“Kiinan pörssit päätyivät taas tänään rajuun laskuun huolimatta viranomaisten toimista syöksykierteen katkaisemiseksi.
Kierre levisi päivän aikana myös muille Aasian markkinoille. Hongkongissa kurssit päätyivät lähes kuuden prosentin alamäkeen. Tokiossa indeksi laski yli kolme prosenttia. Huolet Kreikan tilanteesta ja mahdollisesta euroerosta kärjistivät kurssilaskua.
Shanghain pörssin yleisindeksi päätyi lähes kuusi prosenttia miinukselle, Shenzhenin 2,5 prosenttia.
Lähes puolet Manner-Kiinan pörssien yhtiöistä on pyytänyt kaupankäynnin keskeyttämistä. Joukossa on myös kiinalainen öljy-yhtiö Sinopec.
Laskukierre levisi ensin Hongkongiin, jossa on listattu monia samoja osakkeita kuin Manner-Kiinan pörsseihin. Hongkongin pörssissä listatuilla osakkeilla saavat käydä kauppaa myös ulkomaalaiset.
Kuplasta kertoo se, että monet osakkeet ovat selvästi kalliimpia Manner-Kiinan markkinoilla kuin Hongkongissa.
Viranomaiset huolissaan
Shanghain pörssi on laskenut jo 32 prosenttia kesäkuun alun huippulukemistaan. Sitä edeltävien 12 kuukauden aikana kurssit olivat nousseet yli 150 prosenttia. Laskun aikana kursseista on sulanut pois yli 3000 miljardia euroa.
Rajua nousua vauhdittivat miljoonat kiinalaiset piensijoittajat, jotka ovat käyneet vilkasta osakekauppaa lainarahoilla.
Kurssien lasku huolestuttaa kiinalaisia viranomaisia, jotka ovat pyrkineet monin eri keinoin pysäyttämään laskukierteen.
Uudet listautumiset on pantu toistaiseksi jäihin, korkoja on laskettu, pankkien vakavaraisuusvaatimuksia löysennetty ja eläkerahastoja ohjattu sijoittamaan osakkeisiin.
Vakaus perustuu talouskasvuun
Valtion hallitsemassa mediassa on julkaistu uutisia, joissa kehutaan osakkeisiin sijoittamista.
Kiinan vakaus on nojannut suurelta osin jatkuvaan talouskasvuun ja kansan vaurastumiseen, joka on jatkunut nopeana finanssikriisistä huolimatta. Kasvun hidastuessa maan johto pelkää vakauden vaarantuvan.”