“Mikäli pilviverho raottuu, nähdään Koillismaalla kuun osittainen pimennys keskiviikkona. Syvin kuunpimennys ajoittuu puoli neljään hieman ennen auringonlaskua, kun kuu nousee koillisen suunnasta. Kuusamon kirkolla sangen harvinen kuutapaus on syvimmillään kello 15.25.
Kuun värjäytyminen johtuu siitä, että auringon valon punaiset aallonpituudet taittuvat maan ilmakehästä voimakkaimmin. Nämä taittuneet punaiset säteet yltävät kuun pinnalle viimeiseksi ja värjäävät kuun punaiseksi tai rusehtavaksi. Amerikassa punainen kuu on nimetty dramatiikanhakuisesti verikuuksi.
Lisäksi kuu viilettää keskiviikkona maata lähinnä maata hieman elliptisellä radallaan noin 350 000 kilometrin etäisyydellä. Yhdysvaltain mallin mukaan Suomessakin on ryhdytty puhumaan superkuusta, koska kuu näyttää sen läheisyydestä johtuen aavistuksen tavallista suuremmalta.
Kolmas yhteensattuma on se, että kuu näyttää olevan pimennyksen aikaan lähellä horisonttia. Johtuen kuun matalasta asemasta, on tuota kuuta helpompi verrata horisontissa näkyviin puihin ja maanpinnan muotoihin.
Havaintovirheestä johtuen kuu näyttää tavallista kookkaammalta, koska vertaavan havainnoitsijan aivotoiminnoissa on tavallaan puute. Evoluutio ei ole muovannut ihmisapinoiden havaintokoneistoa havainnoimaan taivasta suoraan yllämme, eikä näin ollen myöskään kuun suhteellista kokoa taivaallisessa suunnassaan. Ymmärrettävistä syistä ihminen on lajityypillisesti kiinnittänyt huomionsa eteensä, vaan ei päänsä päälle. Näin horisontissa suuremmalta näyttävä kuu paljastaa sen, kuinka havaintomme ympäröivästä maailmastamme ovat hyvinkin suhteellisia ja tavallaan häiriöherkkiä, erityisesti havaintojen asettuessa totutuista poikkeaviin näkökulmiin.
Kuun moninkertaisesti poikkeavasta asemasta kertoivat muiden muassa Ursa ja Guardian, joista jälkimmäinen tietää vastaavan taivaallisen yhteensattuman tapahtuneen viimeksi sata viisikymmentä vuotta sitten.
Amerikassa on myös keksitty nimittää kuukauden toista täysikuuta myös siniseksi kuuksi, mille ilmiölle suomenkielessä ei ole nimitystä. Näin päädymme neljännen seikan kautta hieman epäilyttävän kuuloiseen suomennokseen sinisestä superverikuusta.”
https://www.koillissanomat.fi/?app=NeoDirect&com=6/226/334793/a3fd4d941d