5.8.2015: Myrkyllinen levämatto Kaliforniasta Alaskaan – tappaa merieläimiä ja vie ihmisiltä muistin

“Tutkijoiden mukaan myrkyllistä levää esiintyy Tyynenmeren rannikolla joka vuosi. Nyt myrkkyä on paljon enemmän ja laajemmalla alueella. Syynä ilmiöön saattaa olla meriveden korkea lämpötila.

Yhdysvaltain länsirannikkoa peittää paksu, myrkyllinen levämatto, kertoo maan kansallinen merentutkimuslaitos NOAA. Levää on Kaliforniasta Alaskaan saakka.

Meressä levää on jopa 200 kilometrin leveydeltä ja sitä tavataan enimmillään jopa 200 metrin syvyydessä. Pahimmin levän saastuttamia ovat Santa Barbaran ja Montereyn seudut.

Levämassojen muodostuminen Tyynenmeren rannalle on lähes jokavuotinen ilmiö, mutta tänä vuonna levää on enemmän kuin miesmuistiin. Esimerkiksi Alaskan rannikolle levä ei ole aikaisemmin yltänyt.

Pitoisuudet ovat myös korkeita. Viranomaiset pitävät suurena myrkkypitoisuutena 1 000 nanogrammaa litrassa. Toukokuussa havaittiin jopa 10 – 30 000 nanogramman pitoisuuksia.

CBS Newsin haastattelema Californian yliopiston professori Raphael Kudela arvelee, ettei missään päin maapalloa ole ollut yhtä laajoja, myrkyllisiä leväkukintoja.

– Jos ajatellaan Kiinan Qingdaon “vihreää vuorovettä”, se oli ehkä laajempikin, mutta se ei tuottanut myrkkyjä, Kudela sanoo.

Myrkyllinen massa koostuu pääosin yksisoluisista Pseudo-Nitschia-levistä. Ne ovat ongelmallisia, koska ne tuottavat tehokasta hermomyrkkyä.

Myrkky kerääntyy ravintoketjun huipulle
Myrkky kerääntyy levää syöviin merieliöihin, kuten sardiineihin, anjoviksiin ja rapuihin. Niistä myrkky voi siirtyä suurempiin eläimiin. Tyynenmeren rannoilla onkin nähty epätavallisen paljon kuolleita merileijonia, pelikaaneja ja delfiinejä.

Jos ihminen syö myrkyn saastuttamia äyriäisiä, seurauksena voi olla esimerkiksi väliaikainen tai pysyvä muistinmenetys. Uimareille ja surfaajille meressä oleva levä ei ole ongelma.

Kalifornian osavaltio kieltää levien takia joka vuosi äyriäisten harrastepyynnin puoleksi vuodeksi. Tänä vuonna myös ammattimaisia rapukasvattamoja on jouduttu sulkemaan.

Merentutkijat pohtivat, mistä suuri levämassa johtuu. Tyynen valtameren vesi on ollut poikkeuksellisen lämmintä, minkä oletetaan liittyvän asiaan.

– Kaikkien mielessä oleva kysymys on, liittyykö tämä maailmanlaajuiseen ilmastonmuutokseen. Yksinkertainen vastaus on, että voi liittyä, mutta tässä vaiheessa muutoksia on vaikea erottaa normaalista vaihtelurtmistä, sanoo Marylandin yliopiston merentutkimuksen professori Donald Boesch.

Marylandin yliopiston ympäristötieteen professori näkee ilmastonmuutoksen vaikuttavan tulevaisuudessa olennaisesti leväkukintoihin.

– On selvää, että tulemme näkemään enemmän leväkukintoja uusissa paikoissa, ja kun ne esiintyvät, ne ovat pitkäaikaisempia ja kattavat laajemman maantieteellisen alueen, hän arvelee.”

http://yle.fi/uutiset/myrkyllinen_levamatto_kaliforniasta_alaskaan__tappaa_merielaimia_ja_vie_ihmisilta_muistin/8203716