“Kiina esitteli uusinta aseistustaan, mutta lupasi samalla vähentää asevoimien miesvahvuutta.
Pekingissä on järjestetty suuri sotilasparaati toisen maailmansodan loppumisen ja Japanin kukistumisen kunniaksi.
Paraatissa marssi noin 12 000 sotilasta. Myös eräät ulkovallat, kuten Venäjä, Kuuba, Egypti, Pakistan ja Serbia olivat lähettäneet omat sotilasosastonsa ottamaan osaa Pekingin näytökseen.
Länsimaiden johtajat jättivät tulematta Kiinan voitonjuhlaan. Tätä voi pitää vastalauseena mm. Kiinan politiikalle laajentaa vaikutusvaltaansa Etelä-Kiinanmerellä. Toisaalta Pekingin paraatiin oli saapunut myös mm. Sudanin presidentti Omar Hassan al-Bashir, joka on etsintäkuulutettu sotarikoksista epäiltynä.
Paraatin vastaanottanut Kiinan presidentti Xi Jinping kertoi Kiinan olevan rauhan asialla.
– Me, Kiinan kansa, rakastamme rauhaa. Riippumatta siitä, miten voimakkaiksi tulemme, emme koskaan hae hegemoniaa tai laajentumista. Kiina ei koskaan aiheuta muille valtioille kärsimystä, Xi lupasi.
Xi ilmoitti samalla, että maa supistaa asevoimiaan 300 000 sotilaalla. Hän ei maininnut, missä aikataulussa vähennys tehdään. Kiinalla arvioidaan tätä nykyä olevan 2,3 miljoonaa sotilasta vakinaisessa armeijassaan.
Uusinta aseistusta
Kiinalaisten tiedotusvälineiden mukaan 80 prosenttia paraatissa nähdyistä aseista oli sellaisia, ettei niitä ennen ole esitelty yleisölle.
Taivaallisen rauhan aukiolle oli rakennettu paraatin vastaanottokoroke. Sen edessä nähtiin runsaasti uudenmallisia taistelupanssarivaunuja ja panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja. Ylilennon suoritti noin 200 lentokonetta.
Aseasiantuntijoiden huomio kiinnittyi ballistisiin ohjuksiin. Aukion läpi jyrisi toistakymmentä Dongfeng-21D-tyyppistä keskimatkan merimaaliohjusta, jotka Kiinan mukaan kykenevät tuhoamaan lentotukialuksen.
Lisäksi paraatissa nähtiin DF-5B- ja DF-31A -tyyppiset mannertenväliset ballistiset ohjukset. Yhdysvaltalaisia tarkkailijoita kiinnosti myös keskimatkan ballistinen ohjus DF-26, joka Kiinassa tunnetaan nimellä “Guamin tappaja”, sillä sen katsotaan olevan tarkoitettu juuri Tyynessä valtameressä sijaitsevan Yhdysvaltain Guamin tukikohdan tuhoamiseen.
BBC-uutiskanava huomioi, että sää Pekingissä oli paraatin aikaan aurinkoinen. Kaupunki oli valmistautunut juhlapäivään kieltämällä hyvissä ajoin saastuttavien tehtaiden toiminnan, autoilun ja jopa ruuan grillaamisen.”