7.1.2016: Uusi talousvuosi alkaa levottomasti

“Uusi talousvuosi on alkanut levottomissa merkeissä. Kiinan osakemarkkinoiden lasku on tarttunut globaalisti maailman pörsseihin. Kaupankäynti Kiinassa Shanghain ja Shenzhenin pörsseissä keskeytettiin torstaina vain varttitunnin jälkeen, kun pörssikurssit laskivat yli seitsemän prosenttia.

Kiinan osakemyllerrys alkoi maanantaina, kun pörssien kaupankäynti jouduttiin käyttöön otettujen laukaisumekanismien perusteella katkaisemaan. Kaupankäynti katkaistaan loppupäiväksi, jos indeksi laskee yli seitsemän prosenttia.

Kiina joutui kuitenkin myöhemmin torstaina kumoamaan tämän seitsemän prosentin säännön.

Pörssien romahdusta estämään kaavailtu laukaisumekanismi ei ole Kiinan osakemyllerrystä ainakaan toistaiseksi rauhoittanut ja osakekurssit ovat olleet alamäessä maailman pörsseissä kautta linjan. Kiinan merkitys maailman talouskehitykselle on nyt ratkaisevan tärkeä. Siksi sijoittajat analysoivat tilannetta kuumeisesti ja yrittävät päästä eroon riskipitoisimmista sijoituksistaan. Sijoittajalegenda George Soros kehottaakin sijoittajia suureen varovaisuuteen.

Tilanne tuo hänelle mieleen vuoden 2008 romahduksen. Kiinalla on vaikeuksia löytää talouteensa uutta kasvumallia, ja Kiinan valuutan juanin arvon heikentäminen siirtää ongelmat maailman muillekin markkinoille, Soros analysoi tilannetta.

Kiinan tilanteessa lähes kaikki on nyt mahdollista. Ratkaisevaa on Kiinan talouskasvun todellinen tila. Jos kasvu hidastuu merkittävästi, osakemarkkinoiden levottomuus kasvaa edelleen ja kurssit laskevat. Edessä voi olla pahimmillaan romahdus. Jos pörssit Kiinassa saisivat nyt vapaasti hakea kurssitasonsa, voisi edessä olla puhdas paniikki. Parhaimmassa tapauksessa tilanne saadaan tällä erää rauhoittumaan. Talouskasvun hidastumisen ongelma jää kuitenkin edelleen uhkaamaan pörssejä.

Maailmantalouden myrskyissä Suomi voi pyrkiä vain hoitamaan oman tonttinsa. Hyvältä ei kuitenkaan näytä taloutemme suunta. Tullin ennakkotilastojen mukaan Suomen vienti laski marraskuussa vuoden takaisesta viisi prosenttia. Yhteensä tammi-marraskuun vienti laski vuoden 2014 vastaavasta ajasta neljä prosenttia.

Suomi ei ole pystynyt käyttämään vuoden 2008 kansainvälisen romahduksen jälkeistä aikaa uudistumiseen, ja nyt meitä uhkaa uusi kansainvälisen talouden kriisi, ehkä jopa romahdus. Uudet vaikeudet joudutaan nyt kohtaamaan aiempaa heikommassa taloudellisessa kunnossa.”

http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/2016010720923216_pk.shtml