4.9.2017: Yhdysvallat valmis vastaamaan Pohjois-Korean uhitteluun omalla ydinasekapasiteetillaan

Yhdysvallat on valmis käyttämään ydinvoimakapasiteettiaan, jos Pohjois-Korea jatkaa Yhdysvaltojen tai sen liittolaisten uhittelua, Valkoinen talo varoittaa. 

Valkoisen talon tiedotteen mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump keskusteli Japanin pääministerin Shinzo Aben kanssa Pohjois-Korean tekemästä ydinkokeesta.

Trump ilmoitti aikaisemmin, että Yhdysvallat harkitsee lopettavansa kaiken kaupankäynnin niiden maiden kanssa, jotka käyvät kauppaa Pohjois-Korean kanssa. Tämä kohdistuisi etenkin Kiinaan, jonne suuntautuu 90 prosenttia Pohjois-Korean viennistä. Etelä-Korea vastasi Pohjois-Korean sunnuntaiseen ydinkokeeseen omalla ohjusharjoituksellaan. Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap kertoi, että Etelä-Korea laukaisi ballistisen ohjuksen myöhään sunnuntai-iltana.

Jopa Pohjois-Koreaa perinteisesti tukenut Kiina tuomitsee ydinkokeen jyrkästi. Kiinan ulkoministeriön mukaan kokeen tehdessään Pohjois-Korea ei ole lainkaan välittänyt kansainvälisen yhteisön laajamittaisesta vastustuksesta.

Pohjois-Korea ilmoitti sunnuntaina testanneensa vetypommia. Pohjois-Korean valtion television mukaan koe oli täydellinen menestys, ja Pohjois-Korean mukaan pommi voidaan ladata ohjuksen kärkeen.

Australian pääministeri: Korean niemimaa ei ole ollut näin lähellä sotaa 60 vuoteen
Australian pääministeri Malcolm Turnbull on kääntänyt katseensa Kiinan suuntaan. Hän sanoi ABC:n haastattelussa, että Kiina voisi tehdä enemmän tilanteen ratkaisemiseksi, sillä Kiinalla ja Pohjois-Korealla on ylivoimaisesti vahvin taloudellinen suhde. Turnbull sanoo, että suurin vaikutusvalta tuo myös suurimman vastuun.

Hänen mukaansa Pohjois-Korean ydinkoe oli suora loukkaus Kiinaa kohtaa ja se vaatii Kiinalta vahvaa vastausta.

Turnbull lisäksi sanoi Guardianin mukaan, että Korean niemimaa ei ole ollut näin lähellä sotaa 60 vuoteen sitten Korean sodan.

Pohjois-Korean sanomiset voivat olla bluffia
Vaikka Pohjois-Korea on ilmoittanut testanneensa vetypommia, varmoja siitä ei voida olla. Suomalainen ydinaseasiantuntija ja professori Stefan Forss sanoi sunnuntaina STT:lle, että tässä vaiheessa ei vielä voi ottaa kantaa siihen, oliko todella kyse vetypommista.

Jos näin oli, sen räjähdysteho ja näin ollen tuhovoima olisi monta kertaluokkaa suurempi kuin fissiopommeissa eli uraani- ja plutoniumpommeissa.

– Vastauksia varmaan saadaan, kun ilmanäytteitä aletaan ottaa, Forss sanoi STT:lle.

Vanhempi tutkija Jyrki Kallio Ulkopoliittisesta instituutista sanoi, että Pohjois-Korean väite siitä, että sen testaama vetypommi voitaisiin ladata ohjuksen kärkeen, on mahdollisesti bluffia – mutta voi se olla tottakin.

– Nyt on vielä liian varhaista sanoa tästä mitään varmaa, Kallio sanoi STT:lle.”

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201709042200369714_ul.shtml