“MobilePayn Suomen toimitusjohtaja Anniina Heinonen ei muista Talouselämän haastattelussa, milloin on viimeksi käyttänyt käteistä. Vain ostoskärryä varten lompakosta löytyy valikoima kolikoita.
”Olen ollut no cash -ihminen jo pitkään, lapsen viikkorahakin pyörii diginä. Ehkä viimeksi maksoin käteisellä taksissa Irlannissa alkuvuonna.”
Heinosen kaltaisia käteistä karttavia ihmisiä on yhä enemmän, mutta silti Suomi laahaa muita Pohjoismaita jäljessä maksamisen kehityksessä: käteisen käyttö vähenee noin 10 prosentin vuosivauhtia. Ruotsissa käteinen on käytännössä jo förbi, 68 prosenttia kansasta ”switchaa” pankkien yhteisen mobiilimaksupalvelu Switchin kautta.
MobilePayllä on Suomessa 650 000 rekisteröitynyttä käyttäjää, Tanskassa palvelun on ladannut 90 prosenttia älypuhelinkäyttäjistä. Viime vuonna palvelun kautta siirrettiin Suomessa 100 miljoonaa euroa noin 3,8 miljoonalla siirrolla.
Heinonen palasi keväällä Irlannista Suomeen luotsatakseen mobiilimaksupalvelu MobilePayn seuraavaa kasvun askelta. MobilePay erkani heinäkuussa Danske Bankista omaksi yhtiökseen. Se oli ratkaisu, joka oli pakko tehdä, sanoo unelmatyöhönsä noussut Heinonen.
”Näin pystymme toimimaan tasapuolisemmin ja paremmin. Eriytymisen tavoite on saada lisää partnereita muista pankeista.”
Maksuratkaisun markkinan valloitus on edennyt tänä vuonna vauhdikkaasti: S-Ryhmä, EasyPark, VR ja Teboil ovat ilmoittaneet ottavansa MobilePayn käyttöönsä. Pankeista mukana ovat Danske Bankin lisäksi SEB ja S-Pankki. Monopoliasemasta ei voi Suomessa silti puhua: OP,Aktia ja Nordea vievät eteenpäin omia mobiilimaksuratkaisujaan OP Pivoa, Aktia Walletia ja Nordea Payta.
”Tänä vuonna käyttäjämäärä on kasvanut 250 prosenttia kuukausittain viime vuoteen nähden. Haluan nopeuttaa kasvua edelleen”, Heinonen sanoo.
Itse rakennettu talo, pieni lapsi, hyvä työ Danskella yritysstrategiatiimissä ja perheen pihassa kaksi autoa. Heinosten espoolainen unelma oli valmis vuonna 2013, kun he päättivät repäistä. Tuli sauma toteuttaa unelma ulkomailla työskentelystä, kun aviomies sai työpaikan GooglestaDublinista. Pian Heinonenkin pääsi jättiyrityksen palvelukseen konsultoimaan suuria suomalaisyrityksiä digitaalisessa liiketoiminnassa.
”Etukäteen ajattelin, että muutos on vaikea ja työläs. Mutta oli jopa pelottavaa, kuinka helppoa oli loppujen lopuksi lähteä siitä valmiista maailmasta.”
Googlessa Heinonen oppi, kuinka eurooppalais- ja yhdysvaltalaisyritykset hyödyntävät dataa ja automatisaatiota liiketoiminnan ohjauksessa. Samalla katse avartui. Hän havaitsi, että suomalaisessa yrittämisen kulttuurissa ei kiinnitetä riittävästi huomiota globaaleihin mahdollisuuksiin, vaan ajattelu kapenee helposti: tässä alueella ovat meidän asiakkaamme ja tätä samaa he aina haluavat.
”Tuttujen rajojen ulkopuolelle pitäisi katsoa rohkeammin”, hän sanoo.
Valtaosa MobilePayn suomalaiskäyttäjistä on alle 30-vuotiaita kaupunkilaisia, joilla on tarve jakaa kuluja. Nyt Heinonen haluaa, että maksupalvelun käyttö yleistyy niin kivijalkakaupassa, verkko-ostoksissa kuin sovelluksissakin. Mutta suuria kumppanuusdiilejä on kyettävä solmimaan lisää, jotta palvelu tavoittaa laajasti uudenlaisia käyttäjäryhmiä.
”Tämä on kaksipiippuista kehitystä. Kauppiaat ottavat ratkaisun käyttöön, kun he kokevat että on riittävästi asiakkaita, jotka haluavat sitä käyttää. Asiakasmäärä kasvaa sitä mukaa, mitä useammassa kaupassa ratkaisu on käytössä.”
Heinosen mukaan Suomestakin löytyy edelleen ihmisiä, joilla on ennakkoluuloja digipalveluiden turvallisuudesta. Hän kannustaa heitä kokeilukulttuurin omaksumiseen, sillä siitä on tullut maailmallakin kansalaistaito.
Yhtä maailman tappiin kestävää järjestelmää ei ole luvassa, sillä maksamisen evoluutiota ei voi pysäyttää.
”Mobiilimaksaminenkin on vain välivaihe. Mutta jos ei omaksu kokeilevaa asennetta, seuraavat ratkaisut voivat olla jo aika iso loikka käteisestä tai kortista”, hän huomauttaa.”
https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/te-mobilepayn-toimitusjohtaja-ei-kateista-kayta-ja-uskoo-muutokseen-mobiilimaksaminen-on-vain-valivaihe-6742158