24.11.2015: IMF hyväksyy Kiinan Yuanin (Renminbi) kansainväliseksi vaihtovaluutaksi

“IMF hyväksyy Kiinan Yuanin (Renminbi) kansainväliseksi vaihtovaluutaksi (Reserve status) ensi maanantaina eli 30.11.2015 pidettävässä kokouksessaan.

Yuan liittyy valuuttakoriin, joka määrittelee IMF:n myöntämien lainojen kurssinmuodostusta.

Katso: The Wall Street Journal, 15.11.2015 http://www.wsj.com/articles/imf-move-to-give-yuan-reserve-status-likely-to-boost-china-assets-1447608676

Yuan tulee liitettäväksi IMF:n kaikkiaan noin 280 miljardin dollarin valuuttakoriin, joka tunnetaan myös Special Drawing Right – SDR (Erikoisnosto-oikeus).  Kiinan yuan – IMF –sopimus plaseeraa Kiinan valuutan Yhdysvaltain dollarin, Japanin jenin ja Britannina punnan sekä EU:n euron joukkoon.

Päätös asiasta tulee voimaan tämän kuun lopussa eli ensi maanantaina 30.11.2015.  Näin kertoo Ranskan uutistoimisto AFP.

SDR –valuuttakorin osallisena Kiinan Yeni on nyt legitimoitu US Dollarin vakavaksi kilpailijaksi.

(vihdoinkin; äntligen! voisi Gert Åke Fylkingin tapaan huudahtaa; https://sv.wikipedia.org/wiki/Gert_Fylking )

*

Times Are Changing

Yhdysvaltain Dollarin asema maailman reservivaluuttana on pitkään jauhanut kysyntää, kasvavaa kysyntää.  Sitä on pidetty esikuvana globaalina valuuttana.  Muut maat käyttävät US Dollaria kansainvälisessä kaupassaan.  Kaikki tämä on efektinomaisesti ylöspannut ja kantanut dollaria.

Mutta kasvavassa määrin taustalla on toinen globaali valuutta ollut inkubaatiossa, kasvukehdossa – Yuan.

Ajat vain ovat muuttuneet, ja kenkä on nyt toisessa jalassa.  Yhdysvallat – loputtoman sodankäynnin tyyssija, rypee nyt 18.000 miljardin dollarin veloissaan.  Pankkiiri Evander Smart kirjoitti syyskuussa: ”Yhdysvallat on velkaa melkein 3.000 miljardia yksistään Japanille ja Kiinalle, ja printtaa noin 696 miljoonaa dollaria joka ikinen päivä.

IMF:n – ja maailman ”koronkiskurien” mukaan Yhdysvaltojen massiivisen lainonton seurauksena Kiina on jopa passittanut Yhdysvallat maailman suurimman talouden ykköspaikalta.

(Ostovoimapariteetein laskien Huuska ilmoittikin vuosi sitten, että lokakuussa 2014 Kiinan BKT ohitti Yhdysvaltain BKT:n.  –  Tässä tosin tarkoitetaan velkapuhdistetun katetun kansantalouden kokoa, ja siinä IMF siis nyt myöntää Kiinan nousseen ykköseksi!)

Smart jatkaa: Viimeisten seitsemän vuoden aikana monet maat, erityisesti Itä-Aasiassa, ovat lakanneet käyttämästä US Dollaria kaupankäynnissään.  Ne ovat palannet  ”bilateral trade agreement” –järjestelmään; kahdenväliseen kaupankäyntiin.

Smart huomauttaa, että yhä useammat ja useammat maat ovat ottaneet kaupankäyntinsä valuutaksi Kiinan yuanin.

Maat ovat käyneet yuan-kauppaa niin paljon, että siitä on tullut toiseksi eniten käytetty valuutta maailmassa.

Yuan ohitti Euron kakkossijalta vuonna 2013 – euro oli saavuttanut kakkossijan kymmenen vuotta aikaisemmin eli vuonna 2003.  – Kuinkahan moni Suomessa havaitsi 2013 tätä vahdinvaihtoa?   Siitä huolimatta yuania ei ole aiemmin edes harkittu koriin, vaikka eräät ovatkin sitä vaatineet.

