7.10.2017: Ruttoepidemia riehuu Madagaskarilla – Suomenkin ulkoministeriö varoittaa “ruton tappavimmasta muodosta”

“Rotat levittävät tappavaa ruttoa upeasta luonnostaan tunnetussa saarivaltiossa.

Ruttoa on esiintynyt Madagaskarilla pitkään, mutta nyt epidemia on lähtenyt jälleen leviämään aiheuttaen maassa laajaa paniikkia.

Reilun kahden kuukauden aikana maassa on todettu yli 200 ruttotapausta ja 33 ruttokuolemaa.

Maassa leviävät sekä paise- että keuhkorutto. Maaseudulla ruttoa levittävät pääasiassa rotat, mutta nyt rutto on levinnyt myös kaupunkeihin, joissa se leviää kirppujen välityksellä sekä pisaratartuntana ihmisten välillä.

Kouluja ja yliopistoja on suljettu, jotta ruttoa levittävät kirput voidaan hävittää. Kaikki suuret ihmisten kokoontumiset kuten konsertit ja urheilutapahtumat ovat toistaiseksi kielletty.

UM:kin varoittaa
Myös maailman terveysjärjestö WHO on ruttoepidemiasta huolissaan ja se on luvannut lähettää yli miljoona annosta antibiootteja Madagaskariin. Maassa on kuitenkin löydetty myös antibiooteille vastustuskykyisiä ruttokantoja.

Tämänkertaisesta epidemiasta tekee erityisen vaarallisen se, että se on levinnyt maaseudulta kaupunkeihin ja että leviämässä on nyt paiseruttoakin vaarallisempi keuhkorutto. Rutto on levinnyt myös pääkaupunki Antananarivoon.

Ruttoepidemiasta varoitetaan myös Suomen ulkoministeriön Madagaskaria koskevassa, 6.9.2017 päivitetyssä matkustustiedotteessa.

“Keuhkorutto leviää ihmisestä toiseen ysköspisaroiden mukana ja se on ruton tappavin muoto. Ilman hoitoa keuhkorutto tappaa ihmisen sadan prosentin varmuudella”, ulkoministeriön nettisivuilla muistutetaan.

Ulkoministeriön mukaan ruton lisäksi Madagaskaria riivaavat muun muassa malaria ja tuberkuloosi.

Ulkoministeriö varoittaa Madagaskariin matkustavia suomalaisia sairauksien lisäksi myös ryöstöistä sekä kidnappauksista.”

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201710072200445121_ul.shtml

 

10.10.2017: Rutto pakotti perumaan suomalaisten matkan Madagaskarille – “ruton tappavin muoto”

“Madagaskarin saarivaltiota piinaava rutto sai Olympia Kaukomatkatoimiston perumaan ryhmänsä matkan saarelle.

  • Madagaskarilla leviää vaarallinen keuhkorutto.

  • Olympia Kaukomatkatoimisto perutti oman ryhmänsä matkan varotoimena.

  • Saarivaltiossa on jo kymmeniä kuollut ruttoon epidemian aikana.

Madagaskarille oli lähdössä 14 hengen ryhmä, jonka tarkoituksena oli parin viikon ajan tutustua saaren luontoon. Afrikan itäpuolella sijaitseva Madagaskar on varsin suosittu matkakohde juuri luontonsa vuoksi. Sen kasvi- ja eläinlajeista valtaosa on kotoperäisiä, eli niitä ei tavata missään muualla maapallolla.

Olympia Kaukomatkatoimiston ryhmän piti matkustaa saarelle lokakuun 25. päivänä, mutta odotettua laajemmalle levinnyt rutto peruutti matkasuunnitelmat. Madagaskarilla on elokuun jälkeen kuollut ainakin 33 ihmistä ruttotartuntaan.

– Seurasimme viikonlopun aikana tilannetta ja tänään (maanantaina) teimme päätöksen, että emme lähde Madagaskarille, kertoo markkinointipäällikkö Sari Juurinen.

Päätökseen vaikutti mm. Madagaskarilta tullut tieto, että ruttoepidemia on eriluonteinen kuin mihin siellä on tähän mennessä totuttu. Saarella on aikaisempinakin vuosina esiintynyt ruttoa, mutta varsin rajatulla alueella.

– Madagaskar ilmoitti, että tämä on nopeammin levinnyt epidemia, Juurinen kertoo.

Tappavaa keuhkoruttoa
Ulkoministeriö antoi syyskuun alkupuolella matkustustiedotteen, jossa kerrottiin, että nyt ruttoa on esiintynyt usealla maan 112 hallintoalueesta. Ulkoministeriö varoitti “ruton tappavimmasta muodosta”. Sairaus on levinnyt eri kaupunkeihin, ja sitä on tavattu myös maan pääkaupungissa Antananarivossa. Pelottavaksi tilanteen tekee se, että nyt ruttotapauksista noin 90 prosenttia on keuhkoruttoa, joka leviää ihmisestä toiseen pisaratartuntana ja on erittäin tappava. Ilman hoitoa kuolee lähes jokainen tartunnan saanut, mutta ajoissa otettu antibiootti voi pelastaa sairastuneen.

Madagaskar yrittää estää taudin leviämisen mm. kieltämällä suuret joukkokokoontumiset ja pitämällä kouluja kiinni. Maailman terveysjärjestö WHO on lähettänyt sinne antibiootteja, joita voidaan käyttää myös estolääkityksenä.

Ruton aiheuttaa Yersinia pestis -bakteeri. Taudista on kolme eri muotoa eli keuhkoruton lisäksi veri- ja paiserutto. Paiserutto tarttuu ihmiseen yleensä rotista ja joskus myös koirista, kun niiden kantamat kirput purevat ihmistä. Paiserutto leviää ihmisestä toiseen kosketustartuntana. Hoitamattomana kuolleisuus on paiserutossa 50-60 prosenttia, keuhkorutossa 95 prosenttia ja verirutossa täydet sata prosenttia.

Parantuneen hygienian myötä rutto on länsimaissa kadonnut ja moni luulee sen jopa kadonneen. Todellisuudessa ruttoa esiintyy paikallisesti ja silloin tällöin on esiintynyt epidemioitakin. Madagaskarilla on ruttoa kaikista eniten, ja epidemiat toistuvat saarella vuosittain. Talvella 2014-2015 epidemiassa kuoli useita kymmeniä ihmisiä. Ruttobakteeri kiertää jatkuvasti luonnonvaraisissa jyrsijöissä ja se säilyy maaperässä kymmeniä vuosia. Siksi sitä ei todennäköisesti pystytä hävittämään koskaan kokonaan.”

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710092200448261_u0.shtml