4.3.2016: TTIP-neuvottelut kuumassa vaiheessa – nyt väännetään investointisuojasta

“Euroopan komissio on nyt tuonut neuvottelupöytään mallin, joka korvaisi kovan kritiikin kohteeksi joutuneen välimiesmenettelyn.

Neuvottelut EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppa- ja investointisopimuksen aikaansaamiseksi kiihtyvät. Molempien osapuolien tavoitteena on, että TTIP-sopimus syntyy vielä Barack Obaman presidenttikauden aikana vuoden loppuun mennessä.

Viime viikolla käytiin 12. neuvottelukierros. Edistystä on tapahtunut.

– Neuvottelut ovat nyt intensiivisessä vaiheessa. Selkeästi molemmilla osapuolilla on tahtotila edistää neuvotteluja. Pöydällä ovat kaikki keskeiset asiat. Nyt ensimmäistä kertaa neuvoteltiin myös investointisuojasta. Se on ollut se viimeinen asia, jota on on odotettu, kuvailee Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n asiantuntija Saila Turtiainen Taloussanomille.

Elinkeinoelämä pelkää vesittymistä
Investointisuoja ja siihen sisältyvä välimiesmenettely on hiertänyt pahasti neuvotteluita.

Arvostelijoiden mukaan Yhdysvaltojen vaatima malli heikentäisi demokratiaa, koska siinä esimerkiksi amerikkalaisille yrityksille annettaisiin oikeus hakea korvauksia, mikäli kansallisia lakeja muutettaisiin EU-maissa yritysten kannalta epäedulliseen suuntaan. Riidat ratkottaisiin suljettujen ovien takana yksityisessä välimiesoikeudessa.

Euroopan komissio on nyt tuonut neuvottelupöytään mallin, joka korvaisi välimiesmenettelyn. Siinä sijoittajien ja valtion väliset riidat ratkaisisi investointituomioistuin.

Komission mukaan se turvaisi valtioiden oikeuden sääntelyyn läpinäkyvällä tavalla. Yhdysvalloilta odotetaan nyt kantaa esitykseen.

– Ei tämä EU:n uusi malli varmasti sellaisenaan kelpaa Yhdysvalloille. Näen kuitenkin, että kompromissi on löydettävissä EU:n ja Yhdysvaltojen mallin väliltä, sanoo Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Aleksi Kuusisto arvioi Taloussanomille.

Kuusisto uskoo, että Yhdysvallat voisi hyväksyä sen, että riitojen käsittelyt olisivat avoimia ja tuomioista vastaisivat pysyvät tuomarit. Kuusiston mukaan Yhdysvallat voisi hyväksyä myös mahdollisuuden valittaa tuomioista.

– Kuitenkin mitä enemmän malli vastaa pysyvää tuomioistuinta, sitä vaikeampi Yhdysvaltojen on sitä hyväksyä. Yhdysvallat suhtautuu aika nihkeästi kansainvälisiin tuomioistuimiin. Jos sitä kutsutaan tuomioistuimeksi, mutta malli on enemmän välimiesmenettelyn kaltainen, se voi kelvata Yhdysvalloille, Kuusisto arvioi.

“On menty toiseen ääripäähän”
Turtiainen on skeptisempi sen suhteen, että yhteinen sävel löytyisi.

– Jos poliittista tahtoa löytyy, näihin vaikeisiinkin kysymyksiin pystytään löytämään ratkaisu. On kuitenkin vaikea sanoa mitään Yhdysvaltojen näkemyksestä, koska maa on ollut aika vaitonainen.

Elinkeinoelämä on huolissaan siitä, että koko investointisuojan alkuperäinen ajatus on vesittymässä.

– On menty toiseen ääripäähän. Nyt se suoja, mikä yrityksille voidaan tarjota investointisopimuksissa jatkossa, tulee heikentymään.

Turtiaisen mukaan ehdotettu malli voisi heikentää esimerkiksi suomalaisyritysten nykyisin monissa maissa nauttimaa investointisuojaa.

Kuusisto: Yhdysvaltojen julkiset hankinnat “pyhä lehmä”
Toinen suuri kiistakysymys ovat julkiset hankinnat. EU-maiden yrityksillä olisi paljon voitettavaa, jos ne pääsisivät tällä saralla Yhdysvaltojen markkinoille.

Turtiaisen mukaan neuvotteluissa julkisista hankinnoista ei ole edetty.

– Tällä viikolla on tarkoitus vaihtaa uudet tarjoukset. On mielenkiintoista nähdä kuinka pitkälle siinä päästään, Turtiainen kuvailee.

Turtiaisen mukaan on selvää, että Yhdysvallat avaa julkisten hankintojen markkinoitaan eurooppalaisille yrityksille.

– On sitten toinen kysymys, millä tavalla ja millä tasolla.

Kuusiston mukaan asiaa on Yhdysvalloissa vaikea saada eteenpäin vaalivuonna. Kuusisto kuvaa julkisten hankintojen jyvittämistä amerikkalaisyrityksille Yhdysvalloissa “pyhäksi lehmäksi”, johon ei hevin kosketa.

Suuri ongelma ovat osavaltiot, joita voi olla vaikea saada sopimukseen, vaikka Washington sitä tahtoisikin.

Turtiainen kuitenkin muistuttaa, että myös liittovaltio Kanada avasi selvästi näitä markkinoita EU:lle sen kanssa solmimassaan vapaakauppasopimuksessa.

– Toivottavasti vastaava nähdään TTIP:ssä.

Maatalous keskeinen pelimerkki neuvotteluissa
Keväällä nähdään, mihin asti osapuolet ovat päässeet: kuinka paljon vaikeita kysymyksiä on vielä jäljellä ja olisiko sopimus mahdollisuus saada pakettiin vuoden loppuun mennessä.

Sekä Kuusisto että Turtiainen suhtautuvat skeptisesti siihen, että neuvottelut saataisiin maaliin tämän vuoden puolella.

Osapuolten asettama aikataulu on herättänyt epäilyksiä siitä, että sopimus yritettäisiin juosta kasaan turhan nopeasti.

– Vapaakauppasopimus on aina ainutlaatuinen mahdollisuus purkaa kaupan esteitä. Kunnianhimon tasosta ei kannata joustaa liikaa, Turtiainen sanoo.

Turtiainen muistuttaa, että vapaakauppasopimuksissa loppumetrien neuvotteluissa kyse on vaihtokaupasta.

– Paljon riippuu kokonaisuudesta: kumpikin saa jotain mitä haluaa.

Yhtenä pelimerkkinä voi olla maatalous.

– Pitää muistaa, että Yhdysvallat voi olla valmis joustamaan monissakin asioissa, jos EU päästää Yhdysvaltojen maataloustuotteita sen markkinoille, sanoo Kuusisto.

Jos sopimus syntyy, sen odotetaan piristävän erityisesti Suomen vientiä ja tuovan investointeja.

– Suomen talous on ollut ongelmissa jo pitkään. Pienikin piristysruiske, joka tästä sopimuksesta voi tulla, on tervetullut, kuvailee Kuusisto.

Turtiainen nostaa esimerkiksi EU:n ja Etelä-Korean välille solmitun vapaakauppasopimuksen, joka astui voimaan vuonna 2011.

– Suomen vienti Etelä-Koreaan on noussut yli 30 prosenttia.”

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2016/03/04/ttip-neuvottelut-kuumassa-vaiheessa-nyt-vaannetaan-investointisuojasta/20162480/12

 

Video aiheeseen liittyen: