13.5.2015: Viivakoodilliset rannekkeet käytössä päivystyksessä – potilaan luotettava tunnistaminen lisää potilasturvallisuutta

“Kainuun soten yhteispäivystyksessä on otettu käyttöön sähköiset potilasrannekkeet. Aiemmin rannekkeet ovat tulleet potilaille tutuiksi lähinnä erikoissairaanhoidon puolella, mutta nyt potilasturvallisuuden vuoksi niitä käytetään myös päivystyksessä.

Muovinen potilasranneke kestää myös suihkussa käymisen.

Mistä on kyse?

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän yhteispäivystyksessä otettiin käyttöön uusi toimintatapa noin kuukausi sitten.

Uuden toimintaohjeen mukaan kaikille päivystykseen ilmoittautuneille potilaille laitetaan ranteeseen sähköinen potilasranneke, jossa on potilaan nimi ja syntymäaika.

Aiemmin rannekkeita on jo käytetty muun muassa erikoissairaanhoidon puolella.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän yhteispäivystyksessä otettiin käyttöön uusi toimintatapa noin kuukausi sitten. Uuden toimintaohjeen mukaan kaikille päivystykseen ilmoittautuneille potilaille laitetaan ranteeseen sähköinen potilasranneke, jossa on potilaan nimi ja syntymäaika. Aiemmin rannekkeita on jo käytetty muun muassa erikoissairaanhoidon puolella, kuten vuodeosastoilla.

– Viivakoodillinen potilasranneke tulostetaan kaikille päivystyspotilaille. Sen tarkoituksena on varmistaa ja tunnistaa potilaan henkilöllisyys, sillä potilaan luotettava tunnistaminen lisää potilasturvallisuutta. Esimerkiksi tajuttomien, sekavien ja muistisairaiden potilaiden kohdalla potilaan henkilöllisyyden varmistaminen on tärkeää. He eivät välttämättä pysty itse kertomaan nimeään. Ambulanssilla tulevien potilaiden kohdalla ensihoitaja ja päivystyksen sairaanhoitaja tunnistavat yhdessä potilaan henkilöllisyyden, päivystysalueen ylihoitaja Terhi Kaakinen kertoo.

Potilasrannekkeet ovat käytössä useiden sairaaloiden yhteispäivystyksissä.

Potilas pitää ranneketta yhden hoitojakson ajan. Hoidon päätyttyä sairaanhoitaja poistaa rannekkeen, tai potilas voi irrottaa sen itse.

– Päivystyksessä asetettu ranneke on käytössä koko hoitojakson ajan esimerkiksi potilaan siirtyessä leikkaussaliin ja leikkaussalista vuodeosastolle. Ja sen kanssa voi käydä suihkussakin, Kaakinen mainitsee.”

http://yle.fi/uutiset/viivakoodilliset_rannekkeet_kaytossa_paivystyksessa__potilaan_luotettava_tunnistaminen_lisaa_potilasturvallisuutta/7988984

Vastaa