24.8.2015: Aasiasta alkanut pörssiromahdus on leviämässä Euroopan kautta Yhdysvaltoihin

“– Tänään näyttävät kaikki pelkästään myyvän, ja paniikki on valloillaan; enää ei ole järkeen perustuvaa tasapainottamista, ei järkeviä reaktioita, Lampe Asset Managementin Michael Woischneck totesi Handelsblattin mukaan.

Saksassa DAX-indeksi putosi pahimmillaan 5,3 prosenttia, mutta päivän päätteksi pudotus näytti tasoittuvan 4,5 prosenttiin. Ranskan CAC -indeksi sitä vastoin putosi 4,5 prosenttia. Kurssipudotus tarttui Eurooppaan Aasiasta, missä esimerkiksi Shanghain Composite -indeksi putosi 8,5 prosenttia.

Saksassa kärsivät eniten autoteollisuuden osakkeet. Daimler putosi 4,9 prosenttia, BMW 4,7 prosenttia ja Volkswagen 4,5 prosenttia.

Myös pankit kärsivät Saksassa erityisen pahasti. Commerzbankin osaki putosi kuusi prosenttia ja Deutsche Bankin osake 5,8 prosenttia.

Neljän aikaan iltapäivällä paniikki näytti olevan tarttumassa myös Yhdysvaltojen pörsseihin. Teknologiaosakkeiden Nasdaq-indeksi futuurit olivat lähes 5 prosenttia miinuksella ja Dow Jonesin futuurit neljä prosenttia pakkasella.”

http://www.verkkouutiset.fi/talous/paniikki%20on%20valloillaan%20saksan%20porssissa%20romahdus-40046

 

24.8.2015: Rupla romahti jo Neuvostoliiton jälkeisen ajan heikoimpaan arvoonsa?

“Ruplan arvo on laskentatavasta riippuen jo alempana kuin koskaan neuvostoliiton romahtamisen jälkeen, tai ainakin aivan sen tuntumassa.

Venäjän ruplan arvo on jatkanut yleisen pörssiromahduksen ja raaka-aineiden hinnanlaskun myötä putoamistaan.

Dollarista on maanantaina iltapäivällä joutunut maksamaan runsaat 71 ruplaa. Pörssiviikon avautuessa dollarin hinta oli melko tasan 70 ruplaa, eli dollari on kallistunut päivän aikana noin yhden ruplan.

Ruplan nykyinen arvo voi laskentatavasta riippuen olla sen heikoin noteeraus sitten Neuvostoliiton romahtamisen.

Vaihtokursseja seuraava sivusto xe.com kertoo, että ruplan aikaisempi heikoin arvo oli tämän vuoden helmikuun 1. päivä, jolloin dollarista piti maksaa 69,65 ruplaa.

Toinen vastaava sivusto tradingeconomics.com puolestaan sanoo, että rupla käväisi joulukuussa 2014 arvossa 72,45 ruplaa dollarista.

Rupla on viimeisen vuoden aikana heikentynyt rajusti, sillä tradingeconomicsin mukaan dollarin hinta on ollut vuosina 1993 – 2015 keskimäärin 25,79 ruplaa.

Venäjän valuutan arvo jatkaa todennäköisesti heikentymistään lähipäivinä.

Venäjän taloudellisen kehityksen ministeri Aleksei Uljukajev totesi ASEAN-maiden talousministerikokouksen yhteydessä, että Venäjän keskuspankki todennäköisesti pitää tauon ohjauskoron alentamisessa. Korkotaso nostettiin 17 prosenttiin viime vuoden lopulla, kun ruplan arvo edellisen kerran romahti. Sittemmin ohjauskorkoa on vähitellen alennettu nykyiseen 11,5 prosenttiin.”

http://yle.fi/uutiset/rupla_romahti_jo_neuvostoliiton_jalkeisen_ajan_heikoimpaan_arvoonsa/8250284

 

24.8.2015: Pörssirytinä vei sijoittajilta satoja miljardeja – suurin päiväpudotus vuoden 2008 romahduksen jälkeen

“Pörssikurssit rytisivät ja öljyn sekä muiden raaka-aineiden hinnat sukelsivat maanantaina, kun Shanghain pörssin romahdus ajoi markkinat täyteen paniikkiin.

Shanghain pörssi syöksyi 8,5 prosenttia, mikä on suurin päiväpudotus sitten 27. helmikuuta 2007. Syöksy levisi kaikkialle Aasian pörsseihin.

Euroopan pörsseissä tuhoutui jopa 400-500 miljardia euroa sijoitusrahaa. Suuryhtiöiden FTSEurofirst-indeksi syöksyi 5 prosenttia. Näin suurta päiväpudotusta ei ole nähty sitten Lehman & Brothers -pankin konkurssin lokakuussa 2008.

Myös Yhdysvalloissa arvopaperimarkkinat olivat illansuussa 2-3 prosentin laskussa.

Helsingissä pörssin yhden päivän syöksy oli jyrkin sitten syksyn 2011. Pörssin yleisindeksi painui yli 4 prosenttia.

Maanantain paniikin takana on Kiinan heikko talouskehitys, joka on heiluttanut maan arvopaperimarkkinoita jo kesäkuusta lähtien.

