“Pelastustyöntekijöillä voi viedä päiviä päästä tuhoalueille.
Burmalainen Htay Shein, 62, on tottunut monsuunisateista aiheutuviin tulviin. Tämän kesän sateet ovat kuitenkin pahinta, mitä hän on kokenut.
– Olemme menettäneet kaiken, mitä meillä on. Talomme on yhä veden alla. Olemme nähneet tulvia, mutta emme ikinä mitään tällaista, hän kertoi uutistoimisto AFP:lle.
Sheinin kotikaupunki Kalay Burman luoteisosassa on käytännössä veden saartama, ja asukkaiden talot ovat hautautuneet veden alle.
Vuotuisista monsuunisateista johtuvat tulvat ja maanvyöryt ovat koetelleet pahasti useita Aasian maita viime päivinä. Satoja ihmisiä on kuollut ympäri maanosaa. Miljoonat ihmiset ovat lähteneet tulvia pakoon.
Burmassa jo lähes 50 ihmistä on kuollut tulvien takia, ja satojen kodit ovat tuhoutuneet maan keski- ja länsiosissa.
Sähköt ja puhelinlinjat ovat poikki, ja osa ihmisistä on joutunut pakenemaan kotikylistään kanooteilla, kun vedet ovat estäneet teiden käytön.
Tulvat ja maanvyöryt ovat koetelleet lisäksi Intiaa, Pakistania, Nepalia ja Vietnamia. Intiassa yli miljoona on joutunut jättämään kotinsa tulvien vuoksi, ja yli 100 ihmistä on kuollut.
Myös Pakistanissa yli 100 ihmistä on kuollut tulvissa.
Monsuunisateet ovat elintärkeitä alueen maanviljelijöille, mutta aiheuttavat myös usein vaaratilanteita. Intiassa ne tuhoavat lähes vuosittain taloja ja pakottavat ihmisiä jättämään kotejaan. Tulvakausina myös tautiepidemiat pääsevät leviämään.
“Tulvista ei varoitettu”
Burmassa pelastustyöntekijöillä on ollut vaikeuksia päästä tuhojen koettelemille alueille. Maan huono infrastruktuuri ja hallituksen huonot pelastusvalmiudet ovat häirinneet pelastustöitä koko maassa.
– Tästä ei annettu mitään varoitusta. Luulimme, että kyseessä on normaali vuodenaikaan kuuluva tulva, sanoi burmalainen Aye Myat Su.
Pahimmillaan avustustyöntekijöiden pääsy alueelle voi viedä jopa päiviä.
– Logistiikka on äärimmäisen hankalaa. Avustusryhmillä on suuria hankaluuksia päästä alueille, sanoi YK:n edustaja Pierre Peron.
YK on erittäin huolissaan tilanteesta, sillä jokien pinnat nousevat ja voivat aiheuttaa lisää tulvia uusilla alueilla.”
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1438573622700.html