3.9.2017: Asiantuntija: Pohjois-Korea pääsemässä tavoitteeseensa yllättävän nopeasti – ”Tässä ylittyy Trumpin punainen viiva”

“Pohjois-Korean kuudes ja voimakkain ydinkoe oli suora haaste Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Pohjois-Korea teki sunnuntaina kuudennen ja ylivoimaisesti voimakkaimman ydinkokeensa. Maailmankuulu pohjoiskorealainen uutisankkuri Ri Chun-hee ilmoitti salaperäisen ja eristäytyneen kommunistimaan valtiollisessa televisiossa, että vetypommin testaus ”onnistui täydellisesti”. Hän myös ilmoitti, että pommi on mahdollista kiinnittää pitkänmatkan ohjuksiin.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola näkee, että kyseessä on jatkumo Pohjois-Korean ydinaseohjelmalle, mitä se on vienyt jo parikymmentä vuotta eteenpäin. Se haastaa suoraan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin, joka on ottanut huomattavasti edeltäjäänsä Barack Obamaa tiukemman lähestymistavan Pohjois-Koreaa kohtaan.

– He ovat selkeästi pääsemässä tavoitteeseensa, joka on monikäyttöinen ja tehokas ydinase, jolla pystyisi periaatteessa iskemään Yhdysvaltoihin. Ohjusohjelma on kehittynyt todella kovalla vauhdilla, nopeammin kuin arvattiinkaan. Tässä ylittyy Trumpin punainen viiva. Pohjois-Korean iskukyky Korean niemimaan ulkopuolelle taitaa olla tosiasia.

Aaltolan mukaan Pohjois-Korea on otettava tosissaan. Se on pystynyt miniatyrisointiin, eli saattamaan ydinlatauksen ohjukseen sopivaksi. Ainakin siitä on iso riski olemassa.

– Pohjois-Koreaan ei ole liittynyt pelkästään se, että se voi uhitella naapureilleen lähellä ja kaukana. Se edesauttaa ydinaseiden leviämistä Korean niemimaan ulkopuolelle. Pohjois-Korea on ollut aktiivinen kauppaamaan ohjus- ja aseteknologiaansa. Pelko on, että se kauppaa myös ydinteknologiaa.

Yhdysvaltain liittolaiset Japani ja Etelä-Korea tukeutuvat Yhdysvaltain ”ydinasesateenvarjoon”, jolla Pohjois-Korean mahdolliset ohjukset pystytään torjumaan.

– Siinäkin on omat ongelmansa. Se saattaa kiihdyttää aseellista varustelua ja ydinasekierrettä, Aaltola sanoo.

Ongelmat laajenevat muihin maihin?
Mika Aaltola sanoo suoraan, että sotilaalliset vaihtoehdot Pohjois-Korean suhteen ovat vähissä. Hänen mukaansa Pohjois-Koreaan on jo nyt kohdistettu matalan tason hybridisodan vaikuttamiskeinoja, joilla on pyritty sabotoimaan ydinaseohjelmaa.

– Kyseeseen voisi tulla äärimmillään Pohjois-Korean ohjusten alasampuminen, eli toisin sanoen ohjuskokeiden estäminen. Se ei todennäköisesti heti eskaloituisi alueelliseksi sodaksi. Sotilaalliset vaihtoehdot ovat aika vähissä, Aaltola sanoo.

Todennäköisimpänä vaihtoehtona Aaltola uskoo, että Pohjois-Koreaan kohdistetut talouspakotteet ja sanktiot kiristyvät. Hänen mukaansa erityisesti Kiinalta odotetaan nyt toimia.

– Kiinan pitäisi saada Pohjois-Korean kanssa tekemänsä kauppa aisoihin. Sehän on kasvanut viime aikoina. Uusimpien pakotepäätösten noudattaminen on sellainen, että sitä edellytetään nyt Kiinalta.

Yhdistyneet kansakunnat ja kansainvälinen yhteisö ovat tuominneet jyrkästi Pohjois-Korean ydinaseohjelman ja provokaatiot. Pohjois-Korea ei ole kuitenkaan piitannut ensinkään YK:n päätöslauselmista tai pakotteista. Pakotteet kolahtavat pahimmin tavalliseen kansaan, jonka hyvinvointi ei ole koskaan ollut Pohjois-Korean valtaeliitin suurimpia huolenaiheita.

