5.1.2016: Lähi-idässä kiistellään – öljy ei vaan kallistu

“Tällä kertaa kaikki on toisin öljymarkkinoilla.

Iranin ja Saudi-Arabian välisten suhteiden kärjistyminen on lähes aina ennen tarkoittanut reipasta piikkiä öljyn hinnassa. Mutta ei tällä kertaa. Tilanne öljymarkkinoilla on niin epänormaali.

Pohjanmeren Brent-laadun hinta on pysynyt tällä viikolla lähellä viime viikon tasojaan, koska markkinoilla on ylitarjontaa. Myös uutiset Kiinan talouskasvun hidastumisesta pitävät öljyn hinnan kurissa.

– Kun öljyn tarjonta oli kireää, reaktiot geopoliittisiin jännitteisiin olivat suuremmat. Nyt hinnan nousu on ollut aika vaimea, koska maailma on ylitarjontatilanteessa, summaa konsulttiyhtiö FGE:n öljyanalyytikko Tushar Tarun Bansal uutistoimisto Bloombergille.

Raakaöljyn hintafutuurit nytkähtivät vain hetkellisesti, kun Saudi-Arabia katkaisi diplomaattiset suhteensa Iranin kanssa. Kiistan sijasta sijoittajat kiinnittivät huomiota vain ennätyssuuriin öljyvarastoihin ja kasvavaan tarjontaan.

Opec-järjestön sisäinen erimielisyys näyttää vain syvenevän, koska Kuwait ja Arabiemiirikunnat ilmaisivat tukensa Saudi-Arabialle. Opec ei ole kiistojen takia pystynyt sopimaan tuotantorajoituksista.

Macquarie-pankin arvion mukaan suhteiden kiristymisen vaikutukset ovat rajoittuneet, koska öljymarkkinat pysyvät ylitarjottuna. Tapahtumat saattavat pankin mukaan rajoittaa rauhan mahdollisuutta Syyriassa ja Jemenissä, mutta ne eivät suoraan uhkaa raakaöljyn tuotantoa.

Markkinoilla on ylitarjontaa öljystä, koska Opecin uuden strategian mukaan järjestön jäsenet pyrkivät kasvattamaan markkinaosuuttaan sen sijaan, että jäsenet leikkaisivat tuotantoa tukeakseen hintoja. Tämä strategia on johtanut ennätyssuureen varastoihin, jotka Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n ennusteen mukaan jatkavat kasvuaan tänä vuonna.”

http://www.taloussanomat.fi/energia/2016/01/05/lahi-idassa-kiistellaan-oljy-ei-vaan-kallistu/2016141/12