23.6.2016: Kansanedustaja Mika Niikko: Windows 10 on laillistettua vakoilua

“Windows 10 -käyttöjärjestelmä ahnehtii käyttäjistään huomattavan paljon tietoa. Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko pitää Microsoftin toimintaa vakoiluna.

Kansanedustaja Mika Niikko (ps) on huolissaan Windows 10:n yksityisyydensuojakysymyksistä.

Microsoftin Windows 10 -käyttöjärjestelmä on kerännyt kritiikkiä yksityisyydensuojakysymyksissä, sillä se urkkii käyttäjistään varsin paljon tietoja. Kansanedustaja Mika Niikon (ps) mukaan toiminta muistuttaa vakoilua.

– Verkossa olevalta koneelta on melko helppo varastaa tietoja. On kuitenkin eri asia antaa tietojensa viemiseen lailliset oikeudet. Monikaan ei ymmärrä mitä tekee, kun hyväksyy ehdot asennuksen yhteydessä, Niikko kertoo tiedotteessaan.

Käyttäjistä kerättävää tietoa voi rajoittaa Windowsin asetuksista, muun muassa personoidun mainonnan voi kieltää. Tästä huolimatta Microsoft varaa itselleen oikeuden tutustua käyttäjien henkilökohtaisiin tietoihin, jos sillä on hyvä syy uskoa, että se on tarpeellista esimerkiksi viranomaisyhteistyön tai palvelujen ylläpitämisen vuoksi.

– Microsoft varaa oikeuden tarkastella esimerkiksi tiedostojen ja sähköpostien sisältöä. Se, mihin tiedot voivat päätyä kuvaillaan hyvin ylimalkaisesti. Liikesalaisuudet, yksityiselämä tai valtionhallinnon tiedot ovat vaarassa, Niikko pohtii.

Uusi lainsäädäntö?
Tänään jätetyssä kirjallisessa kysymyksessä Niikko kysyy hallituksen reaktiota asiaan. Hänen mielestään valtion tulisi rohkeasti puolustaa kansalaistensa oikeuksia.

– Kansalaisella pitää olla oikeus tietää, mitä tietoja hänestä kerätään ja miten niitä käytetään. Oikeuden antaminen tietojen keräykseen ei saisi olla itsestäänselvyys, jota ei pysty edes välttämään, vaan käyttäjältä erikseen kysyttävä asia. Tarvitaan puolueeton selvitys Microsoftin toiminnasta ja keräämistä tiedoista.

Niikon mukaan perustuslaillisen yksityiselämän suojan toteuttaminen voi vaatia uutta lainsäädäntöä.”

http://www.iltalehti.fi/digi/2016062321783703_du.shtml