3.9.2016: 5,6 magnitudin maanjäristys tärisytti seitsemää osavaltiota Yhdysvalloissa

“Järistys iski lauantaiaamuna paikallista aikaa lähelle Pawneeta Oklaholman osavaltiossa ja järisytti maata ainakin seitsemässä osavaltiossa.

5,6 magnitudin maanjäristys tuntui Yhdysvaltain keskiosissa ainakin Oklahomassa, Kansasissa, Arkansasissa, Missourissa, Texasissa, Nebraskassa ja Iowassa, kertoo Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus (USGS).

CNN:n mukaan tuhot Pawneen alueella ovat kuitenkin kauppakamarin johtajan Tom Briggsin mukaan jääneet varsin vähäisiksi.

– Maa järisi 5,6 magnitudin voimakkuudella noin 15 sekunnin ajan. Se oli matala järistys, noin seitsemän kilometrin syvyydessä, kertoi USGS:n geofyysikko Randy Baldwin.

Pawneen kaupunginjohtaja Brad Sewell kertoi uutistoimisto Reutersille, että järistys kesti lähes minuutin.

Kyseessä on isoin järistys Oklahoman osavaltiossa sitten marraskuun 2011. Loukkaantumisista ei ole CNN:n mukaan kuitenkaan raportoitu.”

“Huffington Postin mukaan järistys onkin aiheuttanut tuhoja enimmäkseen rakennuksille. Lehti julkaisikin Twitter-tilillään kuvan järistyksen aiheuttamista tuhoista Pawneessa.”

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001253413.html

 

3.9.2016: Maa järisi Oklahomassa – tuntui Nebraskassa asti

“Kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen. Järistysten yleistyminen Oklahomassa on yhdistetty vesisärötyksenä tunnettuun öljyn- ja kaasuntuotantomenetelmään.

Yhdysvalloissa Oklahoman osavaltiota vavisutti lauantaiaamuna maanjäristys, joka oli voimakkaimpia alueella koskaan mitattuja.

Voimakkuudeltaan 5,6 magnitudin järistys sattui Pawneen kaupungin lähellä Oklahoman pohjoisosassa, kertoo Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus. Järistyksen keskus oli 6,6 kilometrin syvyydessä.

Ensi tietojen mukaan kukaan ei ole loukkaantunut, eikä järistys ole tiettävästi aiheuttanut ainakaan mittavia aineellisia vahinkoja. Järistys tunnettiin kuitenkin laajalla alueella, Oklahoman eteläpuolella Texasissa ja pohjoisempana aina Nebraskassa asti.

Maanjäristysten yleistyminen Oklahomassa on yhdistetty öljyn- ja kaasuntuotantoon. Vesisärötyksenä tunnetussa menetelmässä maahan pumpataan kovalla paineella vettä ja kemikaaleja, jotta öljy ja kaasu saadaan irrotettua kiviaineksesta.

Jotkin Oklahoman alueet kilpailevat jo pohjoisen Kalifornian kanssa Yhdysvaltain maanjäristysherkimmän alueen tittelistä.”

http://yle.fi/uutiset/maa_jarisi_oklahomassa__tuntui_nebraskassa_asti/9142379