19.11.2015: Hälyttävä löytö Kiinassa: Viimeisillekin antibiooteille vastustuskykyinen superbakteeri

“Tutkijat löysivät sekä eläimistä, raa’asta lihasta että ihmisistä kolibakteeria, jossa oli uusi geeni. Se muuntaa bakteerit vastustuskykyisiksi polymyksiini-antibiooteille, joita käytetään, kun muut lääkkeet eivät enää tepsi. Geeni vaikuttaa siirtyvän bakteerikannasta toiseen pelottavan helposti.

Kiinassa on löydetty bakteereja, jotka olivat muuntuneet vastustuskykyisiksi viime hädän hoitona käytettäville antibiooteille.

Tutkijat kutsuivat löytöä hälyttäväksi ja vaativat polymyksiini-antibioottien käytön rajoittamista välittömästi. Erityisen huolestuttavaa on, että vastustuskyky johtuu geenistä, joka voi kopioitua ja siirtyä muihin bakteereihin varsin helposti. Tutkijoiden mukaan tämä aiheuttaa huomattavan epidemiavaaran.

Keskiviikkona julkaistu tutkimus perustuu bakteerinäytteisiin, joita kerättiin Kiinassa teurastettavaksi vietävistä sioista sekä toreilla ja kaupoissa myytävästä sian- ja kananlihasta vuosina 2011–2014. Tutkijat analysoivat myös Guangdongin ja Zhejiangin sairaaloissa hoidettujen infektiopotilaiden laboratoriotuloksia.

Lähes varmaa, että bakteeri siirtyi eläimistä ihmisiin
Tutkijat havaitsivat, että yli 20 prosenttia eläimistä ja raa’asta lihasta otetuista kolibakteerinäytteistä sisälsi MCR-1-geeniä, joka muuttaa bakteerin vastustuskykyiseksi polymyksiineille.

Sairaaloista saatiin 1 322 ihmispotilaan näytteet, joista 16 sisälsi samaa geeniä. Joukossa oli sekä koli- että klebsiellabakteerinäytteitä, joten tutkijoiden mukaan voidaan osoittaa, että MCR-1-geeni on jo siirtynyt bakteerista toiseen. Positiivisten näytteiden määrä ihmisillä lisääntyi vuosi vuodelta.

Tutkimuksen mukaan on lähes varmaa, että vastustuskykyinen bakteeri on siirtynyt eläimistä ihmisiin.

Kiinassa eläinten lääkitsemiseen käytetään yleisesti polymyksiineihin kuuluvaa kolistiini-antibioottia. Tutkimusta kommentoinut Birminghamin yliopiston professori Laura Piddock sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että eläinten ja ihmisten hoidossa ei pitäisi käyttää samoja antibiootteja.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan tutkimukseen osallistunut Cardiffin yliopiston professori Timothy Walsh neuvottelee jo ensi viikonloppuna Kiinan maatalous- ja terveysministeriöissä kolistiinin maatalouskäytön kiellosta.

Tutkimus julkaistiin Lancet Infectious Diseases -lehdessä.”

http://yle.fi/uutiset/halyttava_loyto_kiinassa_viimeisillekin_antibiooteille_vastustuskykyinen_superbakteeri/8466423