“Presidentti Sauli Niinistö on keskustellut 10 muun Euroopan valtionpäämiehen kanssa ajankohtaisista asioista Saksan Wartburgissa. Wartburgin linna tarjoaa arvokkaat puitteet eurooppalaisten arvojen pohtimiselle.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu maanantaina ja tiistaina eurooppalaisten presidenttien epäviralliseen tapaamiseen Saksan Eisenachissa ja Erfurtissa.
Saksan liittopresidentin Joachim Gauckin isännöimän istunnon aiheina ovat muun muassa Euroopan yhtenäisyyden vahvistaminen ja koulutus. Tilaisuuden yhteydessä kuullaan myös uskonpuhdistuksen vaikutuksesta nykyeurooppalaiseen elämänmenoon.
Saksan ja Suomen presidenttien lisäksi tapaamiseen osallistuvat Viron, Bulgarian, Italian, Maltan, Puolan, Itävallan, Latvian ja Portugalin valtionpäämiehet.
Presidenttien tapaamisia on järjestetty säännöllisesti vuodesta 2003 lähtien. Ensimmäisen kokouksen paikkana oli Portugalissa sijaitseva Arraiolosin kaupunki, josta juontuu myös tapaamisen nimi.
Suomi on toiminut kahdesti presidenttien isäntämaana. Presidentti Tarja Halonen on osallistunut tapaamisiin kahdeksan kertaa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on mukana toista kertaa.
Natsit joutuivat poistamaan tornista hakaristin
Kokouspaikkana oleva Wartburgin linna sijaitsee Eisenachissa 400 metrin korkuisella vehreällä kukkulalla. Linnan rakentaminen aloitettiin vuonna 1155. Suurremontti rapistuneessa linnassa tehtiin 1800-luvun puolivälissä. Omistajana on ollut 1922 lähtien säätiö.
Natseille linna oli tärkeä kansallinen symboli ja sopi hyvin heidän propagandaansa. He yrittivät laittaa linnan torniin ristin sijalle hakaristin, mutta eisenachilaiset protestoivat, ja risti palautettiin tornin huippuun muutaman viikon kuluttua. Presidenttien kokouksen ajan tornissa liehuu kullatun ristin rinnalla EU-lippu.
Euroopan presidenttien kokouslinnassa huokuu myös uskonpuhdistaja Martti Lutherin henki. Hän piilotteli linnassa salanimellä paavin pannaan julistamisen jälkeen 1521–1522.
Rauhallinen palava into, askeettinen työsoppi ja kauniit maisemat innostivat Lutherin huippusuoritukseen: Uuden testamentin kääntäminen kreikan kielestä saksan kielelle kesti vain kaksi ja puoli kuukautta.
Linnan legendoihin kuuluu, että otellessaan huoneen nurkassa ilkkuvan pirun kanssa Luther heitti sitä mustepullolla. Pullosta jäänyttä musteläikkää huoneen seinässä ei ole enää kuitenkaan näkyvissä.
DDR piti linnasta hyvää huolta
Linnan juuressa sijaitseva, 40 000 asukkaan Eisenach on kuuluisa autoteollisuudestaan. Ennen toista maailmansotaa kaupungissa tehtiin BMW-merkkisiä autoja. DDR:n aikana tuotantolinjalla koottiin kaksitahtisia Wartburgeja. Saksojen yhdistyttyä kaupungissa aloitti Opelin tehdas.
DDR suhtautui linnaan suurella huolella ja korjasi siihen sota-aikana tulleita vaurioita ja entisöi rakennuksen sisäosia. Amerikkalaiset joukot olivat vaurioittaneet linnaa tykkitulella. Sodan loputtua linnan miehittivät neuvostoarmeijan sotilaat. He ryöstivät osan linnan taideaarteista sotasaalikseen Neuvostoliittoon.
Wartburg valittiin 1999 Unescon kulttuuriperintökohteeksi. Linnan arvoa nostaa, että se on parhaiten säilynyt myöhäisromanttinen linna Alppien pohjoispuolella.
Linnassa juhlittiin voittoa Napoleonista
Linnassa on satojen vuosien aikana nähty monia Saksan historian kannalta tärkeitä tapahtumia. Linnassa on juhlittu muun muassa Preussin, Venäjän, Itävallan ja Ruotsin voittoa Napoleonista.
DDR juhli linnassa 1967 kansallista uskonpuhdistuksen 450-vuotisjuhlaa. Linnassa on juhlittu myös ensimmäisen Saksan valtion syntymistä.
Thüringenin metsän luoteiskolkassa seisovasta linnasta on tullut todellinen matkailumagneetti. Kävijöitä on vuodessa yli 350 000. Kävijätilastoa alettiin pitää 1894. Sen jälkeen linnassa on käynyt yli 30 miljoonaa matkailijaa.”
http://yle.fi/uutiset/euroopan_presidentit_koolla_historiallisessa_ymparistossa/8321740