköisesti ase.

Toisen videon oli kuvannut Abdullah Muflahi, jonka omistaman kaupan parkkipaikalla ammunta tapahtui.

– Sydämeni on särkynyt. Se on raivostuttavaa. Se on hullua, Muflahi sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Muflahi oli antanut ammutun miehen myydä cd-levyjä kauppansa parkkipaikalla ja sanoi olleensa tämän ystävä. Mies ei ollut osoitellut ketään aseella, Muflahi sanoi The Daily Beast -uutissivustolle.

Oikeusministeriö aloittaa itsenäisen tutkinnan
Yksikään poliisi ei saanut syytteitä Fergusonin tai New Yorkin ampumatapausten takia. Vain kolme prosenttia viime vuoden ampumatapauksista päätyi syytteisiin.

Tällä kertaa viranomaiset ovat pyrkineet vähentämään jännitteitä lupaamalla itsenäistä tutkintaa. Oikeusministeriö ilmoittikin keskiviikkona aloittavansa oman tutkintansa Baton Rougen ampumatapauksesta.

– Olen hyvin huolestunut. Video on vähintäänkin häiritsevä, Louisianan kuvernööri John Bel Edwards sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Myös demokraattien presidenttiehdokkaaksi nouseva Hillary Clinton on kommentoinut tapausta.

– Jokin on perustavanlaatuisesti pielessä, kun niin monella amerikkalaisella on syytä uskoa, että maamme ei pidä heitä yhtä arvokkaina kuin muita heidän ihonvärinsä takia, Clinton sanoi lausunnossaan.”

http://yle.fi/uutiset/video_surua_louisianassa_ammutun_miehen_takia__jo_600_kuollut_poliisin_kasissa_tana_vuonna_yhdysvalloissa/9008317