21.9.2017: Yli 50 mies- ja naisparia on vihitty tai siunattu kirkollisin menoin – kanteluita vain vähän

“Kirkoissa on vihitty avioliittoon tähän mennessä 32 samaa sukupuolta olevaa paria, kertoo espoolaisen Leppävaaran seurakunnan pastori Aija Pöyri. Sateenkaariparien avioliittoja on hänen mukaansa siunattu 22. Määrä saattaa kuitenkin olla tätäkin suurempi.

–  Veikkaukseni on, että kokonaislukuun voi laittaa maksimissaan kymmenen lisää. Arvioin, että tällä hetkellä vihkimisiä ja siunaamisia on yhteensä kuutisenkymmentä, Pöyri sanoo.

Helsingin, Lapuan ja Oulun hiippakuntien tuomiokapituleissa on kuitenkin vireillä yhteensä vain viisi homoparien vihkimistä koskevaa tapausta. Helsingin tuomiokapituli on jo antanut vakavan moitteen pastori Kai Sadinmaalle asian vuoksi. Kirkkolaki ei salli samaa sukupuolta olevien vihkimistä avioliittoon.

–  Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin tiedossa on Sadinmaan lisäksi kaksi samaa sukupuolta olevan parin avioliittoon vihkimistä. Asioiden käsittely ei ole vielä alkanut, joten tässä vaiheessa ei ole mahdollista antaa tarkempaa arviota aikataulusta, kertoo Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin vt. notaari Anniina Himberg.

Kuopion, Mikkelin, Porvoon, Tampereen ja Turun hiippakuntien tuomiokapituleiden tiedossa ei ole yhtään tapausta. Espoon hiippakunnassa yksi pappi on ilmoittanut siunanneensa  –  mutta ei vihkineensä  –  yhden naisparin avioliiton.

Papit voivat ilmoittaa itse

Pöyrin mukaan tuomiokapitulikäsittelyiden vähäinen määrä johtuu siitä, ettei samaa sukupuolta olevien vihkimisistä ole kanneltu enempää tuomiokapituleihin.

–  Kapituli käsittelee asiaa, jos siitä on tehty virallinen kantelu, oli asia mikä tahansa, Pöyri sanoo.

Hänen mukaansa joku voi myös kertoa tuomiokapitulille vihkimisistä tekemättä kantelua. Papitkin voivat ilmoittaa itse kapitulille vihkineensä tai siunanneensa samaa sukupuolta olevan parin.”

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/156124-yli-50-mies-ja-naisparia-on-vihitty-tai-siunattu-kirkollisin-menoin-kanteluita-vain-vahan