Venäjän ulkoministeri Sergei Shoigu pitää Naton Trident Juncture 18 -sotaharjoitusta hyökkäyksellisenä harjoitustoimintana.
Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova otti torstaina Moskovassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa kantaa Naton Trident Juncture 18 -sotaharjoitukseen, ja moitti Naton ohella Suomea ja Ruotsia, jotka osallistuvat Naton kumppaneina myös tähän Naton suurimpaan sotaharjoitukseen sitten kylmän sodan.
Myös Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan sotilasliitto Nato harjoittelee yhä aktiivisemmin hyökkäyksellistä toimintaa Venäjän rajojen lähettyvillä.
Zaharovan mukaan Nato yrittää rajoittaa Venäjän toimia ja edistää omia taktisia tavoitteitaan.
- Me pidämme Pohjois-Atlantin liiton toimintaa yrityksenä käyttää Suomen ja Ruotsin sotilaspoliittista potentiaalia omien taktisten tavoitteidensa edistämiseen Venäjän rajoittamiseksi täysin keksittyjen ja kuvitteellisten verukkeiden nojalla, Zaharova painotti uutistoimisto Tassin mukaan.
Venäjän ulkoministeriön tiedottaja kehotti Helsinkiä ja Tukholmaa raportoimaan myös ”todellisista uhkista”, jotka eivät hänen mukaansa tule Venäjältä, vaan Yhdysvalloista.
Zaharova pitää erityisesti Yhdysvaltoja Euroopan turvallisuuden todellisena horjuttajana, koska se muun muassa yrittää vetää Suomen ja Ruotsin mukaan aina vain syvemmälle Nato-yhteistyöhön.
-Tämä ei ole omiaan vahvistamaan vakautta ja turvallisuutta Pohjois-Euroopassa eikä myöskään koko Euroopassa, Zaharova totesi.
Lisää vakautta
Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) vastasi Venäjän kokemaan mahdolliseen uhkaan TJE-harjoituksen tiimoilta Iltalehden (6.10.) haastattelussa, ja totesi, että ”Suomi tai Yhdysvallat eivät ole uhkaamassa mitään maata Suomen kautta”.
Niinistö ei myöskään usko, että Naton sotaharjoitus lisää jännitteitä Venäjän ja lännen välillä, vaan päinvastoin toimii vakauttavana tekijänä.
-Lisäsikö Venäjän (aiemmin tänä syksynä järjestämä) Vostok-harjoitus jännitystä, vaikka siihen osallistui 300 000 venäläissotilasta? Niinistö kysyi.
Turvallisuusympäristö muuttunut
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puolestaan muistutti keskiviikkona tiedotustilaisuudessaan Brysselissä, että viime vuosina Euroopan turvallisuusympäristö on merkittävästi heikentynyt.
-Naton on vastannut yhteisen puolustuksensa suurimmalla mukauttamisella sitten kylmän sodan päättymisen, ja Trident Juncture on osoitus tästä mukautumisesta, Stoltenberg sanoi.
Naton pääsihteeri muistutti myös, että sotilasliitto kunnioittaa Etyjin Wienin asiakirjaa sotaharjoitusten avoimuudesta, kun taas Venäjä ei ole tehnyt omista harjoituksistaan yhtään ilmoitusta kylmän sodan päättymisen jälkeen.
Nato on myös kutsunut TJE-harjoitukseen tarkkailijoiksi muun muassa Venäjän, joka lähetti edustajansa paikalle.
50 000 sotilasta
Torstaina alkaneeseen Naton TJE-sotaharjoitukseen osallistuu yhteensä 50 000 sotilasta 31 eri maasta. Suomesta mukana on noin 600 sotilasta sekä Hornet-hävittäjiä.
Trident Juncturen kanssa samaan aikaa järjestetään Suomen johtama kansainvälinen Northern Coasts (NOCO) -merisotaharjoitus Itämerellä. Myös tässä harjoituksessa on mukana useita Nato-maita sekä Ruotsi. Suomesta NOCO-harjoitukseen osallistuu 1600 sotilasta.