13.3.2016: Robottikopterit valvovat pian ihmisiä ilmasta – suomalaistekniikkaa myydään Eurooppaan

“Miehittämättömiä ilma-aluksia voidaan pian käyttää suojeltavien alueiden vartioinnissa perinteisen kameravalvonnan rinnalla. Robottikopterit soveltuvat myös sähkö- ja voimalinjojen kunnon tarkastamiseen sekä maastokartoitukseen. Drooneista ja niihin kehitetyistä sovelluksista on tulossa lähivuosina merkittävä vientituote suomalaisyrityksille.

Tuusulassa toimivan autoparkin valotolpan päälle rakennetaan lähiaikoina suoja droonille. Robottikopteri lähtee ilmaan, kun liiketunnistimet havaitsevat alueella poikkeukselliseen aikaan liikkuvan ihmisen.

– Vartiointiyritys seuraa droonin ottamaa kuvaa ja saa samalla tiedon, että alueella on joku ja vartija tulee paikallle, sanoo GoParking-yrityksen operatiivinen johtaja Jesse Paananen.

Alueiden vartiointi on yksi uusista sovelluksista, joihin hyödynnetään drooneja. Laitteeseen asennettu infrapunakamera toimii myös yöllä.

– Saamme sellaisia kuvakulmia, mitä ei maan pinnalta pystytä katsomaan silmillä tai sitten joudutaan esimerkiksi kiertämään rakennuksia, sanoo järjestelmää kehittävän Pohjonen Groupin toimitusjohtaja Teemu Pohjonen.

Metsänkartoitusta lentorobotilla Euroopassa
Joensuulainen Arbonaut on onnistunut saamaan jalansijaa Euroopassa laserkeilaukseen perustuvalla maastokartoituksella.

– Seuranta- ja mittausteknologia halpenee koko ajan ja se tuo meille uusia mahdollisuuksia, sanoo toimitusjohtaja Tuomo Kauranne.

Menestyminen kilpailuilla markkinoilla riippuu siitä, miten hyvin sovellukset kykenevät analysoimaan drooneilla ja vaikkapa satelliiteilla kerättävää sirpaleista tietoa.

Espoolainen Sharper Shave on avannut omat toimistot Kaliforniassa ja Pohjois-Dakotassa. Lisäksi alkamassa on projekteja Intiassa, Ranskassa, Meksikossa ja Belgiassa. Sähkölinjojen ohella yritys käyttää drooneja maakaasu- ja öljyputkistojen kuvaamiseen.

EU:n arvion mukaan Euroopassa toimii jo 2500 drooneja käyttävää operaattoria ja alan liikevaihto kasvaa tänä vuonna jopa parikymmentä prosenttia.

– Lähivuosien liikevaihdostamme suurin osa kertyy kotimaan sijasta Itämeren alueelta, arvioi Pohjonen Groupin toimitusjohtaja Teemu Pohjonen.

Suomalaistekniikan etuna on arktinen osaaminen.

– Olosuhdekestävyydellä erotumme muista – drooni toimii 30 asteen pakkasella ja sen voi pestä letkulla, sanoo Pohjonen.

Tekes kokoaa osaajat yhteen – uusia vientituotteita kehitteillä
Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes on käynnistänyt projektin, joka tarjoaa alan toimijoille mahdollisuuden verkostua ja kehittää uusia vientituotteita.

– Yksi parhaillaan kehitettävä alue on peltojen kartoitus ilmasta käsin, johon Suomessa löytyy osaamista, sanoo ohjelmapäällikkö Pia Moilanen.

Sovelluksia ja drooneja kehittää Suomessa kymmeniä yrityksiä, mutta ne eivät ole tähän asti olleet kovinkaan hyvin organisoituneita.

Mikkeliin avattuun miehittämättömien ilma-alusten testauskeskukseen odotetaan tänä keväänä ensimmäisiä drooneja testaukseen. Lähialueella Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa on runsaasti vapaata ilmatilaa testata uusien laitteiden toimintaa.”

http://yle.fi/uutiset/robottikopterit_valvovat_pian_ihmisia_ilmasta__suomalaistekniikkaa_myydaan_eurooppaan/8738025