3.2.2015: Uusi raportti vaatii Yhdysvaltoja ja Natoa aseistamaan Ukrainaa – ”jos Venäjää ei pysäytetä…”

“Uusi raportti väittää, että jos Venäjä onnistuu Ukrainassa, seuraavaksi on Baltian maiden vuoro.

Yhdysvaltain ja Naton voimakkaampi puuttuminen Ukrainan sotaan on saanut jälleen lisää kannatusta. Ajatushautomo The Atlantic Councilin turvallisuuspolitiikan asiantuntijat ovat julkaisseet maanantaina raportin Säilytetään Ukrainan itsenäisyys, estetään Venäjän hyökkäys, jossa vaaditaan ponnekkaasti, että Yhdysvaltain ja Naton pitää puuttua Ukrainan sotaan kovemmalla kädellä.

Raportin mukaan Moskova pyrkii jäädyttämään Itä-Ukrainan konfliktin, jotta se voi painostaa ja horjuttaa Ukrainan hallitusta. Samalla Venäjä ja sen tukemat kapinalliset voivat valmistella uutta suurhyökkäystä.

Kirjoittajat sanovat, että jos Venäjää ei pysäytetä nyt, hinta on tulevaisuudessa entistäkin korkeampi. Tavoitteessa onnistuminen voisi rohkaista Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ”suojelemaan etnisiä venäläisiä ja venäjänkielisiä muillakin naapurialueilla.” Esimerkkinä raportissa mainitaan Baltian maat, jotka kuuluvat sotilasliitto Natoon.

Asiantuntijat toteavat, että Ukrainan hallitusta on pakko tukea entistäkin enemmän sotilaallisesti, jotta Venäjän hyökkäyksen riskit ja kustannukset käyvät liian korkeiksi. Näin Putinin hallinto olisi halukkaampi hakemaan hyväksyttävää poliittista ratkaisua.

– Venäjän toiminta Ukrainassa ja sitä vastaan muodostavat suurimman uhan Euroopan turvallisuudelle yli 30 vuodessa. Lännellä on kyky pysäyttää Venäjä. Kysymys on siitä, onko sillä tahtoa, raportissa lukee.

Tappavia aseita ja entistä laajempaa tukea

Raportissa sanotaan, että Yhdysvaltain pitää antaa Ukrainalle tappavia aseita puolustustarkoituksiin. Erityisesti panssarintorjuntaohjuksia. Tappavan kaluston lisäksi Ukrainalle pitää toimittaa miehittämättömiä lennokkeja, ajoneuvoja, ilmatorjuntajärjestelmiä ja lääkintätarvikkeita.

Armeijalle pitää antaa taloudellista tukea miljardin dollarin edestä vuonna 2015 niin pian kuin mahdollista ja seuraavat miljardit vuosina 2016 ja 2017.

Kirjoittajat peräänkuuluttavat myös muiden Nato-maiden vastuuta. Erityisesti niiden jäsenmaiden, joilla on käytössään entisen Neuvostoliiton kalustoa, tulisi tarjota apua Ukrainalle. Kalusto on yhteensopivaa Ukrainan armeijan kanssa.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman hallinto on taipunut harkitsemaan Ukrainan aseistamista. Aiemmin Obama oli äärimmäisen haluton puuttumaan Ukrainan sotaan sotilaallisesti. Taustalla on mahdollisesti se, että Obama tuli aikanaan valituksi osin sen takia, että Yhdysvaltain sota Irakissa oli äärimmäisen epäsuosittu.

Raportti syyttää Putinia koko Ukrainan sodasta. Raportin mukaan kaikki sai alkunsa, kun Ukrainan entinen presidentti Viktor Janukovitsh ei suostunut Putinin painostuksesta kirjoittamaan sopimusta Euroopan unionin kanssa. Janukovitsh syöstiin vallasta, jonka jälkeen Venäjä valtasi Krimin ja yllytti tuellaan separatistit kapinaan Itä-Ukrainassa.

Raportti perustuu kymmeniin taustahaastatteluihin. Kirjoittajina on muun muassa Yhdysvaltain entinen varaulkoministeri Strobe Talbott ja Yhdysvaltain entisiä Ukrainan-suurlähettiläitä.

The Atlantic Council perustettiin toisen maailmansodan jälkeen tukemaan Pohjois-Amerikan ja Euroopan yhteistyötä. Se pitää päämajaansa Yhdysvaltain pääkaupungissa Washington D.C:ssä.”

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1422933842124.html

 

Vastaa