“Huono sää on ollut kestopuheenaihe tänä kesänä Suomessa, eikä suotta. Heinäkuu oli viilein sitten 90-luvun ja kesä- heinäkuussa satoi joka päivä jossakin päin Suomea.
Pohjoismaat ovat jääneet tänä kesänä loukkuun niin kutsuttuun kylmään solaan, jossa on syntynyt hidasliikkeisiä, jopa paikallaanpysyviä matalapaineita.
Lämpökään ei ole juuri hellinyt pohjolaa. Esimerkiksi Ruotsissa Sävastissa mitattiin 3. kesäkuuta maan kesän tähän mennessä kylmin lukema -9,2.
Pohjois-Eurooppaa piinannut huono kesäsää ei kuitenkaan tarkoita, että helteitä ei olisi riittänyt muualla. Suomalaisesta saattoikin tuntua ironiselta, että kesäkuu oli yleisesti mittaushistorian lämpimin kuukausi maapallolla. Huomattavasti tavanomaista lämpimämpää oli esimerkiksi Yhdysvalloissa, Venäjällä, Lähi-idässä Lounais-Euroopassa.
Euroopassa helteinen heinäkuun alku
Heinäkuun alussa Pohjoismaissakin saatiin maistaa helteitä. Kouvolassa mitattiin 3. heinäkuuta kesän lämpöennätys 31,4 astetta. Ruotsissa kaikkein lämpimintä on ollut Ångermanlandin maakunnassa, jossa mitattiin heinäkuun alussa 32,8 asteen lämpötila.
Keski-Euroopassa heinäkuun alun tukalan kuuma helleaalto rikkoi lämpöennätyksiä ainakin Saksassa, Ranskassa ja Hollannissa.
Saksassa lyötiin kaikkien aikojen lämpöennätys 40,3 astetta 5. heinäkuuta Kitzingenissä.
2. heinäkuuta Hollannin Maastrichtissa mitattiin 38, 2 asteen lämpötila, joka oli maan uusi heinäkuun lämpötilaennätys.
Myös Ranskassa rikottiin monia paikallisia lämpöennätyksiä heinäkuun alussa. Esimerkiksi Melunissa mitattiin 1. heinäkuuta uusi lämpöennätys, 39,4 astetta.
Lontoon Heathrown lentokentällä mitattiin 1. heinäkuuta 36,7 asteen lämpötila. Tämä oli uusi heinäkuun lämpötilaennätys Britanniassa.
Etelä-Euroopassa on kärsitty vieläkin tukalammista helteistä. Esimerkiksi Espanjassa Cordobassa mitattiin heinäkuun alussa jopa 45 asteen lämpötila.
Ja vielä on kesää jäljellä. Uusi lämpöaalto vyöryy Keski-Eurooppaan tällä viikolla. Siitä saavat osansa myös Pohjoismaat.”