5.10.2017: USA:n supertulivuoren maanjäristysten sarja venyi poikkeuksellisen pitkäksi – Luultavasti ei ole syytä huoleen

“Yhdysvalloissa sijaitsevan Yellowstonen supertulivuoriympäristössä on mitattu mittaushistorian pisimpiin kuuluva maanjäristysten sarja, kertoo Newsweek.

Järistely alueella alkoi kesäkuussa, ja järistysten sarja on vasta nyt hiljenemessä. Kesäkuun 12. päivän jälkeen alueella on mitattu lähes 2 500 maanjäristystä.”

“Tulivuorten seisminen toiminta saattaa viitata siihen, että tulivuori on purkautumassa, mutta se ei ole läheskään varmaa. Tulivuoren purkausten ennustaminen on nykyisellään hyvin vaikeaa.

Pitkä järistysputki ei tarkoita, että alueella olisi tapahtumassa mitään erityistä, Utahin yliopiston tutkija Jamie Farrell sanoo Gizmodolle. On aivan tavallista, että aktiivisten tulivuorten ympärillä tapahtuu järistyksiä.

Kesäkuussa järistyksiä oli 1028, heinäkuussa 475, elokuussa 894 ja syyskuussa enää 78. Näyttää siltä, että järistyssarja on päättymässä, tutkijat arvioivat.

Vuonna 1985 alueella tapahtui vielä pidempi järistyssarja, Newsweek kertoo.

Yellowstonen supertulivuori eli kaldera tuotti niin sanotun Lava Creekin tuffin 640 000 vuotta sitten. Tällöin purkautui arviolta 2 500 kuutiokilometriä laavaa ja tuhkaa.  Ensimmäisen kerran tulivuori purkautui yli kaksi miljoonaa vuotta sitten. Edellisestä suuresta purkauksesta on aikaa 70 000 vuotta.

Aiemmin kesällä tutkijat löysivät merkkejä muutoksista maakerroksissa Yhdysvalloissa olevan Yellowstonen supertulivuoren ympärillä.”

https://tekniikanmaailma.fi/tiede/usan-supertulivuoren-maanjaristysten-sarja-venyi-poikkeuksellisen-pitkaksi-luultavasti-ei-ole-syyta-huoleen/