6.1.2016: Miksi Pohjois-Korea havittelee vetypommia? – Ydinaseita testataan maan alla

“Pohjois-Korea väittää tehneensä ydinkokeen vetypommilla. Miten vetypommi eroaa atomipommista ja miksi eristäytynyt Pohjois-Korea haluaa kehittää niitä?

Pohjois-Korea väittää tehneensä neljä ydinkoetta. Kukin on aiheuttanut maanjäristyksen.

Pohjois-Korean väitetty vetypommin testaus tehtiin aamuyöllä Suomen aikaa noin 19 kilometrin päässä Sungjibaegamin kaupungista. Maan aiemmat ydinkokeet on tehty vain muutamien kymmenien kilometrien päässä keskiviikkoaamun testipaikasta.

Pohjois-Korean aiemmissa ydinkokeissa maa on testannut ilmeisesti fissioon perustuvia perinteisiä atomipommeja. Vuoden 2006 ja 2009 ydinkokeiden pommeissa käytettiin ilmeisesti plutoniumia, mutta vuoden 2013 testissä sen epäiltiin käyttäneen uraania.

Jo se, että Pohjois-Korea käyttäisi uraania pommeissaan, olisi aiempaa vaarallisempaa, koska uraanin rikastaminen ydinaseisiin sopivaksi voidaan tehdä huomattavasti pienemmissä laitoksissa kuin plutoniumin.

Lisäksi Pohjois-Korea on ilmeisesti käyttänyt loppuun plutonium-varastonsa, mutta sillä on yhä uraanimalmia.

Vetypommi on atomipommia voimakkaampi
Nyt Pohjois-Korea väittää tehneensä ydinkokeen vetypommilla. Vetypommin merkitys on siinä, että se on tuhovoimaisempi ja teknisesti kehittyneempi kuin perinteinen atomipommi. Hiroshimaan ja Nagasakiin vuonn 1945 pudotetut pommit olivat atomipommeja.

Vetypommi perustuu reaktion käynnistävän fission lisäksi fuusioon, jossa vedyn isotooppien yhdistyminen vapauttaa valtavasti lämpöenergiaa. Ne ovat huomattavasti voimaakkaampia kuin pelkkään fissioon eli atomien halkeamiseen perustuvat atomipommit.

Uusin testi oli voimmakkuudeltaan 5.1 magnitudia eli samansuuruinen kuin vuonna 2013 tehty ydinkoe. Asiantuntijoiden mielestä räjähdys ei ollut tarpeeksi voimakas ollakseen vetypommi.

Vetypommeja käytetään ydinohjuksissa
Vaikka Pohjois-Korea olisikin epäonnistunut vetypommin testauksessa, on huolestuttavaa, että sen ydinohjelma jatkuu. Huolta herättää ennen kaikkea se, jos maa onnistuu pienentämään ydinaseensa sellaisiksi, että ne mahtuvat ohjusten kärkiin.

Se, että maa nyt ilmoittaa ainakin havittelevansa vetypommia, viittaa siihen, että se haluaa uhata Yhdysvaltoja. Tavoitteena on ilmeisesti kehittää sellainen ydinkärki, joka mahtuu mannertenväliseen ohjukseen.

Asiantuntijat uskovat, että Pohjois-Korea on jo onnistunut liittämään ydinkärjen maastalaukaistaviin ohjuksiin, joilla se pystyy tavoittamaan Etelä-Korean ja Japanin. Mannertenvälisiin eli Yhdysvaltoihin ylettyviin ohjuksiin sillä ei ole vaadittavaa tekniikkaa.

Pohjois-Korean ydinkokeet kertovat jokatapauksessa siitä, että maalla ei ole halua palata ydinohjelmaansa koskeviin kansanvälisiin neuvotteluihin. Sillä arvioidaan olevan 10-15 ydinasetta ja kyky kasvattaa tätä asearsenaaliaan.”

http://yle.fi/uutiset/miksi_pohjois-korea_havittelee_vetypommia__ydinaseita_testataan_maan_alla/8575128