“Perun inkat ja myöhemmin myös espanjalaiset konkistadorit kertoivat legendaa joesta, johon joutuessaan eläimet kärventyivät kuoliaaksi. Kiehuva joki ei kuitenkaan ole pelkkää tarua vaan totisinta totta.
Perulainen tukija Andrés Ruzo uskoo löytäneensä maailman pisimmän kuumaa vettä kuljettavan termisen joen, kertoo la Vanguardia-lehti. Shanay-timpishka on pituudeltaan kuusi kilometriä ja sen nimi tarkoittaa suomeksi “auringon lämmön kiehuttamaa”.
Miksi sen vesi sitten on niin kuumaa? Muista termisistä eli lämmintä vettä kuljettavista joista poiketen Shanay-timpishkan lähellä ei ole yhtään tulivuorta. Ruzon mukaan lämpötila johtuu siitä, että vesi on peräisin syvältä maan sisältä. Mitä syvemmälle maan alle mennään, sitä kuumempaa vesi hänen mukaansa on.
– Samalla tavalla kuin meidän suonissamme virtaa lämmintä verta, myös maan sisäisissä rakosissa virtaa lämmintä vettä.
Lähes sata-asteista
Myyttinen joki oli kiehtonut Texasissa Yhdysvalloissa väitöskirjaansa valmistelevaa Ruzoa lapsuudesta lähtien. Vuonna 2011 hän sai viimein vahvistuksen sen olemassaoloon, kun kuuli isoäitinsä kertovan, että tämä oli uinut siinä.
– Isoäiti sanoi, että joessa voi uida vain kovan sateen jälkeen, kun sen lämpötilan on laskenut siedettäväksi, Ruzo kertoo.
Ja joen vesi todellakin on lämmintä, kuumimmillaan sen lämpötila nousee 97 asteeseen. Vertailun vuoksi kuppi kahvia on tavallisesti noin 54-asteista.
Ruzon mukaan maaginen luku on 47 astetta. Sitä lämpimämmässä vedessä ei halua uida, sillä se voi polttaa ihon pahasti ja olla jopa tappavaa.
Ruzo kertoo omakohtaisesti todistaneensa, kuinka useat veteen pudonneet eläimet ovat kiehuneet hengiltä.
– Ensiksi ne menettävät silmänsä, ne ilmeisesti keittyvät hyvin nopeasti. Silmistä tulee vaaleat ja maidon väriset. Sen jälkeen ne kulkevat virran mukana yrittäen uida rantaan, mutta niiden liha kiehuu jo. Jossain vaiheessa niiden voimat hiipuvat ja vettä alkaa päästä niiden suuhun ja ne alkavat keittyä myös sisältä.”