“Pohjois-Korea on uhitellut jälleen ydinsodan uhkalla. Maan varalähettiläs YK:ssa Kim In Ryong on varoittanut välittömän ydinsodan uhkasta.
”Tilanne Korean niemimaalla, johon koko maailman huomio on kiinnittynyt, on räjähdysaltis, ja ydinsota voi puhjeta milloin tahansa”, varalähettiläs sanoi Ylen mukaan.
Ydinsota ei kuitenkaan ole ainoa asia, joka uhkaa Yhdysvaltoja ja mahdollisesti monia muitakin maita. Joukko yhdysvaltalaisia asiantuntijoita varoitti viime viikolla jälleen, että Pohjois-Korean mahdollisesti käyttämä niin sanottu elektromagneettinen pulssi -hyökkäys eli EMP-hyökkäys voisi olla katastrofaalinen Yhdysvalloille.
Yhdysvaltain kongressin alahuoneelle toimitetussa varoituksessa todetaan, että hyökkäyksen epäsuorana seurauksena jopa 90 prosenttia yhdysvaltalaisista voisi kuolla vuoden sisällä. Näin suuret kuolonuhrit voisivat olla seurausta siitä, että maan sähköverkko saataisiin lamautettua pidemmäksi aikaa.
Tekniikan Maailma on kirjoittanut EMP-pulssihyökkäyksen mahdollisuudesta aiemminkin tänä vuonna.
EMP-hyökkäyksessä räjäytettäisiin ydinase 30–400 kilometrin korkeudessa. Tämä tapahtuisi ilmakehän ulkopuolella ulkopuolella avaruudessa, niin että suora tuhovoima tai edes ydinpommin ääni ei kantautuisi maahan asti.
Tuhovoima syntyy siitä, että räjähdyksen gammasäteily törmää ilmakehän atomeihin ja irrottaa niistä elektroneja. Tällöin syntyy Maan magneettikentän kanssa vuorovaikuttava sähkövirta, jolloin muodostuu voimakas sähkömagneettisen säteilyn pulssi.
Iskun seurauksena ei välttämättä heti tuhoutuisi taloja tai kuolisi ihmisiä. EMP-iskun seuraukset voisivat kuitenkin ulottua laajalle: puhelin- ja dataverkot kaatuisivat ja sähköt katkeaisivat laajalti, autoja hyytyisi tielle ja lentokoneita syöksyisi maahan.
Elektromagneettinen pulssi synnyttäisi virtalaitteisiin tuhansien ampeerien virtapiikkejä. Pahimmillaan tuloksena olisi jopa kuukausien pituisia sähkökatkoja, jotka johtaisivat vakaviin häiriöihin ja kuolonuhreihin.
EMP-hyökkäyksistä on varoiteltu jo pitkään. Esimerkiksi Yhdysvaltain kongressin vuonna 2008 tilaamassa raportissa varoitetaan, että EMP-hyökkäys voi aiheuttaa laajaa ja pitkäaikaista tuhoa Yhdysvaltain yhteiskuntaa kasassa pitävään infrastruktuuriin.
The Wall Street Journal kirjoitti äskettin, että Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto teki ohimennen ”harvinaisen” viittauksen lausunnossaan uusimmasta ydinkokeestaan toiseen potentiaalisesti tuhoisaan aseeseen, nimittäin elektromagneettiseen pulssiin.
Maan testaama vetypommi voitaisiin uutistoimiston mukaan myös laukaista korkealla ilmakehässä ”supervoimakkaan EMP-hyökkäyksen synnyttämiseksi”.
Viime viikolla julkaistussa EMP-komission uudessa raportissa eritellään tarkemmin eri skenaarioita, joilla Pohjois-Korea voisi tehdä Yhdysvaltoihin EMP-hyökkäyksen.
Pohjois-Korea voisi tehdä hyökkäyksen ampumalla lyhyen kantaman ohjuksen rahtilaivasta tai sukellusveneestä – tai viemällä ohjuksen 30 kilometrin korkeuteen ilmapallon avulla.
Vaikka tällaisella suhteellisen matalalta tehtävällä hyökkäyksellä ei voitaisi kattaa koko Yhdysvaltain aluetta, jopa 30 kilometrin korkeudelta tehtävä räjäytys voisi pimentää itärannikon sähköverkon, jossa tuotetaan 75 prosenttia maan sähköstä ja jossa suuri osa väestöstä asuu.
Toinen vaihtoehto on, että EMP-hyökkäys voitaisiin tehdä satelliitin avulla.
Tehokas EMP-ase mahtuisi tutkijoiden mukaan Pohjois-Korean Kwangmyongsong-3- and Kwangmyongsong-4-satelliittien kyytiin.
