15.1.2016: Eläminen kallistui viime vuonna lähinnä pienituloisilla

“Inflaatio ei ole kaikille sama, kirjoittaa Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen blogissa.

Inflaatio painui viime vuonna 0,2 prosenttia miinukselle, eli kuluttajahinnat käytännössä laskivat hieman edellisvuoteen nähden.

Yksittäisten suomalaisten henkilökohtainen inflaatiossa on kuitenkin eroja, riippuen kulutustottumuksista, kotitaloustyypistä ja tulotasosta, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen toteaa blogissaan.

Sosioekonomisen aseman mukaan jaoteltuna elinkustannukset nousivat viime vuonna vain opiskelijoilla ja työttömillä, noin 0,4 prosenttiin.

Kustannukset alenivat eniten maatalousyrittäjillä, joilla inflaatio painui noin 0,7 prosenttia miinukselle. Yrittäjillä ja ylemmillä toimihenkilöillä inflaatiotaso asettui -0,4 prosenttiin. Eläkeläisillä elinkustannukset laskivat keskimääräistä vähemmän, noin 0,1 prosenttia.

– Tämän eron merkittävin selittäjä löytyy asumiskustannuksista. Työttömillä ja etenkin opiskelijoilla vuokra-asumisen kustannukset ovat huomattavasti keskimääräistä suurempi osa kokonaismenoista, Kärkkäinen kirjoittaa.

Eroa selittää myös se, että samalla kun vuokrat nousivat, asuntolainojen entistä alhaisemmat korot laskivat omistusasumisen kustannuksia.

Maatalousyrittäjien negatiivista inflaatiota selittää omistusasumisen lisäksi se, että heillä kului keskimääräistä suurempi osa tuloista polttoaineisiin ja elintarvikkeisiin, joiden hinnat laskivat viime vuonna merkittävästi.

Tuloluokittain tarkasteltuna inflaatio laski tulotason noustessa, pääosin vuokra-asumisen kallistumisen vuoksi.

– Pienituloisimmassa tuloviidenneksessä vuokra-asuminen on yleisempää, ja vuokrien nousulla on merkittävä vaikutus pienituloisten kotitalouksien kokonaisinflaatioon.

Henkilökohtaista inflaatiota nosti vuokra-asumisen lisäksi muun muassa terveyspalvelujen runsas käyttö, tupakan poltto ja kahvin runsas juominen. Inflaatiota puolestaan laski omistusasumisen lisäksi omalla autolla ajaminen, lehtien tilaaminen ja maidon, voin ja sokerin runsas käyttö.”

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2016/01/15/elaminen-kallistui-viime-vuonna-lahinna-pienituloisilla/2016531/12