Kunnes sitten vihdoin perjantaina 13.11.2015 IMF nosti ja vahvisti yuanin aseman.  Muutos siirtää Yhdysvaltain dollarin kasvavan uhan alle.

*

Mitä IMF:n päätös merkitsee dollarin arvostukselle?

Evander Smart – aiempi WS-pankkiiri – pohtii tilannetta:

”Ei mitään hyvää.  Olemme todistamassa, miten Kiina dumppaa miltei 100 miljardia dollaria Yhdysvaltain joukkovelkakirjoihin.

Finanssikeskukset, kuten Toronto, Lontoo ja New York käyvät kauppaa suoraan Kiinan yuanilla.

Kiina avaa pellit perustamalla eri tahoille omia taloudellisen tuen rakenteitaan, sellaisia kuin BRICS Developement Banks ja AIIB (Asian Infrasructure Investment Bank), toimimaan yhteistyössä IMF:n ja Maailmanpankin kanssa globaalilla kentällä.  (Tarpeetonta mainitakaan, että olen aiemmin kirjoittanut juuri näistä aiheista, VH). http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/197309-kiinan-yuan-tulee-maailman-reservivaluutaksi-%E2%80%93-oletko-valmis

Mr. Smart huomauttaa, että ”loput maailmasta”, etenkin ne, jotka ovat innokkaita vierottamaan itsensä dollarista, ajattelevat lämmöllä Yuan-IMF –sopimusta.

*

Tulevaisuuden talous

Maailma näkee käsikirjoituksen seinällä.

Kiina on tulevaisuuden talous, ja olet joko ”pöydässä” tai olet Titanicilla U.S. –kannella.

Evander Smartin iltasatu päättyy rajusti:

”The smart money is moving out of the US Dollar.  And goint to Yuan.”  Eli järkevä raha etääntyy dollarista ja kiinnittyy Kiinan valuutaan..

*

Kiina nousee – Venäjän ja BRICS-maiden tuella

Keskeisin peruste Kiinan ja sen rahayksikön Yuanin mukaanottoon valuuttakoriin tarkkailijat näkevät IMF:n halun vauhdittaa Kiinan taloutta ja saada samalla buustia koko maailmantalouteen.

Toisaalta Kiina on määrätietoisesti pyrkinyt varantovaluutaksi, ja muutoinkin ottamaan sen aseman globaalissa taloudessa, mikä sille maailman toiseksi suurimpana taloutena ja suurimpana lainoittajana kuuluu.  Taustalla on nähtävissä Kiinan, ja sen tavallaan teknis-strategisena myötätyöntäjänä toimineen Venäjän – ja samalla koko kasvavien talouksien yhteisön, niin kutsutun BRICS –maista muodostuneen talousyhteisön painoarvon (myös poliittisen) kasvu.

Eräänä piirteenä tässä nyt vahvistetussa statuksen nostossa on nähtävä entisten kolmannen maailman maiden tietoinen nousu keskemmälle globaalissa yhteisössä.  Erityisesti Venäjä, mutta myös lukuisat muut maat, erityisesti sen kanssa eri kompilaatioissa ja situaatioissa yhteistyötä tekevät valtiot, ovat liikkeellä myöskin suuren kuvan muuttamisen merkeissä.

Yhdysvallat-keskinen maailmanjärjestys, joka on vallinnut Kylmän sodan päättymishetkistä eli Berliinin muurin kaatumisesta 1989 ja Neuvostoliiton lakkaamisesta 1991 lähtien, saa tuta muutospaineita, josta tämä on siis yksi.

*

The Coin Telegraph –sivusto kirjoitti äskettäin, ennakoiden IMF:n siirtoa: ”Maailma alkaa valmistautua elämään ilman dollaria, – pitäisikö Lännenkin (tehdä samoin)?”

*

Lännen tulisi olla varuillaan: Kiinan ja IMF:n kontrahdin jälkeen

Kiinan Yuan (Renmimbi) on juuri korotettu reservivalluutan nimeen ja arvoon.

Tämä on juuri sitä, mistä mm. aikaisempi Wall Street pankkiiri Evander Smart varoitti syyskuussa. Asiasta ovat eräät – kuten tämän blogin kirjoittaja – aikaisemmin maininneet.”

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207145-imf-hyvaksyy-kiinan-yuanin-renminbi-kansainvaliseksi-vaihtovaluutaksi