”Nämä kaksi satelliittia kulkevat nykyisin kiertoradalla Yhdysvaltojen yli, ja myös kaikkien muiden maailman valtioiden yli. Tämä merkitsee potentiaalista EMP-uhkaa koko maailmalle”, raportissa todetaan.
Asiantuntijat huomauttavat, että Pohjois-Korea on uusimpien tietojen mukaan vienyt aseohjelmiaan paljon pidemmälle kuin on tähän asti luultu.”
https://tekniikanmaailma.fi/teknologia/pohjois-korean-emp-hyokkays-voi-tappaa-90-amerikkalaisista-vuodessa-varoittavat-asiantuntijat-uhkaa-kaikkia-maailman-maita/
4.9.2017: Pohjois-Korean ”supervoimakas” ja täysin äänetön ase voi pimentää sähköverkot kuukausiksi – uutistoimistolta uusi vihjaus
“Pohjois-Korean viime aikaiset ohjuskokeet ja ydinkokeet ovat herättäneet laajaa huolta siitä, että maan suunnitelmat mannertenvälisen ydinohjuksen kehittämiseksi ovat pitkällä.
The Wall Street Journal kirjoittaa, että Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto teki kuitenkin ohimennen ”harvinaisen” viittauksen sunnuntaina lausunnossaan uusimmasta ydinkokeestaan toiseen potentiaalisesti tuhoisaan aseeseen, nimittäin elektromagneettiseen pulssiin.
Maan testaama vetypommi voitaisiin uutistoimiston mukaan myös laukaista korkealla ilmakehässä ”supervoimakkaan EMP-hyökkäyksen synnyttämiseksi”.
Tekniikan Maailma on kirjoittanut EMP-pulssihyökkäyksen mahdollisuudesta aiemminkin tänä vuonna.
EMP-hyökkäyksessä räjäytettäisiin ydinase 30–400 kilometrin korkeudessa. Tämä tapahtuisi ilmakehän ulkopuolella ulkopuolella avaruudessa, niin että suora tuhovoima tai edes ydinpommin ääni ei kantautuisi maahan asti.
Räjähdyksen gammasäteily törmää ilmakehän atomeihin ja irrottaa niistä elektroneja. Tällöin syntyy Maan magneettikentän kanssa vuorovaikuttava sähkövirta, jolloin muodostuu voimakas sähkömagneettisen säteilyn pulssi.
Iskun seurauksena ei välttämättä heti tuhoutuisi taloja tai kuolisi ihmisiä. EMP-iskun seuraukset voisivat ulottua laajalle: puhelin- ja dataverkot kaatuisivat ja sähköt katkeaisivat laajalti, autoja hyytyisi tielle ja lentokoneita syöksyisi maahan.
Elektromagneettinen pulssi synnyttäisi virtalaitteisiin tuhansien ampeerien virtapiikkejä.
Pahimmillaan tuloksena olisi jopa kuukausien pituisia sähkökatkoja, jotka johtaisivat vakaviin häiriöihin ja kuolonuhreihin.
EMP-hyökkäyksistä on varoiteltu jo pitkään. Esimerkiksi Yhdysvaltain kongressin vuonna 2008 tilaamassa raportissa varoitetaan, että EMP-hyökkäys voi aiheuttaa laajaa ja pitkäaikaista tuhoa Yhdysvaltain yhteiskuntaa kasassa pitävään kriittiseen infrastruktuuriin.
Kun Yhdysvallat testasi vetypommia Tyynellämerellä vuonna 1962, se johti valojen palamiseen Honolulussa yli 1500 kilometrin päässä testipaikalta. EMP-pulsseja voi syntyä myös luonnollisesti: esimerkiksi vuonna 1989 Quebecissa tapahtunut sähkökatkos oli seurausta siitä, että auringossa tapahtuneiden räjähdysten vuoksi varautuneita hiukkasia osui Maan magneettikenttään.
The Wall Street Journal huomauttaa, että monien asiantuntijoiden mukaan EMP-isku on kyllä teoriassa mahdollinen mutta käytännössä vaikea toteuttaa kovin täsmällisesti. Heikoimmillaan isku tuhoaisi vain muutaman laitteen tai pienen osan verkosta. Suurempaa tuhoa Pohjois-Korea saisi aikaan ”perinteisellä” ydiniskulla.
WSJ:n mukaan Pohjois-Korean uhkailujen vuoksi Yhdysvallat joutuu miettimään, miten sähköverkkoja voidaan saada suojattua nykyistä paremmin EMP-pulsseja vastaan.”
https://tekniikanmaailma.fi/teknologia/pohjois-korean-supervoimakas-ja-taysin-aaneton-ase-voi-pimentaa-sahkoverkot-kuukausiksi-uutistoimistolta-uusi-vihjaus/