1.8.2015: Isku Yhdysvalloille: Neuvottelut kauppasopimuksesta kariutuivat

“Tyynenmeren vapaakauppasopimusta pidetään Yhdysvalloille erityisen tärkeänä, koska sen avulla se voisi hillitä Kiinan vaikutusvallan kasvua. Neuvottelijoiden mukaan sopimuksen esti vain muutama kipukohta.

Tyynenmeren vapaakauppasopimusta (TPP) koskevat neuvottelut päättyivät perjantaina tuloksettomina.

Neuvottelijoiden mukaan ratkaisemattomiksi jäivät muun muassa Yhdysvaltojen ja muiden suurten talousmaiden erimielisyydet autokaupasta, Uuden-Seelannin tyytymättömyys maitotuotemarkkinoiden liian vähäiseen avaamiseen sekä uusille lääkkeille asetettavien patenttijaksojen pituus.

Havaijilla sijaitsevalla Mauin saarella käydyt neuvottelut vetivät paikalle yli 650 neuvottelijaa ja 150 toimittajaa. Toteutuessaan sopimus kattaisi yli 40 prosenttia maailmantaloudesta.

Neuvottelujen kariutumista pidetään iskuna etenkin Yhdysvalloille, joka presidentti Barack Obaman johdolla on ajanut sopimusta näkyvästi. TPP antaisi Yhdysvalloille mahdollisuuden hillitä Kiinan vaikutusvallan kasvua alueella.

Australian kauppaministerin Andrew Robbin mukaan “98 prosenttia asioista on sovittu, ja jäljellä olevat ongelmat liittyvät neljän suuren talouden eli Yhdysvaltojen, Kanadan, Japanin ja Meksikon erimielisyyksiin”.

Kanada ja Meksiko vastustavat muun muassa kauppasopimusalueelta tulevien autojen tullimaksujen poistamista, josta Yhdysvallat ja Japani ovat pääsemässä yksimielisyyteen.

Yhdysvaltalaiset lääkevalmistajat puolestaan vaativat kehittämilleen lääkkeille 12 vuoden yksinoikeutta, kun esimerkiksi Australian mielestä viisi vuotta riittäisi.

Neuvottelijat eivät sopineet uutta päivämäärää neuvottelujen jatkamiselle.”

http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2015/08/01/isku-yhdysvalloille-neuvottelut-kauppasopimuksesta-kariutuivat/20159718/12