10.1.2016: Yleisradio pettyi BBC:n Avara luonto -dokumenttiin: ”Jättää jäljen luotettavuuden kylkeen”

“Merikotka vaihtui lennosta maakotkaksi, karibu poroksi, Kanada Lapiksi.

Yleisradion TV1:n Avara luonto -sarjassa lauantaina nähdyn dokumentin suhde totuuteen paljastui poikkeuksellisen väljäksi.

Ylellä on nyt kana kynittävänä dokumentin tuottajan, arvostetun brittiläisen BBC:n kanssa.

– Täytyy varmasti vähän keskustella. Mehän maksamme ihan hyvää hintaa heidän laadustaan, sanoo Yleisradion kansainvälisen ohjelmahankinnan päällikkö Tarmo Kivikallio.

Dokumentissa kertoja selosti kotkan lähestyvän pohjoisamerikkalaista karibulaumaa tähtäimessään vastasyntynyt vasa.

Seuraavaksi tapahtui leikkauksen avulla jotain ihan muuta – ja vieläpä ihan toisella mantereella.

Merikotka vaihtui lennosta maakotkaksi, karibut sen alla suomalaisiksi poroiksi ja Kanada Suomen Lapiksi.

Maakotka iski vasan selkään. Koska kuvausetäisyys kasvoi, maakotkaa olisi voinut kuvitella alkuperäiseksi merikotkaksi. Toki ne ovat erivärisiä.

Hetken päästä oltiin taas Kanadassa ja merikotka istui ylpeänä juuri saalistamansa vasan päällä.

Dokumentti Lumen keskellä syntyneet kertoo pohjoisen luonnon eläinpienokaisten selviytymisestä ensimmäisinä elinkuukausinaan. Kotka iski vasan kimppuun 11. minuutin kohdalla. Jakso on nähtävissä Yle Areenassa.

Kokenut lahtelainen tunturivaeltaja Pekka Pasanen tunnisti heti iskupaikan.

– Se on Ridnin rinne Käsivarressa, siinä Haltin vieressä. Se on Suomen toiseksi korkein tunturi ja korkein kokonaan Suomen puolella sijaitseva.

– Ja kun katsoin niitä eläimiä, niin porojahan ne olivat.

Pasanen tunnisti myös asiayhteyden.

– Tapasin kymmenisen vuotta sitten Kuusamossa suomalaisen kaverin, joka oli ollut Ridnillä oppaana ranskalaiselle kuvausryhmälle. He olivat joutuneet odottamaan kaksi viikkoa sitä kotkan hyökkäystä. Kuvausetäisyys oli 800 metriä.

– Siellä on menty arkiston avulla siitä kohtaa, mistä aita on matalin, Ylen Kivikallio sanoo.

Maakotkan isku vasaan löytyy BBC Earthin nettisivuilta. Esittelytekstin mukaan se kuvattiin BBC:n Life-sarjaa varten, mutta pitkän kuvausetäisyyden vuoksi materiaali ei täyttänyt HD-tekniikan vaatimuksia.

– Näitä tulee silloin tällöin ilmi. Joitakin vuosia sitten oli Siperian karhuista kertova dokumentti, johon oli väliin leikattu pitkät pätkät Kuhmon karhuja. Kivikallio kertoo.

– Se oli paha ”case”. Tämä ei ole niin räikeä, mutta kieltämättä jättää jäljen luotettavuuden kylkeen. Totta kai luontodokumentteja leikataan niin, että saadaan tarina aikaiseksi, mutta tässä ovat nyt vaihtuneet eläimet kokonaan. Se on harvinaista.

Kivikallio suhtautuu asiaan vakavasti.

– Harhaan johtamisen ajatus tässä helposti tulee mieleen, jonkin asteinen totuuden vääristely. Yleisesti ottaen BBC laatutaso on kyllä tosi kova.

– Katsojan kannalta tämä on ikävää. Itseltäni tuo olisi ensimmäisellä kerralla mennyt täydestä, mutta kyllä sen kieltämättä huomaa. Jotkut katsojamme ovat kovan luokan ammattilaisia. Silloin jää kiinni, Kivikallio sanoo.”

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1452392162575.html