15.12.2015: Komissio esittää: EU-joukkoja rajavalvontaan jopa vastoin maan tahtoa

“Nykyisen rajavalvontavirasto Frontexin tilalle rakennettaisiin suurempi ja vahvempi EU:n raja- ja merivartiosto. Komission esitys menee jäsenmaiden ja EU-parlamentin päätettäväksi.

Bryssel Euroopan unionin Schengen-maat yrittävät vahvistaa Euroopan ulkorajojen vartiointia. Komissio julkisti tänään esityksensä, jota on käsitelty laajasti julkisuudessa. Unioni yrittää turvata ulkorajansa, jotta sisärajat voitaisiin pitää auki.

Komission rohkein uudistusehdotus on, että hätätilanteessa EU:n yhteinen, noin 1 500 rajavartijan joukko voitaisiin lähettää jäsenmaahan – jopa ilman maan omaa suostumusta.

Näin voitaisiin tehdä, jos jokin maa ei pysty huolehtimaan rajojensa turvallisuudesta eli käytännössä tarkastamaan kaikkia maahan pyrkiviä ihmisiä. Päätöksen joukon lähettämisestä tekisi EU-komissio, kuultuaan jäsenmaiden rajavartiostojen asiantuntijoita.

Normaalitilanteessa rajojen vartioinnista vastaisivat edelleen jäsenmaat. Niillä pitäisi kuitenkin olla kolmen päivän lähtövalmiudessa 2–3 prosenttia rajavartioston työntekijöistä, joista koottaisiin unionin yhteinen 1 500 henkilön nopean toiminnan joukko. Todennäköisesti se tarkoittaisi lisähenkilöstön palkkaamista rajavartiostoihin.

EU-lähteet arvioivat, että noin 70 prosenttia uuden rajavartioston tehtävistä olisi uudistuksen jälkeen samoja kuin nykyisellä rajavalvontavirastolla Frontexilla.

EU-lähteet: Esitys on provokaatio
Komissio ehdottaa myös, että nykyinen rajavalvontavirasto Frontex katoaisi ja tilalle perustettaisiin Euroopan yhteinen raja- ja merivartiosto.

EU:n ulkorajoille tulisi järjestelmälliset kontrollit sekä EU-maiden että muiden maiden kansalaisille. Uusi rajavartiotoimisto tehostaisi palautuksia – palautettaville luotaisiin yhteinen EU-matkustusasiakirja, ja heidät lähetettäisiin takaisin lähtömaihin.

Jo nyt useista EU-lähteistä arvioidaan, että monien jäsenmaiden on mahdotonta hyväksyä valtioiden oman määräysvallan ylittävää yhteistä rajajoukkoa. Sitä pidetään komission provokaationa.

Vahvempaa unionin rajavartiostoa ovat aiemmin kannattaneet Saksa ja Ranska. Vastaan ovat olleet ainakin Puola, Unkari, Suomi, Ruotsi ja Viro.

Komission esitys lähtee EU-maiden ja EU-parlamentin purtavaksi. Kun kompromissi on löytynyt, asiasta päätetään tarvittaessa määräenemmistöpäätöksellä.

Jäsenmaita velvoittava asetus yritetään saada voimaan muutamassa kuukaudessa. Asiasta päättävät EU-parlamentti ja jäsenmaiden sisäministerit yhdessä.”

http://yle.fi/uutiset/komissio_esittaa_eu-joukkoja_rajavalvontaan_jopa_vastoin_maan_tahtoa/8530078