“Pohjois-Korean kanssa neuvotellaan jatkuvasti kulisseissa.
Amerikkalaiset Pohjois-Korean tuntijat Suzanne DiMaggio ja Joel Wit kuuluvat pohjoiskorealaisten kanssa niin sanottuja toisen väylän (Track II) neuvotteluja käyviin asiantuntijoihin. Toisen väylän keskustelut merkitsevät käytännössä epävirallista diplomatiaa, jota hoidetaan tavallisesti muiden kuin valtiota suoraan edustavien virkamiesten kautta. Ensimmäinen väylä taas tarkoittaa tavallisia valtioiden välisiä kanavia.
DiMaggio ja Wit kertovat viimeaikaisesta työstään ensi kertaa julkisesti Politicolle. New America Foundation -ajatushautomon vanhemman tutkijan DiMaggion mukaan toisen väylän neuvottelut ovat erityisen hyödyllisiä Pohjois-Korean kaltaisessa tilanteessa, jossa varsinaisia diplomaattisia yhteyksiä ei juuri ole.
Tutkijat ovat tavanneet pohjoiskorealaisia viimeisen vuoden aikana Genevessä, Oslossa ja Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa. Pohjois-Korean tapahtumia seuraavan 38 North -uutissivuston perustaja ja Johns Hopkins -yliopiston tutkija Wit korostaa, miten tärkeää on keskustella juuri oikeiden pohjoiskorealaisten kanssa.
– Pöydän ääreen on saatava pohjoiskorealaisia, jotka työskentelevät hallinnossa ja jotka ovat mukana maan Yhdysvaltojen politiikan muodostamisessa ja etenkin maan joukkotuhoaseohjelmaan liittyvissä päätöksissä, Wit selvittää.
Tutkijoiden ja pohjoiskorealaisten väliset salaiset neuvottelut eivät ole uhkailua ja vääntöä. Joel Wit kuvaa niitä pikemminkin aivoriiheksi.
– Jos pohjoiskorealaiset ovat luottavaisia ja tuntevat olonsa mukavaksi – jos homma ei mene uhkailuksi – voidaan vaihtaa ideoita siitä, miten mennä eteenpäin ja pois nyt vallalla olevasta vastakkainasettelusta, kohti rauhallisempaa suhdetta. Miten käsitellä asioita, jotka jakavat meitä.
Donald Trumpin nousu Yhdysvaltojen presidentiksi on tutkijoiden mukaan näkynyt neuvotteluissa. Pohjoiskorealaiset olivat aluksi odottaneet Trumpin valinnan myötä uutta alkua maiden välisiin suhteisiin. Toiveet eivät toteutuneet, ja Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välit ovat tulehtuneet äärimmilleen.
Suzanne DiMaggion mukaan pohjoiskorealaisten tämänhetkinen tavoite on kehittää luotettava mannertenvälinen ydinohjus, jonka kantama yltää manner-Yhdysvaltoihin asti.
– Todellinen kysymys onkin, odottavatko he siihen asti, että voivat julistaa saavuttaneensa tämän vai osoittavatko he sen siinä pisteessä, kun he kokevat päässeensä tyydyttävään lopputulokseen – ja tulevatko he tässä vaiheessa takaisin neuvottelupöytään, DiMaggio pohtii.
Salaista diplomatiaa
Tutkijat kertovat, miten toisen väylän neuvottelut voivat välillä johtaa hallinnon virallisten edustajien tapaamisiin. Suzanne DiMaggion mukaan Yhdysvaltojen ulkoministeriön Pohjois-Korean edustaja Joe Yun tuotiin mukaan Oslon salaiseen tapaamiseen sen jälkeen, kun pohjoiskorealaiset olivat kertoneet DiMaggiolle ja Witille olevansa valmiita Yhdysvaltojen virallisen edustajan tapaamiseen.
Oslon keskusteluissa paljastui esimerkiksi Pohjois-Koreassa vangitun amerikkalaisopiskelijan Otto Warmbierin kohtalo. Koomaan vajonnut ja vakavasti sairas Warmbier saatiin kotiin. Hän kuitenkin menehtyi kuusi päivää myöhemmin. Yhdysvallat on syyttänyt pohjoiskorealaisia Warmbierin kidutuksesta.
Neuvottelijoiden mukaan pohjoiskorealaiset ovat hyvin hämmentyneitä Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin puheista ja hallinnon epäselvästä linjasta.
Pohjois-Korean edustajat ovat ottaneet esiin myös Yhdysvaltojen Venäjä-tutkinnat.
– Olen varma, että he pohtivat, miksi heidän tulisi neuvotella Trumpin hallinnon kanssa, kun voi olla, ettei Donald Trump ole enää kauaa presidentti, Suzanne DiMaggio toteaa.
Joel Wit korostaa, että yleinen kuva irrotionaalisista ja jopa hulluista pohjoiskorealaispäättäjistä on täysin väärä. Hänen mukaansa Pohjois-Korea toimii harkitusti.
– Tilanne on hauras. Tämä (Yhdysvaltojen) hallinnon – ja erityisesti presidentti Trumpin – ajatus, että eskaloituva uhkailu saa pohjoiskorealaiset joustavammiksi, on väärä.
Pohjoiskorealaiset kyselevät neuvottelijoilta paljon Donald Trumpista.
– He haluavat tietää, mihin hän pyrkii. He haluavat tietää, onko hän hullu vai onko kaikki tämä vain esitystä. Onko kyse ”hyvä kyttä, paha kyttä” -pelistä, jota hän vetää (ulkoministeri Rex) Tillersonin kanssa? Tällaisia kysymyksiä he kysyvät. He myös seuraavat uutisia hyvin tarkasti. He katsovat CNN-kanavaa kellon ympäri, he lukevat hänen (Trumpin) tviittejään ja muita juttuja. He ovat hyvin perillä siitä, mitä hän tekee ja mitä hän sanoo, DiMaggio kertoo.
Sota on mahdollinen
Suzanne DiMaggio seuraa huolestuneena Washingtonissa kiihtyvää puhetta”ennaltaehkäisevästä sodasta ja rajatuista iskuista” Pohjois-Koreassa. Myös vahingon sytyttämä sota on hänen mukaansa nykytilanteessa mahdollinen.
Yhdysvalloilla on poikkeuksellisesti kolme lentotukialusta läntisellä Tyynellämerellä Korean niemimaan lähistöllä. Lisäksi sen joukot ovat suorittaneet runsaasti yhteisharjoituksia eteläkorealaisten kanssa. Pohjois-Korea on tuominnut ne kovin sanoin sotavalmisteluina.
DiMaggion mukaan pohjoiskorealaiset saattavat hyvinkin arvioida amerikkalaisjoukkojen toiminnan täysin väärin.
– He saattavat kuvitella, että jonknilainen isku on väistämätön ja se voi saada heidät toimimaan.
Joel Witin arvio on niin ikään synkkä. Hänen mukaansa Pohjois-Korea on valmis käyttämään ydinaseitaan. Hän ei allekirjoita väitteitä siitä, että Pohjois-Korea taipuisi mahdollisessa sodassa ja vetäisi sormensa pois napilta.
– En usko tähän lainkaan. Mikäli pohjoiskorealaiset luulisivat, että heidän valtionsa on romahtamassa Yhdysvaltojen sotatoimien takia, käyttäisivät he ydinaseitaan. He eivät ehkä pysty ampumaan Yhdysvaltoja, mutta he voisivat tappaa miljoonia Etelä-Koreassa ja Japanissa.”
Pohjois-Korea ja USA neuvottelevat salaa: ”He ovat valmiita ydinsotaan”