“Tutkijatohtori Tuomas Aivelo pitää uutta ennustetta koronaviruksen leviämisestä Suomessa aiempia valoisampana.
Helsingin yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo ihmettelee miten hallitus voi perustella suunnitteilla olevaa Uudenmaan maakunnan sulkemista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uusimpien ennusteiden perusteella.
– Jos hallituksen tavoitteena oli tehohoidon kapasiteetin nostaminen tuhanteen paikkaan, niin THL ennustaa, että kiireisimpänä viikkona näistä tarvitaan vain 280 paikkaa. Synkemmässäkin skenaariossa on samaan aikaan vain 500 tehohoidon tarvitsijaa, Aivelo sanoo.
Hän toteaa, että uusimman mallinnuksen mukaan koronatilanne onkin sairaanhoidossa hyvin hallinnassa.
– Odotan hämmennyksellä mikä on hallituksen perustelu sille Uudenmaan sulkemiselle. Selvästikään se ei voi olla, että näin moni tarvitsee tehohoitoa, hän totesi ennen valtioneuvoston keskiviikkoillan tiedotustilaisuutta.
Samalla Aivelo kuitenkin painottaa, että THL uuteen ennusteeseen ei ole kirjattu ylös koronaviruksen aiheuttamien kuolemantapausten määrää.
– Se voi muuttaa kokonaiskuvaa, Aivelo sanoo.
Hän muistuttaa myös, että vaikka ylivoimaisesti suurin osa koronatartunnoista on nyt todettu Uudellamaalla, voi tauti pienemmille paikkakunnille levitessään aiheuttaa nopeasti ongelmia sairaanhoidon kapasiteetissa.
– Suhteessa asukaslukuun se voi levitä nopeammin pienemmillä paikkakunnilla. Tällöin luvut kasvavat pienemmillä paikkakunnilla paljon nopeammin kuin isommilla, hän sanoo.
Iso ero brittilukuihin
THL julkaisi keskiviikkona kaksi ennustemallia Suomen koronatilanteesta, jotka se on tehnyt yhdessä Turun yliopiston kanssa. Lievemmän skenaarion mukaan noin 11 300 ihmisen arvioidaan tarvitsevan Suomessa sairaalahoitoa uuden koronaviruksen vuoksi. Heistä 3 600 joutuu THL:n mukaan tehohoitoon.
Vakavamman skenaarion mukaan koronaviruksen takia sairaalahoitoa tarvitsisi epidemian aikana 15 500 potilasta, joista tehohoitoa 5 000.
Aivelo toteaa, että uudessa ennusteessa luvut ovat valoisampia kuin aiemmin.
– Tämähän osuu valtioneuvoston muistion skenaarioiden keskivälin alapuolelle, hän sanoo ja muistuttaa viime viikolla julkaistusta luvuista, joilla perusteltiin poikkeuslain voimaantuloa Suomessa.
Samalla Aivelo ihmettelee kuitenkin THL:n ennusteen valtavaa eroa brittitutkijoiden vastaaviin laskelmiin, joissa luvut sairaalahoitoa vaativista tartunnan saaneista ovat huomattavasti suurempia.
– Nopealla laskutoimituksella Suomessa oletetaan että sairaalahoitoa kaipaa 0,55 prosenttia tartunnan saaneista, kun brittimallissa tämä oli 4,4 prosenttia. THL:n mallissa myös oletettiin tehohoidon tarve olevan kahdeksan päivää, kun se briteillä on kymmenen päivää, hän toteaa.
Aivelo kertoi Isossa-Britanniassa tehdystä uudesta mallinnuksesta jo viime viikolla Tiede-lehden blogissaan. Nyt hän muistuttaa, että brittitutkijat ovat perustaneet mallinsa tieteelliselle tutkimukselle, jossa kaikki perustuu vahvasti olemassa olevaan tutkimuskirjallisuuteen.
– Britit ovat perustaneet mallinsa oikealle tutkimukselle ja julkaisseet sen. Se on nähtävissä olevaa tutkimusta. En tiedä mihin THL perustaa arvionsa. On vaikea luottaa siihen mitä ei perustella näkyvästi, hän sanoo.
Aivelo kummastelee myös THL:n uusia ennusteita keskiviikkona Helsingin Sanomien kertomien tietojen valossa, joiden mukaan tiistaina säätytalolle Helsingissä koolle kutsutut eduskuntapuolueiden johtajat saivat terveysviranomaisilta hyvin synkän tilannekuvan koronaviruksen leviämisestä Uudellamaalla.
Lehti kertoi viiden nimettömän lähteen pohjalta viranomaisten analyysin olleen, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin osalta ollaan nyt jo huonossa tilanteessa ja vahvempia toimia tarvitaan nopeasti. Näitä toimia olisi erityisesti Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta.
Toinen aalto talvella
THL:n keskiviikkona julkistamassa ennusteessa arvioitiin koronaepidemian pituudeksi nyt 4-6 kuukautta. Tämä tarkoittaa sitä, että epidemia kestäisi Suomessa vähintään heinäkuuhun, mutta vakavamman skenaarion mukaan jopa syyskuuhun saakka.
Tuomas Aivelo on jo aiemmin varoittanut, että koronavirusepidemia voi kestää jopa vuoden tai ylikin. Hän pitää edelleen hyvin mahdollisena, että epidemia jatkuu pitkälle syksyyn ja tämän jälkeen iskee toinen aalto tartuntoja.
– Ennusteen mukaan noin 45 prosenttia, saa nyt tartunnan. Siinä jää aikamoinen joukko suomalaisia, joka voi saada tartunnan myöhemmin, Aivelo toteaa.
Toisen tartunta-aallon voisi estää lähinnä laajasti jaettu rokote. Kovaa vauhtia kehitteillä olevat koronavirusrokotteet eivät Aivelon mukaan kuitenkaan todennäköisesti ehdi vielä tähän, sillä rokotteen valmistumiseen on uskottu tarvittavan aikaa vuodesta jopa puoleentoista vuoteen.
– Seuraava virusaalto tulee todennäköisesti jo ensi talvena, silloin kun influenssa normaalisti iskee. Siihen mennessä rokotetta tuskin on olemassa, hän sanoo.”
https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5b5b7c99-6cb6-4a73-aa62-2019cf330c69