”
- Ranskassa koronarokotus tehdään käytännössä pakolliseksi elokuusta lähtien.
- Tällä hetkellä THL:n Hanna Nohynekin mukaan Suomessa ei ole tarvetta vastaavaan. Suurempi ongelma on Nohynekin mukaan rokotteiden suhteellisen pieni saatavuus.
- Koronapassin mahdollisuutta Suomessa on selvitetty aiemmin tänä vuonna.
Suomessa ei vielä ole THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan mietitty uusia keinoja koronarokotuskattavuuden nostamiseksi.
Tällä hetkellä Suomessa ensimmäisen annoksen on saanut noin 63 prosenttia koko väestöstä. Toisen annoksen on saanut 25 prosenttia.
Ranskassa toisen annoksen on saanut jo 30 prosenttia rokotettavasta väestöstä, mutta silti maa on päättänyt uusista keinoista rokotuskattavuuden nostamiseen. Elokuusta lähtien rokottamattomilla tai koronatestaamattomilla ihmisillä ei ole asiaa esimerkiksi baareihin, ravintoloihin, kauppakeskuksiin, konsertteihin tai kotimaan lennoille. Toimet tekevät rokotuksen käytännössä pakolliseksi.
Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ilmoitus sai heti yli miljoona ihmistä varaamaan oman rokotusaikansa. Macron myös kertoi, että koronatestauksesta on tulossa maassa maksullista.
Tällä hetkellä THL:n Hanna Nohynek ei näe, että Suomessa olisi tarvetta vastaavalle.
– Tällä hetkellä uskoisin, että vapaaehtoisuus riittää. Esimerkiksi matkustamisessa hyvin laajasti ehtona on negatiivinen koronatestitulos tai molemmat rokoteannokset, sekin varmasti toimii porkkanana monille rokottautua.
Nohynek uskoo, että koronavirustaudin vakavuus ja ärhäkästi leviävä deltamuunnos ovat riittäviä kannustimia suomalaisille rokotteen suhteen tällä hetkellä.
– Pakottaminen on aina vähän ongelmallista, se luo helposti turhaa vastakkainasettelua mihin ei ole mielestäni hedelmällistä ainakaan tällä hetkellä ajautua kun yleinen mielipide on hyvin koronarokotemyönteinen, Nohynek toteaa.
Valtaosa haluaa suojan
THL:n kyselytutkimusten perusteella valtaosa suomalaisista haluaa koronavirusrokotesuojan.
– Näyttää siltä, että Suomessa päästään reilusti yli EU:n tavoiterajan. Vanhemmissa ikäryhmissä olemme tavoiterajan jo saavuttaneet.
Halukkuus myös lasten koronarokotteisiin on valtioneuvoston viimeisimmän kansalaispulssikyselyn mukaan hyvä. Kolme neljästä vanhemmasta kertoi haluavansa antaa lapselleen koronarokotteen, jos sellaista lapselle tarjotaan.
–Tämäkin minusta kertoo siitä, että halukkuus on hyvin korkea, Nohynek arvioi.”
https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/2ac5c0ef-895d-4f05-952d-e5d651f53c1a