3.1.2016: Hitlerin kielletty kirja julkaistaan uudelleen Saksassa 70 vuoden jälkeen

“Adolf Hitlerin Taisteluni-kirja tulee virallisesti saataville Saksassa ensimmäistä kertaa 70 vuoteen.

Adolf Hitlerin kirjoittaman Taisteluni-teoksen (Mein Kampf) levittäminen kiellettiin Saksassa toisen maailmansodan jälkeen.

Kirjan tekijänoikeudet on omistanut tähän saakka Baijerin osavaltio. Tekijänoikeuden suoja on kuitenkin nyt vanhentunut, mikä tarkoittaa sitä, että kirjasta voidaan nyt ottaa uusia painoksia Saksassa.

Asiasta kertovan BBC:n mukaan Münchenissä toimiva, Saksan lähihistorian analysointiin keskittyvä Institut für Zeitgeschichte aikoo nyt julkaista Hitlerin teoksesta uuden version. Päivitetyn laitoksen tarkoituksena on osoittaa, kuinka epäjohdonmukainen ja huonosti kirjoitettu kirja Taisteluni on sen sijaan, että se nähtäisiin voimakkaana tai houkuttelevana teoksena.

Vastaavanlaisia, päivitettyjä versioita odotetaan ilmestyväksi myös useissa maissa Saksan ulkopuolella. Historioitsijoiden mukaan kirja auttaa tutkijoita ymmärtämään, mitä Saksassa tapahtui natsipuolueen valtakaudella.

Juutalaisten etujärjestöt ovat kiitelleet uusitun version julkaisemista. Järjestöjen mukaan kriittinen painos auttaa selittämään holokaustia.

Tekijänoikeuden suoja päättyi 1. tammikuuta.

Taisteluni julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1925 eli kahdeksan vuotta ennen Hitlerin valtaannousua. Sodan jälkeen liittoutuneet luovuttivat sen tekijänoikeudet Baijerin paikallishallinnolle, joka ei sallinut uusien painosten ottamista kirjasta. Syynä oli halu estää vihanlietsonta sodan repimässä maassa.

Kirjaa oli kuitenkin painettu runsaasti toisen maailmansodan aikana, joten sitä on ollut varsin helposti saatavilla Saksassa levityskiellosta huolimatta.

Kansainvälisen tekijänoikeuslainsäädännön mukaan teosta koskeva tekijänoikeuden suoja jatkuu 70 vuoden ajan tekijän kuoleman jälkeen. Hitlerin itsemurhasta tuli kuluneeksi tasan 70 vuotta huhtikuun 30. päivänä.

Taisteluni-kirjan tekijänoikeudet vapautuivat uudenvuodenpäivänä, joten kustantajat voivat nyt vapaasti tarttua alkuperäisteokseen.

Viranomaisten mukaan yleisön pääsyä alkuperäisteokseen rajoitetaan kuitenkin edelleen, sillä tekstin pelätään nostattavan uhoa uusnatsien keskuudessa.”

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1451793871457.html

7.1.2016: Mein Kampf ilmestyy Saksassa 70 vuoden tauon jälkeen

“Saksassa ilmestyy perjantaina kirja, jota on vuosikymmenet säilytetty vaarallisuutensa takia Baijerin kansalliskirjaston “myrkkykaapissa”. Tähän asti sitä on päässyt lukemaan vain henkilöt, joiden taustat on tutkittu tarkasti. Kirja on Adolf Hitlerin Mein Kampf (Taisteluni).

Näköispainosta Mein Kampfista ei nyt kuitenkaan julkaista. Kirja on paisunut alkuperäisestä 700-sivuisesta noin 2 000-sivuiseksi tieteelliseksi laitokseksi, sillä Münchenin nykyhistorian instituutin tutkijat ovat varustaneet Hitlerin rasistiset ja antisemitistiset mielipiteet selityksin ja huomautuksin.

– Kirjan tarkoituksena on purkaa asiantuntevasti Hitlerin propaganda ja siten horjuttaa kirjan yhä symbolista voimaa, instituutti kertoo.

Uusi painos paljastaa instituutin mukaan natsi-ideologian “valheet, puolitotuudet ja turmeltuneet vuodatukset”.

Mein Kampf -kirja ei ole ilmestynyt Saksassa seitsemään vuosikymmeneen. Toisen maailmansodan jälkeen liittoutuneet siirsivät kirjan tekijänoikeudet Baijerin osavaltiolle, joka on tähän asti kieltänyt uusintapainokset. Saksan lain mukaan tekijänoikeudet kuitenkin umpeutuvat 70 vuodessa, ja tämä toteutui Mein Kampfin kohdalla vuodenvaihteessa.

“Kuvottava, antisemitistinen kirja”
Natsiajan ja holokaustin perinnön kanssa yhä kipuilevassa Saksassa Mein Kampfin ilmestyminen on jakanut mielipiteitä, myös juutalaisyhteisöjen parissa.

Saksan opettajajärjestö haluaisi, että tutkijoiden kommentoima Mein Kampf lisättäisiin opetusohjelmaan, jotta lapsia voitaisiin suojella poliittisilta ääriaatteilta. Järjestö ehdottaa, että yli 16-vuotiaille opetettaisiin kirjasta tarkoin valittuja tekstikatkelmia.

Saksan juutalaisten keskusneuvosto katsoo, että Mein Kampfin julkaiseminen alkuperäisessä muodossaan pitäisi edelleen kieltää. Sen sijaan tutkijoiden selityksin varustettua versiota neuvosto ei vastusta, koska Mein Kampf on tärkeässä osassa tutkittaessa kansallissosialismia ja holokaustia.

– Siksi emme vastusta, että tutkimuksen ja opetuksen käytettävissä on kriittinen versio, jossa verrataan Hitlerin rasistisia teorioita tieteellisiin tuloksiin, sanoo keskusneuvoston puheenjohtaja Josef Schuster.

Münchenin juutalaisyhteisön johtaja Charlotte Knobloch on eri mieltä. Hän muistuttaa, että Saksan kouluissa on varattu vain vähän aikaa natsismin, holokaustin ja toisen maailmansodan historian opiskeluun.

– Ei ole mitään järkeä kuluttaa näitä muutamia tunteja lukemalla tuota kuvottavaa, vihan täyttämää ja antisemitististä kirjaa, Knobloch toteaa.

Arka aihe Saksassa
Myös poliittisesti Mein Kampfin uuden version ilmestyminen on ollut Saksassa kuuma peruna. Esimerkiksi Baijerin osavaltio oli alun perin luvannut tukea julkaisemista puolella miljoonalla eurolla. Tästä kuitenkin luovuttiin, kun holokaustista selvinneet olivat kritisoineet asiaa Israelissa vuonna 2012 vierailleelle Baijerin pääministerille.

Vuonna 2014 Saksan liittotasavallan ja osavaltioiden oikeusministerit sopivat, että Mein Kampfin uusintapainokset ilman selityksiä estetään kiihotusta koskevan lain perusteella.

Lähteinä mm. AFP, Telegraph, Washington Post, BBC, CNN, Handelsblatt, Haaretz, New York Times.”

http://www.ksml.fi/uutiset/ulkomaat/mein-kampf-ilmestyy-saksassa-70-vuoden-tauon-jalkeen/2209168