– Alueellisen järjestyksen rapautumia saattaa olla tiedossa tulevaisuudella muuallakin. Jos Pohjois-Korea onnistuu uhmaamaan kansainvälisen yhteisön ja YK:n päätöslauselmia, se saattaa kiihottaa muita maita. Iran ja sen ydinsopimukseen liittyvät ongelmat saattavat olla seuraavana. Nämä läikkyvät helposti yli, Aaltola toteaa.”

http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005351742.html

 

3.9.2017: Japani vahvisti: Pohjois-Korea teki kuudennen ydinkokeensa – ydintestausalueella havaittu ”ihmisen tekemä” maanjäristys

Japanin hallitus on vahvistanut, että Pohjois-Korea on tehnyt ydinkokeen.

Japanin hallitus vahvistaa, että sunnuntaina Pohjois-Korean ydintestausalueella havaittu järistys on ydinkoe.

– Tutkittuamme dataa olemme päätelleet, että se oli ydinkoe, sanoi ulkoministeri Taro Kono maan yleisradioyhtiö NHK:n mukaan.

Japanin puolustusministeriö kertoo, että se on lähettänyt ainakin kolme sotilashävittäjää testatakseen säteilyä.

Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap uutisoi aiemmin, että Pohjois-Korea on mahdollisesti tehnyt ydinkokeen. Asiasta uutistoimistolle kertovat Etelä-Korean armeijan viranomaiset.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus USGS:n mukaan Pohjois-Koreassa on havaittu maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 6,3. Uutistoimisto Yonhapin mukaan Etelä-Korean armeija on vahvistanut ”ihmisen tekemän” järistyksen tapahtuneen Pohjois-Korean ydintestausalueen ympärillä.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in on reagoinut selontekoon kutsumalla kansallisen turvallisuusneuvoston hätäkokoukseen.

Kyseessä on kuudes Pohjois-Korean tekemä ydinkoe. Liike tulee kiristämään entisestään jännitteitä Kim Jong-unin ja Donald Trumpin hallinnon välillä, Washington Post kirjoittaa. New Yorkin Timesin mukaan Pohjois-Korean kuudes ydinkoe on Kim Jong-unilta poikkeuksellinen uhman osoitus Trumpia kohtaan. Trump on varoittanut vastaavansa ”tulella ja raivolla”, jos Pohjois-Korea jatkaa Yhdysvaltojen uhkaamista ydinohjuksilla.

Japanin pääministeri Shinzo Aben mukaan Pohjois-Korean ydinkoetta olisi ”ehdottomasti mahdotonta hyväksyä”.

Aiemmin tänään Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA kertoi, että Pohjois-Korea olisi kehittänyt vetypommin, jonka voi asentaa mannertenväliseen ballistiseen ohjukseen.”

http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005351651.html

 

3.9.2017: Pohjois-Korean ydinkokeen tuhovoima jopa kymmenkertainen edelliseen verrattuna

Pohjois-Korean ydinkokeen räjähdysvoima oli jopa sata kilotonnia, Etelä-Korean viranomaiset arvioivat.

Pohjois-Korea teki sunnuntaina kuudennen ydinkokeensa. Etelä-Korean puolustusviranomaisten mukaan ydinkokeessa käytetyn räjähteen tuhovoima oli jopa sata kilotonnia. Pohjois-Korean mukaan kokeessa käytettiin vetypommia.

Kyseessä olisi näin ollen selvästi voimakkain Pohjois-Korean ydinkokeista. Viime syyskuussa tehdyn viidennen ydinkokeen räjähdysvoima oli ”vain” 10 kilotonnia.

Yhdysvaltain Nagasakiin 1945 pudottaman Fat Man -ydinpommin räjähdysvoima oli 21 kilotonnia.

Yksi kilotonni vastaa tuhatta tonnia TNT:tä.

Yhdysvaltalaiset viranomaiset kertoivat mitanneensa 6,3 magnitudin maanjäristyksen lähellä testausaluetta.

