“Talous uhkaa romahtaa, hallitus toivoo lännestä tukea ja investointeja.
Taistelut Itä-Ukrainassa Donetskin ja Mariupolin kaupunkien lähistöllä ovat jatkuneet Minskin tulitaukosopimuksesta huolimatta. Ukrainan armeijan mukaan Venäjän-mieliset kapinalliset ovat iskeneet ukrainalaisjoukkojen asemiin kymmeniä kertoja muun muassa Grad-raketinheittimillä.
Myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijat raportoivat viime viikolla taistelujen kiihtymisestä. Ukrainan presidentti Petro Porošenko pelkää että tilanne kärjistyy uudelleen täysimittaiseksi sodaksi.
”Sota voi puhjeta milloin tahansa”, hän sanoi viime tiistaina Kiovassa kansainvälisessä tukikonferenssissa. ”Mutta olemme valmistautuneet kaikkeen. Me emme aio vetäytyä.”
Ukraina on pyytänyt alueelleen rauhanturvaajia sekä sotilasliitto Natolta että EU:lta. Pyyntöön ei ole kuitenkaan suostuttu. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk lupasi kuitenkin lähettää alueelle siviileistä koostuvan asiantuntijaryhmän arvioimaan tilannetta.
Porošenko ja pääministeri Arseni Jatsenjuk pyysivät konferenssissa länsimailta lisää tukea ja investointeja, jotta Ukraina saisi käännettyä sodan runteleman talouden kasvuun.
Noin neljännes Ukrainan raskaasta teollisudesta on tuhoutunut sodassa tai jäänyt kapinalisten hallitsemille alueille. Ukrainan talouden ennustetaan suoistuvan tänä vuonna noin 7,5 prosenttia samalla kun inflaatio uhkaa kiihtyä Maailmanpankin mukaan jopa 40 prosenttiin.
Heikentyvä talous on syönyt luottamusta maan johtoon. Noin 60 prosenttia väestöstä katsoo viime vuonna vapaissa vaaleissa presidentiksi valitun Porošenkon epäonnistuneen tehtävässään.
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on myöntänyt hallitukselle neljäksi vuodeksi 17,5 miljardin dollarin lainapaketin. EU on puolestaan luvannut tänä vuonna tukea runsaat kaksi miljardia euroa, mutta asiantuntijoiden mukaan Ukraina tarvitsisi jopa 40 miljardia välttääkseen romahduksen.
Myös presidentti Vladimir Putinin entinen talousneuvonantaja Andrei Illarionov uskoo, että Venäjän valmistautuu suurhyökkäykseen. Hän perustelee näkemystään sotilasmenojen kasvulla.
Illarionovin mukaan Venäjän kuukausittainen sotilasbudjetti muodosti viime vuoden helmi–huhtikuussa 6,7 prosenttia bruttokansantuotteesta ja lähes 28 prosenttia Venäjän budjetista.
Tilanne muuttui radikaalisti tämän vuoden tammi–helmikuussa. Illarionovin mukaan sotilasmenot paisuivat tuolloin 2,3-kertaiseksi viime kesään ja syksyyn verrattuna ja lähes yhdeksänkertaisiksi vuoteen 2000 verrattuna.
Ukrainan hallituksen joukot ja niitä tukevat vapaaehtoispataljoonat ovat taistelleet Venäjän-mieleisiä separatisteja vastaan Itä-Ukrainassa jo vuoden. Taisteluissa on kuollut yli 6 100 ihmistä.
Minskissä 12. helmikuuta solmittua tulitaukosopimusta on venytetty joka suuntaan, ja sen uskottavuus on romahtanut jo aikoja sitten. Euroopan turvallisuus ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijat ovat havainneet viime päivinä rajua tykkitulta muun muassa Donetskissa ja Širokinessa, joka sijaitsee Mariupolin itäpuolella. Kaupunki oli loppuviikosta edelleen Ukrainan hallituksen joukkojen hallinnassa.
Lehtitietojen mukaan Venäjän-mieliset separatistit ovat uhanneet hyökätä Mariupoliin toisen maailman sodan loppua juhlistavan voitonpäivän jälkeen. Voitonpäivää vietetään Venäjällä ja Ukrainassa runsaan viikon kuluttua 9. toukokuuta.
Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Venäjä on keskittänyt Itä-Ukrainaan ja Ukrainan rajan taakse valtavasti joukkoja. Amerikkalaisten mukaan separatisteilla on käytössään enemmän venäläistä tykistöä ja kranaatinheittimiä kuin kertaakaan viime elokuun jälkeen. Venäjä on tuonut etulinjaan myös Minskin sopimuksessa kiellettyjä ilmapuolustusjärjestelmiä.
Samaan aikaan Ukraina on kutsunut lisää miehiä aseisiin. Presidentti Porošenkon mukaan armeija on nyt selvästi paremmin varustautunut sotaan kuin vuosi sitten.”