26.8.2015: Yhdysvalloissa dramaattinen pörssitiistai – Kurssinousu suli viime hetkillä täysin

“Tiistaista näytti pitkään tulevan nousupäivä maanantain rajun pudotuksen jälkeen. Päivän loppua kohden amerikkalaisosakkeet kuitenkin luisuivat rajusti ja päätyivät lopulta pakkaselle.

Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla koettiin dramaattinen tiistai, kun päivän aikana reippaassa nousussa olleet osakekurssit tipahtivat kaupankäynnin viime hetkillä.

Keskeinen S&P 500 -osakeindeksi ehti olla tiistain aikana jo 2,9 prosentin nousussa, mutta se päätyi lopulta 1,4 prosenttia miinukselle. Suurin osa kurssilaskusta tapahtui viimeisen tunnin aikana ennen kaupankäynnin päättymistä.

30 suuryrityksen osakkeista koostuva Dow Jones -indeksi luisui 1,3 prosenttia miinukselle, vaikka se oli päivän aikana ehtinyt olla neljä prosenttia korkeammalla. Teknologiaosakkeiden Nasdaq-indeksi tippui tiistaina 0,4 prosenttia.

Kiina aiheuttaa epävarmuutta
Tiistain kurssiheilahdusten taustalla oli sijoittajien epävarmuus Kiinan pörssien kurssikehityksestä alkuviikon romahduksen jälkeen, kertovat uutistoimistot ja yhdysvaltalaisviestimet.

Kiinassa koettiin maanantaina suurin yhden päivän pudotus yli kahdeksaan vuoteen, kun Shanghain pörssi sukelsi peräti 8,5 prosenttia. Jyrkkä alamäki jatkui tiistaina, jolloin Shanghain pörssin yleisindeksi tippui 7,6 prosenttia lisää.

Euroopassa pörssit elpyivät tiistaina maanantain rajusta laskusta. Saksassa DAX-osakeindeksi nousi tiistaina viisi prosenttia.

Helsingin pörssi nousi tiistaina 3,8 prosenttia. Maanantaina laskua oli ollut yli viisi prosenttia.”

http://yle.fi/uutiset/yhdysvalloissa_dramaattinen_porssitiistai__kurssinousu_suli_viime_hetkilla_taysin/8254067

 

26.8.2015: PÖRSSIT: Wall Streetin ralli muuttui sukellukseksi

“Vahvasti käynnistynyt pörssipäivä päättyi pettymykseen. Osakkeet miinuksella jo kuudetta päivää.

Wall Streetillä nähtiin tiistaina harvinaisen raju muutos tunnelmasta toiseen. Aamulla osakkeet ampaisivat riemukkaaseen ralliin Euroopan pörssien imussa. Näytti vahvasti siltä, että monen päivän jyrkkä laskuputki katkeaisi ja vaikka nousu loiventuikin iltapäivällä olivat sijoittajat jokseenkin varmoja, että nyt päädyttäisiin selvästi plussalle.

Toisin kuitenkin kävi. Kaupankäynnin viimeisen puolen tunnin aikana indeksit haparoivat ensin nollan tuntumaan ja kalkkiviikoilla mentiin jo tukevasti pakkaselle. Hämmästys oli suuri. Kommentaattorit ja analyytikot ihemttelivät ääneen, mitä hemmettiä nyt oli tekeillä. Parhaimmillaan indeksit olivat olleet lähes kolmen prosentin nousussa. Osakkeet ovat nyt laskeneet kuutena pörssipäivänä peräkkäin.

Dow Jones Industrial Average päätyi 1,29 prosenttia miinukselle 15 666 pisteeseen. Indeksi menetti kaupankäynnin viimeisen tunnin aikana noin 500 pistettä, joten alamäki oli jyrkkä. 30 suuren teollisuusyrityksen kurssikehitystä kuvaava maailman seuratuin indeksi on nyt pudotellut viiden pörssipäivän aikana yli 10 prosenttia alaspäin ja vuoden alusta se on peruuttanut yli 12 prosenttia.

Laajempi S&P 500 laski 1,35 prosenttia 1 868 pisteeseen. Pienimmillä vaurioilla pääsi teknologiapainotteinen Nasdaq Composite, jonka menetykset jäivät 0,44 prosenttiin 4 506 pisteen päätösarvolla.

Yleisin selitys loppupäivän merkilliselle rysähdykselle oli, että sijoittajilta loppui usko.

Aamulla kaupankäyntiä siivittänyt toiveikkuus ja helpotus kaikkosi, kun epäilykset maailmantalouden tilasta ja raaka-aineiden laskevat hinnat palautuivat jälleen mieliin. Niinpä osakkeista hankkiuduttiin eroon iltapäivällä kiihtyvään tahtiin. Asiaa ei auttanut, että päivän aikana oli saatu rohkaisevaa talousdataa USA:n asuntomarkkinoilta ja kuluttajaluottamuksesta.

Raakaöljy elpyi hieman päivän aikana. Yhdysvaltalaisen WTI-laadun lokakuun futuurit nousivat vajaat kolme prosenttia. Tynnyrithinta jäi kuitenkin 40 dollarin alapuolelle 39,30 dollarin paikkeille. Myös Pohjanmeren Brent nousi, mutta hitaammin kuin WTI.

Kaikki tärkeimmät toimialat päätyivät miinukselle. Eniten laskivat infrapalvelut (-3,16 %) ja telecom (-2,24 %). Energiasektori, joka on ollut viime aikoina kovassa paineessa laski 1,36 prosenttia.

New York: Dow Jones/close 15666 pistettä (-1,29 %)

New York: S&P 500/close 1868 pistettä (-1,35 %)

New York: Nasdaq/close 4506 pistettä (-0,44 %)

New York: Nokia ADS/close 6,05 dollaria (+0,18 %)”

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/porssit-wall-streetin-ralli-muuttui-sukellukseksi/T7cgpryP