11.8.2017: USA:n ”supertulivuoren” alueella on ollut kesällä yli 1500 järistystä – Uusi kartta paljastaa muutokset maanpinnan muodoissa

“Tutkijat ovat löytäneet merkkejä muutoksista maakerroksissa Yhdysvalloissa olevan Yellowstonen supertulivuoren ympärillä, kertoo maanjäristyksiä seuraava US Geological Survey.

Muutokset maakerrostumissa ovat yhteydessä pieniin maanjäristyksiin, joita alueella on ollut viime keväästä lähtien epätavallisen paljon, yli tuhat kappaletta.

Tutkijat korostavat, että tulivuoren purkautumisen riski ei kuitenkaan näillä näkymin ole koholla.

USGS:n julkistama uusi kartta osoittaa, kuinka maaperä Yellowstonen alueella on muuttunut kahden viime vuoden aikana. Alueella tapahtuneet järistykset ovat vapauttaneet maata nostavaa painetta, mikä on mahdollistanut maan vajoamisen.

Yllä olevassa USGS:n kuvassa näkyy elliptinen alue, jolla maanpinta on noussut jopa 7 senttiä. Vastaavasti suuremmalla alueella maanpinta on laskenut yli 2 senttiä.

Muutokset alueella ovat eivät ole historiallisesti mitattuna poikkeuksellisen suuria, USGS sanoo.

Yellowstonen alueella on mitattu jopa 1 562 maanjäristystä sen jälkeen, kun järistyksen alkoivat kesäkuussa.

Tämä on suurin järistysaalto vuoden 2012 jälkeen, mutta 2000-luvulla Yellowstonessa on ollut suurempiakin järistyksiä.

Jos tulivuori innostuisi purkautumaan, se voisi tuottaa pahaa jälkeä.”

“Vuonna 2014 USGS julkisti raportin, jossa mallinnettiin, mitä tapahtuisi, jos tulivuorella tapahtuisi iso purkaus. Suurin osa Yhdysvalloista peittyisi tuhkaan, ja joillakin alueilla tuhkakerros voisi olla metrin paksuinen.”

https://tekniikanmaailma.fi/tiede/usan-supertulivuoren-alueella-ollut-kesalla-yli-1500-jaristysta-uusi-kartta-paljastaa-muutokset-maanpinnan-muodoissa/