Järistys oli 5–6 kertaa voimakkaampi kuin Pohjois-Korean viidennen, syyskuussa tekemän ydinkokeen aikaan, eteläkorealaiset viranomaiset kertoivat.

Pohjois-Korea on tehnyt aiemmat ydinkokeensa vuosina 2006, 2009, 2013 ja 2016.”

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005351711.html

 

 

3.9.2017: Näin Pohjois-Korea on kehittänyt yhä pidemmän kantaman ohjuksia – väittää voivansa sijoittaa vetypommin ohjuksen kärkeen

Pohjois-Korea väittää testanneensa tänään menestyksellisesti vetypommia. Japani vahvistaa, että sen käsityksen mukaan uusimmassa kokeessa on kyse on ydinkokeesta, joka merkitsee aiempaa suurempaa uhkaa turvallisuudelle. 

Pohjois-Korea aloitti ohjustuotantonsa 1970-luvulla kehittelemällä neuvostovalmisteista Scud-B-ohjusta, jonka kantomatka oli kolmisensataa kilometriä. Ohjuksen koelaukaisu tehtiin vuonna 1984.

Ensimmäisen ohjuslaukaisunsa jälkeen maa kehitteli koko 1980-luvun ajan useita ohjuksia aina 500 kilometriin yltävästä Scud-C-ohjuksesta pitkän matkan Taepodong-2-ohjukseen.

Länsimaiden mukaan Pohjois-Korea testasi 2 500 kilometrin kantaman omaavaa Taepodong-1-ohjusta vuonna 1998. Pohjois-Korean mukaan kyseessä oli avaruusteknologiaan liittyvän kantoraketin testaaminen.

Syyskuussa 1999 Pohjois-Korea ilmoitti lopettavansa pitkän matkan ohjuksien kehittelyn, koska suhteet Yhdysvaltoihin paranivat. Päätös pysyi voimassa aina vuoteen 2005 saakka, jolloin Pohjois-Korea ilmoitti pyörtävänsä sen silloisen presidentin George W. Bushin hallinnon “vihamielisen politiikan” vuoksi.

Vuonna 2006 Pohjois-Korea testasi seitsemää eri ohjustyyppiä. Niiden joukossa oli jopa 6 700 kilometriin yltävä Taepodong-2, joka kuitenkin räjähti alle minuutin kuluttua laukaisusta. Samana vuonna maa teki ensimmäisen maanalaisen ydinkokeensa. Taepodong-2:n laukaisu onnistui vuonna 2009, vaikka Pohjois-Korea väitti tälläkin kertaa, että kyseessä oli kantoraketin testaus.

Joulukuussa 2012 Pohjois-Korea sai lähetettyä satelliittiin Maata kiertävälle radalle.

Viime vuoden elokuussa Pohjois-Korea laukaisi ohjuksen, joka putosi ensimmäistä kertaa mereen Japanin talousalueelle. Heinäkuussa Etelä-Korea ja Yhdysvallat olivat kertoneet ottavansa käyttöön THAAD-ohjuspuolustusjärjestelmän Etelä-Koreassa.

Tämän vuoden heinäkuussa Pohjois-Korea testasi onnistuneesti ohjusta, jonka teoreettinen kantomatka yltää valtaosaan Yhdysvaltojen osavaltioista. Elokuussa Pohjois-Korea laukaisi ballistisen ohjuksen Japanin yli, mikä Japanin mukaan aiheutti erittäin vakavan turvallisuusuhan.

Ennen nyt tehtyä ydinkoetta Pohjois-Korea on tehnyt yhteensä viisi maanalaista ydinkoetta.

Nyt Pohjois-Korea väittää myös, että se pystyy pienentämään ydinräjähteen mannertenvälisen ohjuksen kärkeen. Mikäli vetypommi voidaan sijoittaa ohjukseen, merkitsisi se harppausta Pohjois-Korean ydinohjelmassa. Tietoa ydinräjähteen pienentämisestä ohjuksen kärkeen ei ole voitu vielä vahvistaa. Myös tammikuussa vuosi sitten maa väitti testanneensa vetypommia, mikä oli tutkijoiden mukaan erittäin epätodennäköistä.”

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201709032200368393_ul.shtml