11.11.2015: Yhdysvaltain kongressi hyväksyi puolustusbudjetin – Guantanamon sulkeminen vaikeutuu

“Yhdysvaltain uusi puolustusbudjetti kieltää Guantanamon vankien siirtämisen Yhdysvaltoihin.
Kuubassa sijaitsevalla Guantanamon vankileirillä on tällä hetkellä 112 vankia, joita epäillään terroristitaistelijoiksi.

Yhdysvaltain kongressi on hyväksynyt 607 miljardin dollarin eli reilun 564 miljardin euron puolustusbudjetin. Hyväksytty esitys vaikeuttaa presidentti Barack Obaman aikeita sulkea Guantanamo Bayn vankileiri. Budjettiesitys jatkaa kieltoa, joka estää vankien siirtämisen Guantanamosta Yhdysvaltoihin.

Obama torppasi edellisen budjettiesityksen sen sisältämien turhien ohjelmien ja Guantanamoa koskevien päätösten vuoksi. Nyt esitetty budjetti on 5 miljardia dollaria pienempi, mutta Guantanamon vankileiriä koskevat päätökset pysyivät ennallaan. Valkoinen talo on ilmoittanut presidentin allekirjoittavan budjettiesityksen.

Obamalta odotetaan tällä viikolla suunnitelmaa siitä, miten Kuubassa sijaitseva vankileiri ajetaan alas. Olivat suunnitelmat minkälaisia tahansa, niiden ennustetaan kohtaavaan voimakasta vastustusta republikaanien hallitsemassa kongressissa.

Yhdysvaltain merivoimien tukikohtaan vuonna 2002 perustetulla vankileirillä on tällä hetkellä 112 vankia, joita epäillään terroristitaistelijoiksi. Sulkeakseen vankileirin Obaman hallinnon on saatava vangit siirrettyä Yhdysvaltoihin tai muihin maihin.

Obama on luvannut sulkea Guantanamon ennen virkakautensa päättymistä vuonna 2017.”

http://yle.fi/uutiset/yhdysvaltain_kongressi_hyvaksyi_puolustusbudjetin__guantanamo_sulkeminen_vaikeutuu/8446337