6.10.2015: Tyynenmeren kauppasopimus solmittiin – “suurin uhka internetille”

“Digitaalisen maailman kansalaisoikeusjärjestö EFF tuomitsi eilen solmitun TPP-sopimuksen aikoinaan vakavana uhkana internetin vapaudelle ja riippumattomuudelle.

Internetin vapauden puolesta kampanjoivat järjestöt ovat huolissaan uuden Tyynenmeren kauppasopimuksen solmimisesta eilen. Valtavan kauppasopimuksen pelätään tuovat uusia rajoituksia siihen, miten ihmiset ja pienyritykset voivat internetiä käyttää, sillä sopimus näyttää olevan suunniteltu kaikkein suurimpien yritysten ehdoilla.

Tyynemeren kauppasopimus on valtava, useiden vuosien ajan neuvoteltu sopimuskokonaisuus, joka koskettaa peräti 40 prosenttia maailman kansantalouksien kokonaisuudesta.

Sopimuksen tarkoitukseksi kerrotaan yhteisen talousalueen luominen kaupankäynnin helpottamiseksi, mutta järjestöjen mukaan monet sopimuksen kohdat vaarantavat internetin vapauden perusperiaatteita. Järjestöjen huolenaiheista uutisoi The Independent.

EFF kritisoi
Erityisen voimakkaasti TPP:tä on kritisoinut digitaalisten kansalaisoikeuksien järjestö EFF, joka kutsui vuonna 2013 TPP:tä “vakavimmaksi uhkaksi internetille” sitten Euroopan parlamentissa vuonna 2012 hylätyn tekijänoikeussopimus ACTA:n.

TPP:n sopimuskohdista vastustusta on The Independentin mukaan herättänyt muun muassa kohta, jonka mukaan olisi rikos paljastaa yritysten rikkomuksia “tietokonejärjestelmän” kautta. Kyseinen kohta on kriitikoiden mukaan muotoiltu niin laveasti, että sitä voidaan käyttää aseena toimittajia ja tietovuotajia vastaan.

Kritisoitu kohta on myös vaatimus, että Youtuben ja Facebookin kaltaiset julkaisualustat joutuvat poistamaan sisältöä saatuaan vain yhden tekijänoikeusvalituksen. Tästä on arveltu olevan haittaa erityisesti aloitteleville internetin startup-yrityksille, joilla ei ole välttämättä resursseja käsitellä valituksia suuryritysten tapaan.”

http://www.iltalehti.fi/digi/2015100620475849_du.shtml

 

6.10.2015: Japani maanittelee Kiinaa mukaan Tyynenmeren kauppasopimukseen

“Tyynenmeren vapaakauppa-alueesta käydyissä TPP-neuvotteluissa päästiin maanantaina sopimukseen.

Japanin pääministeri Shinzo Abe toivoo Kiinan liittyvän mukaan Tyynenmeren kauppasopimukseen. Abe sanoi tv-puheessa, että Kiinan liittyminen lisäisi turvallisuutta ja vakautta alueella tuntuvasti.

Kiina ei ole osallistunut kahdeksatta vuotta kestäneisiin neuvotteluihin ja on kaavaillut kilpailevaa sopimusta. Sopimus luo kahdentoista maan vapaakauppa-alueen, jonka piirissä on 40 prosenttia maailmankaupasta.

Sopimuksen myötä poistetaan tullit jopa 98 prosentilta kauppatavaroista.

Japanissa kipein kohta on maatalous, minkä takia Japani on hankkinut sopimukseen poikkeukset muun muassa riisille, sokerijuurikkaille, naudan- ja sianlihalle sekä meijerituotteille.

Maailman suurimman vapaakauppa-alueen jäseniksi ovat liittymässä Yhdysvallat, Kanada, Japani, Australia, Uusi-Seelanti, Meksiko, Peru, Chile, Vietnam, Singapore, Brunei ja Malesia.

Ratifiointi voi olla vaikeaa USA:ssa
Sopimus lähtee seuraavaksi ratifioitavaksi kaikissa jäsenmaissa, mikä voi osoittautua hankalaksi muun muassa Yhdysvalloissa. Presidentti Barack Obama on lobannut voimakkaasti sopimuksen puolesta ja perustellut, että sitä tarvitaan Yhdysvaltojen talouskasvun pönkittämiseksi.

Yhdysvalloissa muun muassa vaikutusvaltainen lääketeollisuus on pettynyt saavutettuun kompromissiin uusien biolääkkeiden suoja-ajoista kopiolääkkeitä vastaan.

Obama on jo aloittanut keskustelut kongressin edustajien kanssa sopimuksen ratifioinnista. Eräät Obaman oman demokraattisen puoleen kongressiedustajat ovat huolestuneita sopimuksen mahdollisista vaikutuksista työllisyyteen Yhdysvalloissa ja työntekijöiden oikeuksiin ulkomailla.

Neuvotteluita käytiin lähes kahdeksan vuotta. Niiden saattaminen päätökseen nopeuttanee EU:n ja Yhdysvaltain neuvotteluja vastaavasta kauppa- ja investointisopimuksesta TTIP:stä, joissa on toistaiseksi käsitelty vasta noin puolet koko asialistasta.”

