“Pekingin kaupunki on antanut ilmanlaadusta punaisen hälytyksen ensi kertaa koskaan.
Pekingin ympäristövirasto nosti maanantaina ilmanlaadun mittaria oranssilta punaiselle. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun mittari nousee punaiselle.
Varoitus on voimassa tiistaista torstain keskipäivään asti.
Punaisen hälytyksen aikana ulkotyö rakennuksilla on kielletty, lastentarhoja ja alakouluja kehotetaan perumaan tunnit ja jopa terveitä ihmisiä kehotetaan liikkumaan julkisilla kulkuvälineillä kävelemisen sijaan.
Teollisuusyritysten täytyy pysäyttää tai rajoittaa tuotantoaan.
Ilmanlaatuvaroitus on luonteeltaan osin poliittinen, koska Pekingin ilmanlaatu oli viime viikolla vieläkin huonompi. Tänään ihmiselle haitallisimpien alle 2,5 mikrometrin kokoisten hiukkasten pitoisuus oli 344 mikrogrammaa kuutiometrissä. Viime viikolla lukema kävi 666:ssa.
Vertailun vuoksi Helsingissä sama pitoisuus on kahden viime päivän aikana käynyt pahimmillaan 33:ssa.
– Punainen hälytys kuvaa sitä, miten paikallishallitus on lisännyt toimiaan kansalaisten suojaamiseksi saasteilta, Greenpeacen Dong Liansai arvioi uutistoimisto Bloombergille.
Dongin mukaan keskushallitus on todennäköisesti painostanut Pekingin kaupunkia toimiin.”
7.12.2015: Peking antoi ensi kertaa korkeimman tason saastehälytyksen
“Viranomaiset odottavat pahan saastesumun pysyvän kaupungin yllä torstaihin asti. Autoilua ja saastuttavien tehtaiden aukioloa rajoitetaan tiistaista alkaen ja kouluja on kehotettu sulkemaan ovensa.
Kiinan pääkaupungissa Pekingissä on annettu ensi kertaa korkeimman, punaisen tason hälytys ilmansaasteiden takia.
Punainen taso merkitsee sitä, että viranomaiset odottavat pahan savusumun jatkuvan pidempään kuin kolme päivää.
Pekingin ilmansaasteita mittaavan Yhdysvaltain suurlähetystön mukaan ilmanlaatuindeksi oli maanantai-iltana 206. Luvun ennakoidaan nousevan, kunnes torstaina kaupunkiin saapuu kylmä rintama. Ilmanlaatuindeksi kertoo, montako mikrogrammaa pienhiukkasia on yhdessä kuutiometrissä ilmaa.
Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että pienhiukkasten turvallisen määrän raja on 25 mikrogrammaa kuutiometrissä.
Puolet autoista pois kaduilta, grillaus pannassa
Tiistaiaamusta alkaen Peking rajoittaa yksityisautoilua punaisen hälytyksen päivinä. Autot saavat ajaa vain joka toisena päivänä sen perusteella, onko niiden rekisterikilven viimeinen numero parillinen vai pariton. Myös 30 prosenttia hallituksen autoista pysyy poissa teiltä.
Lisäksi saastuttavissa tehtaissa ja rakennustyömailla on keskeytettävä työt punaisen hälytyksen ajaksi. Lastentarhoja ja kouluja on kehotettu sulkemaan ovensa, mutta siihen ei pakoteta.
Pekingin ympäristönsuojeluvirasto on kieltänyt myös ilotulitukset ja grillauksen.
– Ihmisten pitäisi välttää ulkona liikkumista parhaan kykynsä mukaan… Jos liikut ulkona, käytä hengityssuojainta tai suojaudu muilla keinoin, virasto kertoi sosiaalisessa mediassa uutistoimisto AFP.n mukaan.
Talvisin ilma on saastuneinta
Peking on aiemminkin kärsinyt useita päiviä kestäneestä pahasta savusumusta, mutta punaista hälytystä ei ole annettu, koska savusumun ei ole alun perin ennustettu jatkuvan niin pitkään. Punaisen tason hälytys vaatii sitä, että ilmanlaatuindeksin ennustetaan pysyvän yli 200:ssa yli kolme päivää.
Maanantaina ilmansaasteiden taso Pekingissä oli itse asiassa huomattavasti alhaisempi kuin viime viikolla, jolloin ilmanlaatuindeksi nousi yli 600:aan kahtena peräkkäisenä päivänä.
Suuri osa Kiinan ilmansaasteista johtuu hiilen polttamisesta lämmitystä ja sähköä varten. Siksi savusumu on pahimmillaan talvisin.
Nature-lehdessä tänä vuonna julkaistun saksalaisen Max Planck -instituutin tutkimuksen mukaan arviolta 1,4 miljoonaa ihmistä vuodessa kuolee ennenaikaisesti Kiinan ilmansaasteiden vuoksi.”
http://yle.fi/uutiset/peking_antoi_ensi_kertaa_korkeimman_tason_saastehalytyksen/8509538