Kiina julkaisi perjantaina teollisuustuotantolukunsa, jotka olivat heikoimmat kuin kertaakaan yli kuuteen vuoteen. Pari viikkoa sitten markkinoita hermostutti Kiinan viennin kasvun kääntyminen miinusmerkkiseksi.

Merkit ovat dramaattisia, sillä Kiinan talouskasvu on toiminut maailmantalouden veturina yli vuosikymmenen.

– Kiinan vahva sykli on ohi. Se merkitsee erilaista kasvuympäristöä maailmanmarkkinoilla, tulkitsee OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Myös Aktian pääekonomisti Anssi Rantala arvioi, että Kiinan talous on jäähtynyt odotettua nopeammin.

– Huolestuttavaa on viennin kasvun putoaminen alle nollan, hän sanoo.

Kiina voi elvyttää

Heilunta saattaa jatkua pitkään, mutta Kiinan reaalitalouden kehitys ei ole niin heikkoa kuin panikoimisesta voisi päätellä.

Sekä OP että Aktia arvioivat maanantaina julkaisemissaan suhdannekatsauksissa, että Kiinan bruttokansantuotteen kasvu asettuu tänä vuonna 6-7 prosentin välille.

Kiinan hallituksella on hihassaan valtteja, joita se voi tarvittaessa käyttää. Rantala odottaa, että Kiina kiihdyttää elvytystä, jotta talouskasvu ei enää hidastuisi.

– Kasvu täytyy pitää sillä tasolla, ettei työpaikkoja katoa.

Kiinassa työllisyyden ylläpito vaatii 7 prosentin talouskasvua. Tämä johtuu väestön kasvun ja kaupungistumisen aiheuttamista paineista.

Kiinan keskusjohtoiseen taloudenpitoon kuuluu myös puuttuminen markkinoiden toimintaan. Shanghain pörssi ei ole avoin ulkomaalaisille sijoittajille. Hallitus on osoittanut valmiutensa puuttua pörssikursseihin ostamalla kiinalaisyhtiöiden osakkeita.

Myöskään Kiinan valuutta juan ei ole vapaasti vaihdettava valuutta, vaan Kiinan keskuspankki määrittelee sille tietyn vaihteluvälin.

Ongelmia raaka-aineiden tuottajille

Rantala huomauttaa, että maailmantalous kasvaa Kiinan yskimisestä huolimatta. Kasvu on kuitenkin hidastunut aiemmasta.

Aktia ennustaa nyt, että maailmantalous kasvaa tänä vuonna 3 prosenttia ja ensi vuonna 3,6 prosenttia. OP:n vastaavat luvut ovat 3,3 ja 3,4 prosenttia.

Teollisuustuotannon heikentyminen Kiinassa aiheuttaa eniten ongelmia metalleja ja muita raaka-aineita tuottavissa Aasian, Etelä-Amerikan ja Afrikan kehittyvissä maissa.

Öljyntuottajamaille raakaöljyn hinnan syöksy on myrkkyä. Pohjanmeren Brent-laadun hinta putosi maanantaina alimmilleen sitten maaliskuun 2009.

Öljyn hinta painaa muun muassa Venäjän ennestään heikon taloustilanteen vielä surkeammaksi, mikä vaikuttaa Suomeenkin ulkomaankaupan kautta.”

http://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/porssirytina-vei-sijoittajilta-satoja-miljardeja-suurin-paivapudotus-vuoden-2008-romahduksen-jalkeen/5278756

 

24.8.2015:Wall Streetillä täysi paniikki: Nasdaqilla painajaisaloitus

“Maailman osakemarkkinoiden paniikki on levinnyt Wall Streetille.

Parin minuutin kaupankäynnin jälkeen teknologiaindeksi Nasdaq kävi peräti 8,0 prosentin laskussa. Parinkymmenen minuutin kaupankäynnin jälkeen pahin myyntipaine oli hellittänyt, ja Nasdaq oli enää 3,9 prosentin laskussa. Kyseessä on silti kovin pudotus useaan vuoteen.

Kello 16:50 pääindekseistä S&P500 oli 3,3 prosenttia ja Dow 3,7 prosenttia punaisella.

Muun muassa Visa ja GE käväisivät pahimmillaan yli 10 prosentin laskussa, mutta 16:50 lasku oli rauhoittunut hieman. Laskijoista mainittakoon muun muassa Cisco -5 prosenttia, Coca Cola -4,7 prosenttia ja Nike -4,2 prosenttia.”

http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/wall+streetilla+taysi+paniikki+nasdaqilla+painajaisaloitus/a1068796

 

24.8.2015: Brutaali pörssipäivä Helsingissä

“Kiinan laukaisemat pelot toivat Helsingin pörssiin synkimmän päivän neljään vuoteen. Yleisindeksi luisui 5,2 prosenttia 7 557 pisteeseen.

Kymmenestä vaihdetuimmasta osakkeesta yksikään ei päässyt lähimainkaan plussalle. Eniten vaihtokärjessä ropisivat alaspäin Nokia (-7,2%), Metso (-6,1%), UPM (-5,8%) ja Fortum (-5,4%).

Brutaalin pörssipäivän anomalia oli Sanoma, jonka osake harppasi 1,2 prosenttia.

USA:n pääindeksit olivat Helsingin sulkeuduttua 2,1-2,3 prosentin laskussa.”

http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/brutaali+porssipaiva+helsingissa/a1068799