“Nepalissa on sattunut voimakkain maanjäristys yli 80 vuoteen. Tiedot kuolonuhrien määrästä ovat alkaneet päivän mittaan nousta.”
25.4.2015: Raju maanjäristys luhisti taloja Kathmandussa – kuolonuhrien määrä jo satoja
“Järistys oli erittäin voimakas, peräti 7,9 magnitudia. Ihmisiä on kuollut Nepalin lisäksi naapurimaissa.
Nepalissa on sattunut voimakkain maanjäristys yli 80 vuoteen. Yhdysvaltain seismologian laitos on nostanut ensi arviotaan järistyksen voimasta 7,9 magnitudiin. Lisäksi järistyskeskus oli hyvin lähellä maanpintaa, enintään 15 kilometrin syvyydessä.
Tiedot kuolonuhrien määrästä ovat alkaneet päivän mittaan nousta. Uutistoimisto Reutersin haastatteleman Nepalin sisäministeriön virkamiehen mukaan kuolleita on tiedossa nyt jo noin 690. Pääkaupungin Kathmandun lisäksi turma on koitunut monille kohtaloksi muun muassa Bhaktapurin alueella. Viranomaisten mukaan tuhoja on koko maan laajuudelta.
Intian viranomaiset kertovat, että Intian puolella on kuollut ainakin 20 ihmistä. Toisesta naapurimaasta Bangladeshista kerrotaan kahden ihmisen kuolemasta ja yli sadan loukkaantumisesta. Kiinan mukaan Nepalin ja Kiinan rajalla on kuollut kiinalainen turisti.
Mount Everestillä järistys laukaisi suuren lumivyöryn, joka hautasi vuorikiipelijöiden perusleirin. Nepalin viranomaisten mukaan kahdeksan ihmistä kuoli. Aiemmin kerrottiin ainakin 30:n loukkaantuneen lumivyöryssä.
Pahiten kärsineessä Kathmandussa loukkaantuneiden määrästä ei sekavassa tilanteessa ole selvyyttä, mutta lukuisten ihmisten kerrotaan tulleen sairaaloihin hoidattamaan muun muassa luunmurtumia.
Asuintalojen lisäksi järistys on luhistanut muun muassa temppeleitä ja repinyt auki teitä. 2,5 miljoonan asukkaan Kathmandun laaksossa suuri osa taloista on varsin heikkoa tekoa.
Myös jälkijäristykset voimakkaita
Järistyskeskus oli noin 80 kilometrin päässä Kathmandusta. Pääjäristyksen jälkeen alueella on ollut useita jälkijäristyksiä, jotka ovat lisänneet asukkaiden paniikkia. Voimakkain jälkijäristys on ollut 6,6 magnitudia.
Tärinä on tuntunut satojen kilometrien päässä Pakistanin, Bangladeshin, Tiibetin ja Intian puolella. Myös jälkijäristykset ovat yltäneet sinne saakka. Intiassa Delhissä pääjäristyksen aikana meneillään olleessa tv-uutislähetyksessä näkyi, miten studion lamput heilahtelivat yli minuutin ajan.”
25.4.2015: Nepalin maanjäristys on kuluvan vuoden suurin koko maailmassa
“Nepalissa tänään sattuneen maanjäristyksen on arvioitu olleen voimakkuudeltaan 7,9 magnitudia, mikä tekee siitä kuluvan vuoden voimakkaimman maanjäristyksen koko maailmassa.
Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen mukaan Nepalin maanjäristys on kuluvan vuoden ensimmäinen yli 7 magnitudin järistys, joka on vaatinut kuolonuhreja.
Aiemmat tänä vuonna sattuneet isot maanjäristykset ovat olleet Papua-Uusi-Guineassa, Indonesiassa sekä Atlantin keskiselänteellä.
Papua-Uusi-Guinean ja Indonesian järistykset tapahtuivat niin syvällä maan sisässä, että ne eivät aiheuttaneet suurta tuhoa. Atlantin järistys taas sattui keskellä merta.
Edellinen satoja uhreja vaatinut maanjäristys sattui viime syksynä, kun maa vavahteli 6,2 magnitudin voimakkuudella Kiinassa lähellä Wenpingin kaupunkia. Silloin kuolonuhreja on reilut 700.
Viime vuosien tuhoisimpia maanjäristyksiä
– 2001: Läntisessä Intiassa 25 000 ihmistä kuolee ja 166 000 loukkaantuu 7,7 magnitudin maanjäristyksessä.
– 2003: Iranin Bamissa ainakin 31 000 ihmistä kuolee 6,7 magnitudin järistyksessä.
– 2004: 9,1 magnitudin maanjäristys nostattaa valtavan tsunamin Intian valtamerellä. 220 000 ihmistä saa surmansa alueen maissa, suurin osa Indonesiassa.
– 2005: Pakistanin ja Intian Kashmiria ravistelee 7,6 magnitudin järistys. Ainakin 75 000 kuollutta, 3,5 miljoonaa jää kodittomaksi.
– 2008: Kiinan Sichuanin maakunnassa kuolee tai katoaa ainakin 87 000 ihmistä. Järistyksen voimakkuus on 8,0.
– 2010: Haitiin iskee 7,0 magnitudin maanjäristys. 250 000-300 000 ihmistä saa surmansa.
– 2011: 9,0 magnitudin maanjäristys nostattaa tuhoisan tsunamin Japanin koillisrannikolla. 19 000 ihmistä saa surmansa ja Fukushiman ydinkatastrofi ajaa kymmenettuhannet ihmiset kodeistaan.”