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/japani-maanittelee-kiinaa-mukaan-tyynenmeren-kauppasopimukseen-1.129878

 

5.10.2015: Tyynenmeren valtiot pääsivät sopuun massiivisesta kauppasopimuksesta

“Alueen 12 maata pääsivät yhteisymmärrykseen TPP-sopimuksesta, joka kattaa noin 40 prosenttia maailman taloudesta. Neuvotteluja sopimuksesta on käyty vuosien ajan.

Tyynenmeren alueen 12 maata ovat päässeet sopuun valtavasta TPP-vapaakauppasopimuksesta. Sopuun päästiin lopulta lähes viikon kestäneiden Atlantassa, Yhdysvalloissa käytyjen neuvottelujen jälkeen.

Neuvotteluja on kuitenkin käyty vuosien ajan. Ne alkoivat vuonna 2008.

Neuvotteluja ovat johtaneet Yhdysvallat ja Japani. Niiden lisäksi mukana ovat Australia, Brunei, Kanada, Chile, Malesia, Meksiko, Uusi-Seelanti, Peru, Singapore ja Vietnam.

Sopimus kattaa noin 40 prosenttia maailman taloudesta. TPP, eli Trans-Pacific Partnership -sopimus luo maailman suurimman vapaakauppa-alueen.

Neuvotteluja venyttivät kiistat meijerituotteista sekä erityisesti lääkepatenteista.

Sopu on tarkoitus julkistaa virallisesti myöhemmin maanantaina. Mukana olevien maiden parlamenttien on vielä ratifioitava sopimus. Sopua on ehditty jo kutsua suureksi poliittiseksi voitoksi Yhdysvaltain presidentille Barack Obamalle, jonka hallinto on pyrkinyt voimakkaasti saamaan sopimuksen valmiiksi.

Sopimus asettaa säännöt lukuisten eri tuotteiden kaupalle ja se sääntelee myös muun muassa sijoitussuojaa ja immateriaalioikeuksia.

Mukana olevat maat, erityisesti Yhdysvallat, toivovat, että sopimus pakottaisi lopulta myös Kiinan hyväksymään sen mukaiset standardit, etenkin jos maat kuten Etelä-Korea liittyvät siihen. Useat maat ovat ilmaisseet kiinnostuksensa sopimukseen. Kiina, maailman toiseksi suurin talous, ei ole mukana sopimuksessa.

Sopimuksen kannattajien mukaan se tuottaa miljardien arvosta taloudellista hyötyä mukana oleville maille.

TPP-sopimusta ja -neuvotteluja on kuitenkin myös kritisoitu rankasti. Kriitikkojen mielestä neuvotteluja on käyty salassa ja sopimus asettaa yhtiöiden edut etusijalle.”

http://yle.fi/uutiset/tyynenmeren_valtiot_paasivat_sopuun_massiivisesta_kauppasopimuksesta/8356188

 

4.10.2015: TPP-neuvottelut venyvät – Japani vaatii USA:lta myönnytyksiä

“Neuvotteluja jättimäisestä Tyynenmeren alueen vapaakauppasopimuksesta jatketaan sunnuntaina. Osapuolet vakuuttavat olevansa lähellä sopimusta, mutta esimerkiksi USA:n vaatimat pitkät patenttijaksot uusille lääkkeille hiertävät yhä.

Neuvottelut Tyynenmeren alueen vapaakauppasopimuksesta (TPP) jatkuvat yhä. Aikataulun mukaan Atlantassa käytävien neuvotteluiden piti päättyä eilen, mutta osapuolet päättivät siirtää takarajaa vuorokaudella.

Läpi yön jatkuneissa keskusteluissa on yritetty päästä ulos umpikujasta, jonka ovat aiheuttaneet etenkin erimielisyydet lääkeyhtiöille annettavien patenttijaksojen pituudesta.

Yhdysvallat on pitänyt kiinni vaatimuksestaan antaa uusille lääkkeille vähintään kahdeksan vuoden yksinoikeus, mutta esimerkiksi Australia, Chile ja Uusi-Seelanti eivät ole siihen taipuneet.

Japanin valtiovarainministeri Akira Amarin mukaan USA:n onkin nyt joustettava, jos se haluaa saada sopimuksen aikaiseksi.

Yli 40 prosenttia maailmantaloudesta kattavaa vapaakauppasopimusta pidetään USA:lle poliittisesti erittäin tärkeänä. Presidentti Barack Obama on sanonut, että TPP:n kaltaiset sopimukset takaavat sen, että maailmantalouden pelisäännöt kirjoittaa yhä USA eikä esimerkiksi Kiina.”

TPP on myös herättänyt laajaa vastustusta samoista syistä kuin Yhdysvaltojen ja Euroopan välinen TTIP-sopimus.

Vuotosivusto Wikileaks julkaisi aiemmin tänä vuonna asiakirjoja, joiden perusteella se totesi, että TPP antaisi suuryrityksille mahdollisuuden haastaa valtioita oikeuteen investointisuojaan vedoten. ”

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2015/10/04/tpp-neuvottelut-venyvat-japani-vaatii-usalta-myonnytyksia/201512867/12