14.11.2014: Yhdysvaltain ulkoministeri toimi välittäjänä neuvotteluissa Jerusalemin pyhien paikkojen asemasta

“Yhdysvaltain ulkoministeri toimi välittäjänä neuvotteluissa Jerusalemin pyhien paikkojen asemasta. Kaupungissa on ollut vakavia yhteenottoja israelilaisten ja palestiinalaisten välillä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Jordanian kuningas Abdullah II ovat sopineet toimista, jotka tähtäävät jännitteiden purkamiseen israelilaisten ja palestiinalaisten välillä Jerusalemissa.

Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn mukaan molemmat osapuolet sivoutuivat toimenpiteisiin rauhan palauttamiseksi Jerusalemiin. Kerry ei kertonut, mitä toimenpiteet käytännössä ovat.

Jordanian kuningas oli Ammanissa käydyissä neuvotteluissa osapuolena siksi, että Jordania vastaa sopimuksen nojalla al Aqsan moskeijasta Jerusalemin vanhassa kaupungissa. Moskeija on pyhä paikka muslimeille. Juutalaisille pyhä Temppelivuori sijaitsee samalla alueella.”

http://yle.fi/uutiset/israel_sopi_jannitteiden_purkamisesta_palestiinalaisten_kanssa/7628271

 

14.11.2014: Israel poisti al-Aqsan moskeijan rukoilijoiden ikärajan

“Israelin poliisi ilmoitti asiasta pian sen jälkeen, kun Israel ja Jordania olivat sopineet toimista Israelin ja palestiinalaisten välisen jännityksen lieventämiseksi. Muun muassa kiista al-Aqsan moskeija-alueesta on johtanut viime viikkoina levottomuuksiin.

Israel on kumonnut ikärajoitukset muslimimiesten pääsylle rukoilemaan viimeaikaisten levottomuuksien keskiössä olleeseen al-Aqsan moskeijaan Itä-Jerusalemissa.

Israel on kieltänyt levottomuuksien pelossa ajoittain alle 35-vuotiaiden ja ajoittain alle 50-vuotiaiden miesten pääsyn perjantairukouksiin. Naisia ikärajat eivät ole koskeneet.

Poliisi myös poistaa Itä-Jerusalemin Issawiyahin alueelle johtavilta teiltä kaksi katusulkua, jotka oli pystytetty alueen levottomuuksien vuoksi, israelilaislehti Haaretz kertoo.

Poliisin edustaja kertoo uutistoimisto AFP:lle, että Jerusalemiin on määrätty lisää poliiseja levottomuuksien estämiseksi.

Poliisi ilmoitti asiasta pian sen jälkeen, kun Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Jordanian kuningas Abdullah II olivat sopineet toimista, joilla pyritään lieventämään jännitystä Jerusalemissa. Välittäjänä toiminut Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ei kertonut sovun sisällöstä.”

http://yle.fi/uutiset/israel_poisti_al-aqsan_moskeijan_rukoilijoiden_ikarajan/7628538

Vastaa